הוספת איסור אפליה על בסיס נטיה מינית וזהות מגדרית לקוד האתי של הר״י

הוספת איסור אפליה על בסיס נטיה מינית וזהות מגדרית לקוד האתי של הר״י

מספר חתימות

197
 
2,000  

ההסתדרות הרפואית בישראל (הר"י) הוא ארגון העובדים היציג של רופאי ישראל. הארגון מייצג כ-95% מרופאי המדינה. הארגון פועל באופן מקצועי, עצמאי, בלתי תלוי ובלתי מפלגתי לקידום הרופאים והרפואה בישראל. מיום הקמתה חרתה הר"י על דגלה את הדאגה לציבור הרופאים, לרפואה ולמערכת הבריאות, מתוך הבנה כי רק הבראתם וטיפוחם של שלושת הרכיבים הללו יאפשרו רפואה ציבורית במיטבה (מתוך האתר הרשמי של הסתדרות הרופאים בישראל, http://www.ima.org.il).

בעיון בקוד האתי שניסח הר"י (http://www.ima.org.il/Ima/FormStorage/Type8/EthicalCode2014.pdf), ניתן למצוא את האיסור לאפליה: "רופא לא יפלה בטיפול הרפואי בין מטופל למטופל, לרבות מטעמי גיל, מין, מוצא, לאום, דת, מעמד חברתי, אישי או כלכלי, מוגבלות פיזית או נפשית, עמדותיו, אמונתו או דעותיו של המטופל, או מכל סיבה אחרת."

הופתענו לגלות כי בסעיף איסור אפליה לא מוזכרת העילה 'נטיה מינית' או העילה 'זהות מגדרית' ככזאת שאסור להפלות מטופל על פיה. כשפנינו לקבלת הסבר מלומד בעניין ללשכה לאתיקה רפואית של הר"י, התברר לנו שלדעת כותבי המסמך, הסעיפים הנ"ל בקוד האתי מכוונים לאיסור אפליה על רקע כלשהו ולכן מצויין בסיפא "או מכל סיבה אחרת". לפי התשובה שסופקה לנו, כשנכתב הקוד האתי במקור הסוגיה של נטייה מינית או/ו זהות מגדרית נכללה לדעת המחברים במונח "מין" ובשל כך לא צוינה במפורש כעניין נפרד, ובמסמך אחר, יחסי הגומלין בין הרופאים לבין ציבור המטופלים בישראל, נוסף המונח 'אורח חיים' לאור בקשות שהגיעו לפתח הר"י.

אל תטעו: "מין" הוא אינו רק נטייה מינית וזהות מגדרית. "אורח חיים" הוא אינו רק נטייה מינית וזהות מגדרית.

אנו רוצים להאמין שכל רופאה ומטפל, בין אם הם חברים בארגון הר"י או לאו, לא יפלו אף פציינט על בסיס דעה קדומה או סטיגמה חברתית. אנו מקווים שהידע שרכשו לאחר שנים ארוכות אין ספור של לימוד וניסיון מתמשך בטיפול אחראי מנווט את דרכם בהגינות ובמקצועיות, וברור כי יודעים הם שכל אדם באשר הוא אדם זכאי לטיפול רפואי צודק ואתי בדיוק כמו שמקבל כל אדם אחר. כפועל יוצא מכך, אנו נוטים להאמין שרוב הרופאים לא יפלו אדם על פי דתו, ובכל זאת הר"י בוחרים לפרט כי קיים איסור אפליה על רקע זה באופן מפורש בקוד האתי. בדיוק מאותה סיבה, על אף שהיינו רוצים להאמין שרופא לא יפלה אדם על בסיס זהותו המגדרית או נטייתו המינית, יש לכתוב זאת שחור על גבי לבן בקוד האתי. הרי הר"י, כאחד הארגונים המרכזיים והחשובים ביותר בעולם הרפואה הישראלי, אינו יכול להתעלם מציבור גדול המהווה חלק אינטגרלי בחיי היום יום במדינה כשהוא כותב את המסמך המסמך החשוב הזה, דרכו הוא מציג את השקפת עולמו המקצועית בפני החברים בו ובפני הציבור.

אם סעיף המורה על איסור אפליה קיים בקוד האתי של הר"י, מן ההכרח שיוזכר בו איסור אפליה על בסיס נטיה מינית, כפי שמוזכרים בו איסורים חשובים לא פחות כמו אלה העוסקים באפליה על בסיס לאום ומעמד כלכלי, וזאת במיוחד לאור העובדה שאיסור על אפליה על בסיס נטיה מינית כתובה במפורש בחוק זכויות החולה: "...מטפל או מוסד רפואי לא יפלו בין מטופל למטופל מטעמי... נטיה מינית...". בישראל של שנת 2014 אין שום סיבה נראית לעין בה איזשהו מעסיק פרטי או ממסד ציבורי יראה לנכון לא לספק שירות בסיסי לאדם על סמך הבדל תרבותי או חברתי כלשהו.

אפילו שחוק זכויות החולה מגן על זכויתינו ומאפשר לנקוט צעדים כנגד רופאים מפלים, קשה להאמין שמישהו יהיה מעוניין להשקיע בפרוצדורה המשפטית לולא הייתה העבירה של הרופא חמורה במיוחד; זאת לעומת סעיף בקוד האתי, שיאפשר מחד פעולות פחות מחמירות כנגד רופאים, ומאידך יצור הד שיבהיר לציבור כמה שאפליה היא מיותרת ומסוכנת בעולם בו אנו חיים.

אולי הקוד האתי הוא 'רק פיסת נייר' ואולי אנו נלחמים 'בהגדרות חסרות משמעות', אך במדינה שלנו, בה ממשלות נופלות על בסיס חוקים שכל תכליתם היא, למעשה, קביעת 'הגדרות יבשות', ובקהילת הלהט"ב, שנאבקת על הגדרתה בחברה מדי יום ביומו, אין הדברים האלה חסרי ערך. יש צורך שהסעיף האוסר אפליה על בסיס נטיה מינית יהיה כתוב באופן שלא ניתן לערעור בקוד האתי של הר"י, ואין סיבה שאיסור כזה יתחבא מאחורי ניסוחים כמו 'אורח חיים' או 'כל סיבה אחרת'; בדיוק כמו גיל ומוצא, שכן מוזכרים באופן מפורש בקוד האתי, נטיה מינית וזהות מגדרית היא חלק בסיסי מאופיו של אדם, ולצערנו גם היא זכתה במרוצת השנים לדרך להבדיל בין אנשים ולהתייחס אליהם באופן מפלה ולא צודק.

בואו נדאג לכך שלא תהיה להסתדרות דרך להתחמק מלהצהיר באופן חד וברור, בכל דרך שהיא, כי על פי כל כללי המוסר ההגיוניים אין להפלות אדם גם על בסיס נטייתו המינית. בואו נוכיח יחד להסתדרות כי במדינת ישראל כל אחד זכאי לטיפול רפואי, בין אם הוא גבר, אישה, חילוני, דתי, חרדי, ימני, שמאלני, ערבי, יהודי, הומו, לסבית, טרנסג'נדר או ביסקסואל. בואו נוכיח לעצמנו שאנו חיים בחברה טובה, מתוקנת ושוויונית.

התאחדות הסטודנטים הגאים הירושלמית.

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו

ציר הזמן של העצומה

22/12/2014
העצומה השיגה 100 חתימות!
21/12/2014
העצומה נפתחה