קואליציית עיקר נגד ביטול חזקת הגיל הרך ללא חלופה הולמת
מספר חתימות
272 |
|
1,000 | |
כידוע, חזקת הגיל הרך, המעוגנת בחוק הכשרות המשפטית והאפוטורופסות בנוסחו היום קובעת, כי ילדים להורים גרושים שגילם פחות מ-6 שנים יהיו במשמורת האם, אלא אם בית המשפט מחליט אחרת בנסיבות מיוחדות. ברי, כי מדובר בחזקה הניתנת לסתירה ועל כן הלכה למעשה, בתי המשפט בוחנים כל מקרה לגופו ומעניקים גם עתה משמורת משותפת כאשר המצב מתאים לכך. לאחרונה, אנו עדים ל"זעקות בשם השיוויון" הקוראות לביטול החזקה. ייאמר מיד: ביטול החזקה ללא קביעת חזקה חלופית, תוך הסתפקות במערכת כללים עמומה, תסב נזק ופגיעה רבה לילדים ולנשים, ועלולה להביא לתוצאות קשות כפי שנסביר להלן:
- ללא כלל משפטי מנחה צפויה הגדלה והארכה של התדיינויות סביב נושא משמורת הילדים. התדיינויות ממושכות פוגעות בראש ובראשונה בילדים. ;
- חשש להרחבת העוני אצל ילדי למשפחות גרושות. הניסיון בעולם מראה כי לעיתים קרובות הסדרי הראיה הרחבים לא מקוימים על ידי אבות והאימהות הן שבפועל מגדלות את הילדים עם דמי מזונות מצומצמים כתוצאה מפסיקה משמורת משותפת.
- פגיעה רגשית בילדים בגיל הרך – קושי להיפרד מהאם שהייתה מטפלת עיקרית עד לפרידה, קושי להחליף מיטה כמעט מידי לילה.
- במדינתנו זוגות נישאים ומתגרשים על פי הדין הדתי. אין זה סוד, כי הדין הדתי מקנה כוח מיקוח רב יותר (עד כדי סחיטה של ממש) לגבר. במציאות אי שיוויונית שכזו ביטול חזקת הגיל הרך, יוסיף קלף מיקוח נוסףלמחלוקות הקיימות ממילא, תוך מתן האפשרות לגברים לדרוש חזקה על הילדים, כתנאי לגירושין. נשים עלולות לוותר על זכויות רכושיות המגיעות להן ע"פ דין ולוותר על דמי מזונות ראויים בכדי להסיר מעליהן ומעל ילדיהן חשש זה.
- ללא כלל משפטי מכוון שופטים יצטרכו להיעזר בחוות דעת מקיפות ומעמיקותשל מומחים. חוות דעת אלו יקרות מאוד ומאריכות את ההליך המשפטי.
בד בבד עם חלופת החזקה הקיימת יש צורך בהסדרת מנגנון לאכיפת הסדרי הראיה שייקבעו במסגרת הסדרי המשמורת. מנגנון שכזה יסכל באופן משמעותי את השימוש בתביעות משמורת כעניין שבשגרה או כאמצעי להפחתת דמי המזונות.
בנוסף, שינוי כללי ההכרעה ביחס להסדרי ההורות הפיסית חייב להיות מלווה בהסדרה מחודשת של נושא המזונות בישראל.
ציר הזמן של העצומה
- 10/07/2016
- העצומה השיגה 100 חתימות!
- 08/07/2016
- העצומה השיגה 50 חתימות!
- 05/07/2016
- העצומה נפתחה