צמצום הפערים בשירותי הבריאות בין הפריפריה למרכז
מספר חתימות
1 |
|
1,000 | |
במדינת ישראל כיום מערכת הבריאות מספקת שירותים ברמה שונה בפריפריה ובמרכז, למרות מחויבותה החוקית להיות מערכת שוויונית. הבדלים אלו מתבטאים באיכות, כמות ונגישות שירותים רפואיים נמוכות יותר בפריפריה.
שירותי הבריאות הירודים בחלקים מסוימים של הארץ מובילים למוות וסבל מיותרים, ועל הממשלה מוטלת האחריות לטפל בחוסר השוויון הזה ולהעניק לתושבי הפריפריה יחס שוויוני ושירותי בריאות איכותיים.
אנחנו (תלמידי יב׳ בבית הספר התיכון ע״ש דה-שליט) ערכנו מחקר כחלק מעבודת הבגרות באזרחות בכדי לאתר את הפתרון המיטבי לבעיה. לאחר סקר ספרות מקיף, עריכת שאלון אינטרנטי וביצוע ראיון עם גורם בתחום גיבשנו הצעה קונקרטית לצמצום הפערים.
כיום, משרד הבריאות מעניק תקציבים לארבעת קופות החולים על פי מספר המבוטחים בכל קופה, כאשר תחת נוסחת הקפיטציה, ״ערכו״ של כל מבוטח לצרכי חישוב התקציב נקבע ע״פ גילו, מינו והאם ישוב מגוריו נחשב פריפריאלי או לא. לכאורה, נראה כי משרד הבריאות פועל לתיקון הפערים הקיימים בין הפריפריה למרכז, אך בפועל רמת התקצוב העודפת היא מינימלית (רק 0.04 פר בן אדם!) והפערים בשטח לא מצטמצמים.
בכדי לפתור את הבעיה הזאת, אנו קוראים לעדכן את נוסחת הקפיטציה. תחילה, רמת הפריפריאליות של יישוב מסוים תמדד לא רק על פי מרחקו ממרכזי אוכלוסיה גדולים אלא גם על פי מצבו הכלכלי. שנית, יש לתת לרמת הפריפריאליות משקל גבוה יותר בנוסחת הקפיטציה, כך שיותר כסף יוזרם לבתי וקופות החולים הזקוקים לו נואשות. לסיכום, יש לבדוק את תוצאות השינוי בשטח כל שנה, בכדי לאמוד את יעילות הנוסחה. אם יתברר כי הפערים בשטח לא הצטמצמו, יש להגדיל את רמת החשיבות של הפריפריאליות. באופן טבעי, אם הפערים בשטח ייעלמו, יהיה ניתן להפסיק את התקצוב העודף.
אנו מאמינים כי יישום הצעה זאת במשרד הבריאות ישפר את בריאותם של תושבי הפריפריה באופן משמעותי, ועל כן אנו קוראים לעזרתכם - חתמו על העצומה, הפיצו אותה הלאה ועזרו לנו להפעיל לחץ על משרד הבריאות.