די לפגיעה בזכויות נשים
מספר חתימות
1 |
|
500 | |
הדרת נשים קיימת בישראל כבר שנים רבות ויש לה ביטויים מוכרים רבים במרחב הציבורי, למשל בבתי דין דתיים ובמוסדות דת שונים.
בשנים האחרונות ישנה הדרה של נשים מהמרחב הציבורי בכל מיני תחומי יסוד, אזרחיים, פוליטיים, חברתיים ועוד. כל זה נובע מעצם היותם נשים – החברה מדירה את הנשים מהמרחב הציבורי. במהלך העבודה נסקור באמצעות פריטים חדשותיים את הפגיעה המתרחשת בחברה ובנשים בפרט.
הטענה הרווחת שלנו מתוך העבודה שאכן ישנה פגיעה נרחבת בנשים בחברה הכוללת מדיניות של אפליה פסולה, במהלך העבודה העלינו סוגיות אלו וכתבנו כיצד הפגיעה בנשים באה לידי ביטוי בתחומי החיים השונים בחברה.
עם זאת, בשנים האחרונות ישנה עליה בדרישה להפרדה בין גברים לנשים במרחב הציבורי הכללי, והתרחבות משמעותית של המקרים והמקומות שבהם מיושמת הפרדה וזוכה ללגיטימציה ציבורית ואף לתמיכה של המדינה. בין השאר מתעוררת התופעה בבתי עלמין, בצבא, באקדמיה, בשוק התעסוקה, בהכשרות מקצועיות ובקורסים שונים של המדינה (צוערים, נהיגה מונעת), בבתי הספר, בשהייה במרחב הציבורי, בפאנלים, כנסים והרצאות, בהופעות ובאירועי בילוי ותרבות. יש סיבות שונות לתהליכים הללו בחברה היהודית. בקצרה נציין את ההתרחבות הדרמטית בכניסת חרדים וחרדים-לאומיים למסגרות אזרחיות, צבאיות וציבוריות מגוונות; את ההשתלבות של חרדים וחרדיות בשוק העבודה ובמוסדות לימוד להשכלה גבוהה; וברקע – את המאבק של מנהיגים מהציבור הדתי להגביר את הלגיטימציה לפרקטיקות שונות של הדרת נשים, ואת רצונם לגייס את המדינה לאכיפתן במרחבים ציבוריים חדשים.
בקרב הציבור הדתי ישנם קולות שונים ועמדות שונות בנוגע לצורך בהפרדה של נשים במרחבים שונים: חלק גדול בציבור הדתי, ובכללו נשים, אינו רואה בהפרדה ובהדרה אלמנט משפיל אלא הלכה מחייבת או חלק מאורח חיים דתי, וחלקם רואים בה דווקא דרך לאפשר לנשים לקחת חלק במרחב הציבורי שנמנע מהן כליל עד עתה. אולם לצידם, בתוך הציבור הדתי יש קולות רבים וברורים המתנגדים כליל להפרדת נשים ולהדרתן מן המרחב הציבורי.
נציין כי הדרת נשים פוגעת גם בגברים, שמוגבלים ביכולתם להשתמש במרחב הציבורי ביחד עם נשים וילדות אם הם מעוניינים בכך.
ראשית, הפגיעה המתרחשת במרחב הציבורי – העובדה שנשים נאלצות להידחק לשוליים עצם היותם נשים - אישה נדרשת לעבור לחלקו האחורי, "לשבת מאחור עם הנשים" כי זה "אוטובוס מהדרין".
שנית, ישנה אפליה במרחב הציבורי, בתוך אירועים ומסיבות – משלבים יותר גברים מאשר נשים, הנשים נדחקות לשוליים, בעיקר גברים משולבים במרכז השתתפות בשירה.
ישנה גם פגיעה בזכות לחיים וביטחון אצל רוב הנשים, נסיעות באוטובוס ציבורי נעשות כדבר מאיים וקיצוני, הנשים נאלצות לוותר על מקומן עבור אוכלוסיות שונות שמדירות אותן לשוליים כגון חרדים.
בנוסף, הפגיעה היא בפעילותן ותעסוקתן וצירופן של הנשים לתחומי החיים השונים,
לאור הנימוקים הללו ניתן להסיק שיש פגיעות בתחומי חיים שונים הפוגעות בנשים ומדירות אותן לשולי החברה ומדחיקות אותן.
המסקנה היא שהדרך לפתרון היא למצוא אפשרות לחיים משותפים, ולשלב נשים בדיוק במספרן כמו גברים במדיניות של העדפה מתקנת. לתת לנשים אפשרות להשתלב בחברה, לעלות את מספר הנשים המועסקות, נתון כי גם במהלך החקירה שלנו בעבודה הוכחנו כי אחד הגורמים להדרת נשים זה גם היחסים עם העולם החרדי והיחס שלהם כלפי נשים בחברה, ניתן למצוא פשרות לחיים משותפים ולעשות אירועים בהפרדה מסוימת אך לא לפגוע בזכויות ובחרויות של האדם.