הפלות בישראל- וועדה להפסקת הריון
מספר חתימות
4 |
|
100,000 | |
עצומה- הפלות בישראל, ועדה להפסקת הריון.
אנחנו מאי אלון וליאור תלמידי כיתה יב' בבית ספר אורט פסגות כרמיאל מבצעים מטלת ביצוע באזרחות בנושא הפלות וועדה להפסקת הריון במדינת ישראל.
הפסקת הריון מבוצעת בישראל על-פי החוק וטעונה אישור של ועדה להפסקת הריון. הוועדה מוסמכת לאשר הפסקת הריון, רק אם התקיימה אחת הסיבות הקבועות בחוק. בנוסף הוועדה מוסמכת לאשר הפסקת הריון לאחר שהתקבלה הסכמתה מדעת של האישה. ביצוע הפסקת הריון שלא באישור הוועדה עשוי להוות עבירה פלילית. על מנת לבצע הפסקת הריון, יש לפנות לוועדה להפסקת הריון, לה ניתנה הסמכות על-פי חוק העונשין לאשר הפסקת הריון. המקרים שבהם רשאית הוועדה לאשר את הפסקת ההריון סעיף 316 לחוק העונשין מפרט את המקרים המקנים לוועדה סמכות לאשר הפסקת הריון: •כאשר האישה היא מתחת לגיל 18 או מעל לגיל 40. •כאשר האישה איננה נשואה או שההיריון אינו מהנישואין. •כאשר ההריון נובע מיחסים אסורים לפי החוק הפלילי, או מיחסי עריות. •כאשר הוולד עלול להיות בעל מום גופני או נפשי. •במקרה שהמשך ההריון עלול לסכן את חיי האישה או לגרום לאישה נזק גופני או נפשי. בנוסף לכך, הוועדות להפסקת הריון רשאיות לדון רק בבקשות שבהן גיל ההריון אינו עולה על 24 שבועות מלאים - על-פי אולטרסאונד המאשר את גיל ההריון. כאשר גיל ההריון עולה על 24 שבועות, הטיפול עובר לוועדה מיוחדת. כל אישה שלא עומדת בקריטריונים אינה יכולה לעבור הפלה באופן חוקי.
ועדה להפסקת הריון נמצא בבית חולים שאליהן מגיעות נשים ומציגות בפניהם מדוע הן רוצות להפיל את העובר הועדה דנה על כל מקרה לגופו שבסופו של דבר מתקבלת החלטה אם היא מורשת לעבור הפלה או לא מורשת. החלטת הוועדה נמסרת בדרך כלל זמן מה לאחר קיומה. אישור להפסקת הריון צריך להימסר בכתב ולפרט את הסיבה המצדיקה את הפסקת ההיריון.
לאחר מתן האישור, ייקבע מועד לביצוע הפסקת הריון, שתבוצע באותו בית חולים בו ניתן האישור על-ידי הוועדה. במקרה שהוועדה מתכוונת לסרב לבקשה להפסקת הריון, היא מחויבת לתת הזדמנות לאישה להופיע בפניה ולמסור את נימוקיה. במקרה שהוועדה לא אישרה את הפסקת ההיריון, ניתן לפנות לוועדה במוסד רפואי אחר (הפניה כרוכה בתשלום מחדש של אגרת הפניה לוועדה).
במסגרת העבודה גילינו שישנם מספר ועדות הפועלות בבתי חולים שונים בארץ שתפקידן לבחון ולקבוע האם האישה הרוצה לעבור הפלה רשאית לעשות זאת. ועדות אלה מורכבות מ-3 חברים; שני רופאים ועובדת סוציאלית. כיום, ההחלטה אם הפלה תצא לפועל או לא יכולה להתקבל רק אחרי האישור או העדר האישור של הוועדה על ידי קריטריונים (שמזוכרים למעלה), מה ששם את זכויותיה של אישה על גופה בעדיפות שניה להחלטת הוועדה. נוצר מצב בו עתידה של האישה/המשפחה או העובר נתון בידי גורם חיצוני ולא בידי האישה שעליה ההחלטה משפיעה. הועדה פועלת תחת סמכות משרד הבריאות, ובעוד שקיום הועדה אינו מהווה בעיה כשלעצמו, חלק מן התנאים לקבלת אישור מהוועדה פוגעים בזכות האישה לגופה כמו הזכות לחיים וביטחון ושלמות הגוף, הזכות לטיפול רפואי ובזכות הבחירה של האישה.
בעצומה זו אנו פונות לציבור במטרה לאסוף חתימות על מנת לביא לשינוי ולהפסיק את הוועדה להפסקת הריון ולתת לאישה את יכולת הבחירה שלה בנוגע להפלה.פתרון נוסף שאנחנו מציעים לגבי הוועדה להפסקת הריון הוא הוספת סעיפים על מנת להקל על הנשים בתהליך קבלת האישור להפלה תוך ניסיונות שכמה שיותר נשים יוכלות לקבל אפשרות לעבור הפלה במידת הצורך,ובכך נמנע את המצב שבו הן ישקרו בוועדות כתוצאה מחוסר עמידה בקריטריונים וזה יצמצם את כמות ההפלות הלא חוקיות בישראל.
סעיפים לדוגמה שניתן להוסיף:
- מצב הכלכלי של האישה כיוון שכאשר אישה מביאה ילד ישנם הוצאות כלכליות רבות וכאשר היא אינה יכולה לממן אותן ולהחזיק בתינוק היא והילד הופכים לעול על המדינה מבחינה כלכלית והאישה והילד חיים במצב כלכלי קשה מה שיכול להוביל לעוני.
- מצב בריאותי ונפשי של האישה אם האישה נכנסה להריון ומצבה הנפשי או הבריאותי אינו תקין ויכול להשפיע על הילד בהווה או בעתיד רצוי לבדוק זאת לפני קבלת אישור לביצוע הפלה.
- עבר פלילי של האישה ובנוסף של הגבר (אם הוא קיים) אם יש להם עבר פלילי ועד כמה הוא חמור. לדוגמה אם הגבר נחשב לגבר מכה ואישה התלוננה עליו ופתחו לו תיק על זה ובנוסף היא נכנסה מימנו להריון יש סיכוי גבוה שהוא עדיין מכה את האישה ובנוסף בעתיד הוא יכה את הילד.
לסיכום אנחנו מאוד נשמח שתחתמו על העצומה שלנו על מנת שנוכל לקדם את הרעיון שלנו.
תודה רבה,
מאי מולנר, אלון ויטני וליאור יבור.
כיתה יב'1
"אורט פסגות כרמיאל"