סבסוד מוצרי המזון לחולי הצליאק!

אין תמונה

מספר חתימות

177
 
1,000  

אנו תלמידות י"ב במסגרת מטלת ביצוע באזרחות חקרנו על מחלת הצליאק ועל מאבקם של חולי הצליאק בישראל.

צליאק היא מחלה כרונית, מולדת, המתאפיינת ברעילות אלרגית לגליאדין – גליקופרוטאין (מולקולה המורכבת מסוכר הקשור לחלבון) המצוי בדגנים שמכילים גלוטן.

צריכת מזון המכיל גלוטן, אפילו בכמות זעירה, גורמת לחולי צליאק לסימפטומים קשים כמו כאבי בטן, שלשולים והקאות. אצל ילדים חולים צריכת גלוטן עלולה לגרום גם לאנמיה, לסוכרת ולדלקות מפרקים.

הטיפול היחידי במחלת הצליאק הוא טיפול תזונתי. כלומר, על חולי הצליאק להימנע מכול מאכל המכיל גלוטן. רק בהקפדה מלאה על דיאטה נטולת גלוטן יוכל המעי להחלים ולחזור לתפקודו במהרה.

חשוב לציין שכאשר חולה צליאק אוכל גלוטן אם זה בכוונה, או בשוגג, התופעות הנלוות לאכילה אינן תמיד מורגשות פיזית אך הן משפיעות על רירית המעי והנזק מצטבר !

בנוסף לתופעות המחלה שצוינו לעיל, הרי בחולים שאינם מקפידים על דיאטה זו עולה הסיכון לחלות בלימפומה עד פי 25 בהשוואה לאוכלוסיה.

מכאן עולה כי אכילת מזון ללא גלוטן היא דרך חיים עבור חולי הצליאק וכי מזון ללא גלוטן הוא אינו מותרות עבורם, הם זקוקים למזון זה על מנת להתקיים.

עד שנת 2010 אובחנו על ידי קופות החולים בישראל כ־13 אלף חולי צליאק. עם זאת, חוקרים מעריכים כי שכיחות המחלה בישראל גבוהה יותר ויכולה להגיע לבין 48 ל־76 אלף חולים (1% מהאוכלוסייה). מלבד חולי צליאק, אלפי צרכנים נוספים נמנעים מלצרוך מזון המכיל גלוטן ממניעים בריאותיים או משיקולי דיאטה.

חולי הצליאק מתמודדים עם קושי יום יומי למצוא מוצרי מזון המתאימים להם, אם זה ברשתות המזון או כאשר הם מחפשים מסעדה, הם נאלצים לשים לב למה שהם אוכלים ולהימנע כמעט מכול סוגי המזון, עקב החשש מהימצאות גלוטן.

בנוסף לכך, חולי הצליאק נאלצים  להתמודד עם מחירים מופקעים של המוצרים הבודדים המיוצרים עבורם.

המוצרים המתאימים לחולי צליאק, נמכרים בעיקר בחנויות ובמרכולי הטבע, ברשתות השיווק הגדולות ניתן למצוא רק כמה מוצרים בודדים. הפער במחירים בין המוצרים ללא גלוטן למוצרים רגילים עצום ומגיע לעתים למאות אחוזים.

בחו"ל מצאו פיתרונות רבים לבעיה :  לפי ניתוח השוואתי שביצע מרכז המחקר של הכנסת נמצא כי מדינות רבות מעניקות הטבות לחולים. כך, בבריטניה זוכים ילדים מתחת לגיל 16, נשים בהיריון ומבוגרים מעל גיל 60 לקבל מזון ללא גלוטן חינם. בניו זילנד ניתנת סובסידיה ממשלתית לכמה מוצרים נטולי גלוטן, כמו קמח מיוחד ופסטה, שנרכשים בבתי מרקחת מיוחדים. בקנדה ובארה"ב רכישת מוצרים נטולי גלוטן נחשבת להוצאה מוכרת לצורכי מס.

לעומת זאת ,בישראל הועלו ב2009 שתי הצעות חוק. האחת הצעת חוק של חברי הכנסת אורי אורבך, אילן גילאון  ואליעזר מוזס דרשה להעניק הטבות מס ליצרני מזון ללא גלוטן, כמו גם לחייב חברות מזון מובילות לייצר מוצרים ללא גלוטן בהיקף של כ־5% מכלל תוצרתן. ההצעה עברה בקריאה טרומית ברוב של 69 תומכים וללא מתנגדים, אבל מאז נתקעה בהתדיינויות מול משרדי הממשלה.

ההצעה השנייה, של הח"כ מאיר שטרית עסקה בסבסוד לחם ללא גלוטן, במתן מענקים חודשיים לחולים ובהטבות מס ליצרנים.

הצעת החוק הגיעה לדיון בוועדת הבריאות אך הוחזרה להתייעצויות מול האוצר ומשרד הבריאות, לאחר שמשרד התמ"ת טען שהפתרון לנושא צריך להגיע דרך סל התרופות ולא על ידי מנגנון סבסוד.

ישנם הטוענים כי לא ניתן לתת לחולי הצליאק סבסוד זה משום שזו תהיה אפליה כלפי שאר האוכלוסייה.אבל מצב זה אינו נכון.על פי הזכות לשוויון, לכל בני האדם זכות לשוויון בפני החוק ולהגנה שווה של החוק. מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית מחויבת לנהוג בשוויון בכל בני האדם, ללא הבדל דת, לאום, מוצא, מגדר, מעמד אישי, גיל, נטייה מינית או מוגבלות.לאנשים עם מוגבלות – נפשית , גופנית בריאותית או שכלית ,יש זכויות אזרח כמו לכל אדם אחר. יתרה מזאת, אנשים עם מוגבלויות זכאים לזכויות מיוחדות הנובעות מזכותם הבסיסית לכבוד ולשוויון. זכויות אלו מעניקות לאנשים אלו שוויון הזדמנויות .

יתר על כך לפי חוק ביטוח בריאות ממלכתי סעיף 1 קובע כי ביטוח הבריאות הממלכתי יהיה מושתת על "עקרונות של צדק, שוויון ועזרה הדדית". עקרונות אלו עומדים בבסיס הוראות החוק.

לפי חוק זה אדם החבר בקופת חולים ומשלם דמי חבר זוכה לביטוח בריאות המבטיח שירותי בריאות באיכות סבירה לכלל תושבי ישראל.

בנוסף  לפי סעיף 14א קובע את תקרת השתתפות קופות החולים בתשלום עבור המזון תרופתי/יעודי למבוטחיהן.

לפי סעיף זה תושב המבוטח בביטוח בריאות וזקוק למזון\תרופתי יעודי זכאי לקבל אותו בסבסוד דרך קופת החולים. 

לסיכום , למרות שניתן לראות בכתבות שונות בעיתונות ובתקשורת בכלל כי בכנסת ישנה מודעות  למצבם של חולי הצליאק ודרישה לסבסוד המוצרים ללא גלוטן.

במדינת ישראל עדיין לא חוקק חוק המסבסד לחולי הצליאק את מוצרי המזון שלהם .

ישנם פיתרונות מגוונים לבעיה אך עדיין יש צורך להמשיך לזעוק ולהעלות עוד יותר את המודעות  בקרב חברי הכנסת על מנת שחוק כזה יחוקק.

במסגרת מטלת הביצוע באזרחות ערכנו סקר וחקרנו את הנושא לעומק.

ראינו כי רוב הציבור (גם אלו שאינם חולים במחלה) כן מעוניין בשינוי והיה רוצה בחקיקה כזו.

המסקנה שלנו בעקבות המחקר שעשינו, הפיתרון הוא העלאת המודעות.

על מנת להעלות את מודעות חברינו לכיתה ולשכבה לבעיה זו ערכנו הרצאה בבית ספרנו על מחלת הצליאק ועל חשיבות המזון נטול גלוטן לחולים במחלה.

כעת אנו קוראות לכם לחתום על עצומה זו כדי להוכיח שיש דרישה לחוקק חוק לסבסד את מחירי המזון ללא גלוטן על מנת שחולי הצליאק יוכלו לקנות את מזונם במחיר שווה ולא מוגזם, כמו שאנו האנשים, שאינם חולים בצליאק קונים את מזוננו .

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו

ציר הזמן של העצומה

30/03/2014
העצומה השיגה 100 חתימות!
28/03/2014
העצומה נפתחה