מבחן האנליטי לקבלת הרפואה בתוכנית 4 שנתית בשפות אחרות מעברית
מספר חתימות
341 |
|
400 | |
הנידון: קיום מבחן אנליטי בשפות שונות, בתהליך מיון לתכנית הארבע שנתית לרפואה.
לכבוד אגף הבחינות והרישוי של משרד הבריאות, שלום וברכה.
אנו פונים אליכם בבקשה לתקן אפליה חמורה הקיימת בתהליך הקבלה לרפואה בארץ.
כפי שידוע לכם, קיים תהילך מיון לתכנית הארבע שנתית לרפואה, הכולל שלב קוגנטיבי ושלב אישיותי.
בשלב הקוגנטיבי קיים מבחן אנליטי, הדומה למבחן הפסיכומטרי. אך בשונה מהמבחן הפסיכומטרי, עד עכשיו לא היתה אשפרות להיבחן בשפות אחרות, מה שמעמיד הרבה מועמדים בחיסרון לעומת שאר המועמדים. המבחן האנליטי בוחן יכולות חשיבה, אך בגלל הגבלת הזמן שיש במבחן, ההצלחה בו נשענת על דבר אחד חשוב: מהירות הקריאה. מי ששפת אם שלו אינה עברית אינו קורא מהר כמו דובר עברית, ולעיתים קרובות לא מכיר מילים מסויימות. בכך המבחן אינו משקף את היכולות הקוגנטיביות של המועמד בצורה הראויה. יש לציין שמדובר במועמדים דוברי עברית אשר סיימו תואר בעברית בארץ, אך הם נמצאים בחיסרון חמור כיוון שהעברית שלהם היא שפה נרכשת כשפה זרה ולכן הם אינם קוראים מהר כמו דוברי עברית כשפת אם.
לאחרונה חלה התפתחות בדבר, כשאר פועלי "מועמד לאלאעד" - האגודה אשר פועלת למען המעומדים לרפואה בארץ, פנו לגורמים השונים כדי לבקש הוספת שפות אחרות למבחן. המרכז הארצי לבחינות והערכה מוכנים להוסיף עוד שפות, אך האוניברסיטאות - ובעיקר אוניברסיטת תל אביב - אינם רוצים להוסיף עוד שפות. הם הסכימו להוסיף את שפת הערבית בלבד, כך שנכון לעכשיו, דוברי עברית וערבית יכולים להיבחן בשפת אם שלהם, אבל דוברי שאר השפות אינם יכולים. כזכור קיימת אופציית היבחנות במספר שפות שונות בפסיכומטרי, והעמדת שתי אוכלוסיות (או אפילו אוכלוסיה אחת) ביתרון משמעותי מעל לאחרות הוא מצב לא שוויוני לא הוגן.
ברצוננו לציין שבשיחה עם אוניברסיטת תל אביב, הוצע שהנבחנים בשפות אחרות ייבחנו גם כן במבחן יע"ל, הבודק שליטה בשפה העברית, וכן ששאר המבחנים, כולל שלב האשיותי, יתקיימו עדיין בעברית. אך האוניברסיטה סירבה לבקשתנו, ולא רוצה להוסיף עוד שפות מלבד עברית וערבית.
קיימת אשפרות של תוספת זמן למי שעלה עד לפני 7 שנים, אך הדבר ידוע לכל שאין "שפת אם" תלויה במספר השנים בארץ. מי שעלה בגיל 16 לא יקרא מהר כמו דובר עברית שפת אם, למרות שייתכן והוא נמצא בארץ יותר מ-7 שנים. כמו כן, אין כל צל של ספק שמי ששפת אם שלו ערבית, מגיע לו לקבל בחינה בשפת האם שלו, למרות שהוא חי פה כל חייו. כך גם לכל אחד יש זכות להיבחן בשפת אם שלו. האוניברסיטה מודעת לעובדה זו, כיוון שהיא מאפשרת קיום בחינה בשפה הערבית.
כמו כן, ההחלטה בדבר הוספת השפה הערבית התקבלה זה עתה- בחודש ינואר, כך שאין לתרץ שאין זמן להוסיף עוד שפות לבחינה המתקיימת בחודש מרץ.
הדבר כאמור פוגע משמעותית בסיכויי הקבלה של תלמידים רבים ומוכשרים.
בשם כל המועמדים לתכנית הארבע שנתית לרפואה, ובשם הזכות לשוויון, אנו מחפשים דבר אחד פשוט: קיום תנאים שווים לכולנו. לא ייתכן שאוכלוסית שלמות מופלות לרעה. מגיע לכולנו הזדמנות שווה להוכיח את עצמנו ולהצליח להתקבל.
אנו פונים אליכם, אגף הבחינות והרישוי, כגוף המבקר את תהליך הקבלה לרפואה בארץ, לתקן את המצב החמור הזה.
מחכים לתשובתכם ומצפים לקשר של שיתוף פעולה בינינו בעניין הדחוף הזה.
בברכה,
המועמדים לרפואה ארבע שנתית.
ציר הזמן של העצומה
- 19/01/2021
- העצומה השיגה 100 חתימות!
- 08/01/2021
- העצומה השיגה 50 חתימות!
- 07/01/2021
- העצומה נפתחה