נישואים אזרחיים בישראל

אין תמונה

מספר חתימות

132
 
1,000  

מדינת ישראל לא מאפשרת לזוגות ,להינשא ולהתגרש על פי מצפונם, אמונתם ובחירתם האישית. בין אלו אשר לא יכולים/ לא מעוניינים להינשא תחת הרבנות הדתית נמנים חברי וחברות הקהילה הגאה (נישואים חד מיניים), מתבוללים (זוגות בהם בני הזוג אינם בני אותה דת), ויהודים אשר אינם מעוניינים להיות כבולים למוסד המדובר, שכן הוא ידוע על אי התאמתו לתקופה הנוכחית. בנוסף, הרבנות הראשית מאלצת נשים אשר מעוניינות להתגרש מבעלן הנוכחי לעבור תלאות רבות, השפלה ותלות מוחלטת בגבר- כלומר, אם הגבר מסרב לתת לאישה גט, האישה עדיין תהיה נשואה לו. כמו כן, הרבנות אינה מאפשרת לזוגות חד מיניים או זוגות של אנשים אשר אינם מאותה דת להינשא ובכך פוגעת בחלק ניכר מזכויותיהם הטבעיות.

אנו מעוניינים שחברי הכנסת יחלו לפעול למען שינוי מצב זה ולמען מתן אפשרות לאזרחי המדינה להינשא בנישואים אזרחים.

להלן הצעת חוק לדוגמה בעד נישואים אזרחיים במדינת ישראל אשר הכנו:

הגדרות

  1. בחוק זה - "בית המשפט" – בית המשפט לענייני משפחה "הממונה" – הממונה על מרשם הנישואין "חוק מרשם האוכלוסין" – חוק מרשם האוכלוסין, התשכ"ה–1965. "מרשם הנישואין" – מרשם של בני זוג נשואים לפי הוראות חוק זה

מי זכאי להינשא ולהירשם במרשם הנישואין?

  1. בני זוג אשר מבקשים להינשא, רשאים לערוך נישואים בפני בורר נישואין אם יקיימו את התנאים הבאים:

(1) שני בני הזוג בני 18 לפחות;  

(2) שני בני הזוג תושבי ישראל;

(3) שני בני הזוג אינם קרובי משפחה; לעניין זה, "קרוב משפחה" – הורה, הורה של הורה, צאצא, אח או אחות, אח או אחות של הורה, צאצא של אחד מאחי או אחיות הורה, בן/ת זוג או מי שהיה בן/ת זוג של כל אחד מאנשי המשפחה הנ"ל; לעניין זה, "בן/ת זוג", של אדם – מי שנשוי לאותו אדם וכן מי שרשום כבן/ת זוגו של אותו אדם במרשם הנישואין;

(4) אף אחד מבני הזוג לא נשוי לאף אדם אחר, על פי דין אזרחי או דתי, כלומר אף אחד מבני הזוג אינו רשום במרשם האוכלוסין כנשוי לאדם אחר ואינו רשום כבן זוגו של אדם אחר במרשם הנישואין או במרשם דומה המתנהל על פי דין במדינה אחרת; (5) שניהם כשירים מבחינה שכלית בכדי לתת הסכמה מדעה צלולה והבנה של השפעות החלטתו לגבי נישואיהם.

מי יכול להירשם כבורר נישואין?

  1. שר הפנים ימנה מספר אנשים אשר כל אחד מהם יכול להתמנות לשופט בבית משפט השלום אשר יקראו בוררי נישואין ואדם אחד מהם אשר יהיה הממונה עליהם אשר יקרא בורר נישואין ראשי והם יהיו אחראים על הנישואין האזרחיים במדינת ישראל.

הליך הנישואין

  1. (א) בני הזוג המעוניינים להתחתן בישראל בנישואים אזרחיים יגישו פנייה לבורר נישואין.
  • בורר הנישואין יבדוק את כשירות נישואיהם לפי התנאים הכתובים בסעיף 2, לאחר שבדק את פרטי הרישום של בני הזוג במרשם האוכלוסין ובמרשם הנישואין.
  • אם בורר הנישואין מצא שבני הזוג כשירים להינשא על פי התנאים בסעיף 2 יודיע לבני הזוג ויפרסם הודעה לציבור שהינם כשירים להינשא אחד לשני. אם ימצאו כמתאימים יוכלו להינשא זה לזה לעיני בורר הנישואין ולהירשם כנשואים.
  • אך אם בני הזוג ימצאו כלא מתאימים (לא מקיימים את כל התנאים בסעיף 2) ישלח בורר הנישואין לבני הזוג מכתב מסודר ובו הוא מסביר מדוע אינם כשירים להינשא אחד לשני ועותק לבית המשפט בני הזוג יוכלו לקבוע עם בורר הנישואין שלהם דיון בבית המשפט ובסיום הדיון החלטת בית המשפט היא זאת שתקבע אם בני הזוג כשירים להינשא או שלא וניתן יהיה לערער עליה לבג"ץ אם יערערו לבג"ץ ההחלטה של בג"ץ תהיה זו שקובעת.
  • כל אדם רשאי להגיש לבורר הנישואין, בתוך 30 יום מהיום בו פורסמה ההודעה לציבור לפי סעיף קטן (ג), ההתנגדות לבקשה לרישום הינה בשל כך שלא התקיים תנאי מן התנאים בסעיף 2; הוגשה לבורר נישואין התנגדות כאמור, ישלח הבורר העתק ממנה לבני הזוג, ורשאים בני הזוג להשיב להתנגדות, בתוך 30 יום ולקבוע בקשה לדיון על כך בבית המשפט עם האדם אשר הגיש את ההתנגדות לבקשת הנישואין ובורר הנישואין של בני הזוג החלטת בית המשפט היא זאת שתקבע אם בני הזוג כשירים להינשא או שלא וניתן יהיה לערער עליה לבג"ץ אם יערערו לבג"ץ ההחלטה של בג"ץ תהיה זו שקובעת.

רישום נישואין

  1. (א) אם התקיימו התנאים האמורים בסעיף 4 לרישום נישואין, ובני הזוג הסכימו להינשא אחד לשני בהסכמה חופשית וששניהם מבינים את משמעות הנישואין, בפני בורר הנישואין שלהם, יסדר בורר הנישואין של בני הזוג את נישואיהם.

(ב)  לאחר סידור הנישואין ירשום בורר הנישואין את בני הזוג במרשם הנישואין, תוך ציון פרטי הבקשה, מועד הנישואין ושנישאו בדין אזרחי.

(ג) העתק מן הרישום יישלח לבני הזוג ולפקיד הרישום לפי סעיף 15 לחוק מרשם האוכלוסין.

נישואין דתיים לאחר נישואין אזרחיים

  1. (א) בני זוג שנישאו אצל רשם נישואין אזרחי או במדינת חוץ, רשאים לפנות אל בית המשפט בבקשה להינשא על פי דין דתי. (ב) אם בית המשפט אישר לבני הזוג להינשא בדין דתי אז בני הזוג יינשאו דרך הרבנות ולאחר מכן בני הזוג יביאו בני הזוג לבית המשפט את תעודת הנישואין שלהם וישונה הדין שבו הם נישאו לדין דתי.

רישום גירושין

  1. (א) אם לפחות אחד מבני הזוג יהיה מעוניין להתגרש יגיש בקשה לבית המשפט על רצון להתיר את נישואיהם. (ב) אם קבע בית המשפט כי בן הזוג אשר הגיש את הבקשה כשיר להבנת המשמעות של התרת נישואיו בית המשפט יתיר את נישואיהם וירשום הממונה במרשם הנישואין כי בני הזוג גרושים ומותרים להינשא לאחרים וישלח הממונה אישור על רישום הגירושין לבני הזוג ולפקיד הרישום לפי סעיף 15 לחוק מרשם האוכלוסין.

ערעורים

  1. (א) החלטה של בורר נישואין ניתנת לערעור לבית המשפט. (ב) ההחלטה של בית המשפט ניתנת לערעור על ידי בג"ץ והחלטת בג"ץ תחייב את כל הצדדים ולא ניתן יהיה לערער עליה.

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו

ציר הזמן של העצומה

09/05/2021
העצומה השיגה 100 חתימות!
07/05/2021
העצומה השיגה 50 חתימות!
06/05/2021
העצומה נפתחה