ימי דמוקרטיה באוניברסיטה
מספר חתימות
263 |
|
500 | |
עמיתים ועמיתות שלום,
לאור ההתרחשויות הפוליטיות האחרונות, והסכנה המוחשית האורבת לדמוקרטיה בישראל עם שינויי החקיקה הצפויים, אנו קוראים לכםן להצטרף לפעולה אקדמית ואזרחית, ולהקדיש שלושה ימים בשבוע הבא, ה -27 עד ה- 29 למאי – הימים בהם צפויה לקום ממשלה חדשה -- להוראת הדמוקרטיה באוניברסיטה.
מתחילת דרכה אימצה מדינת ישראל את שיטת המשטר הדמוקרטית ודבקה בה למרות מלחמותיה ומחלוקותיה. שיטת משטר זו היתה מקובלת על הימין ועל השמאל, ותאמה גם ערכי יהדות בסיסיים כגון כבוד לחוק ולמשפט. לא בכדי נטועה בעברית המילה "דין" בלב המילה "מדינה", מאחר שבאין דין גם אין מדינה.
הדמוקרטיה בישראל לא היתה ואיננה חפה מפגמים, לעיתים קשים, אלא שבעת האחרונה היא מאוימת דווקא מצד שליחי ציבור בה, שיש בינהם המטיפים לפרשנות מצומצמת ומעוותת שלה. שם הדמוקרטיה נישא לשווא ותוכה הולך ונעכל. עקרונות היסוד שלה, כגון חקיקת חוקים המשרתים את הציבור ולא את שליחו, ביזור עוצמה והגבלתה, והעצמאות של שלוש הרשויות – עקרונות אלו ואחרים מתערערים בישראל 2019.
אנו, מרצים ומרצות באוניברסיטאות ובמכללות בישראל מודאגים ממגמה זו. כחלק מחברותנו במוסדות אקדמיים במדינה חופשית חובה עלינו לא רק לחקור את האמת ולקדם את הידע, ולא רק להכשיר סטודנטים במקצועות השונים; חובתנו גם לתרום לחינוכם של תלמידינו ככלל, וכאזרחים בפרט. אנו מוטרדים מכך שרבים מתלמידינו מאבדים את אמונם במוסדות הדמוקרטיה וביכולת תפקודה.
האוניברסיטה איננה גוף פוליטי ואין לה סדר יום פוליטי; לחתומים על מסמך זה (שאינם מיצגים ארגון כלשהו), עמדות מגוונות מאוד בנושאים מדיניים ואחרים שעל הפרק. אבל כמוסד החוקר, המרחיב והמשמר את העידית של התרבות והאמונות של הציבור האוניברסיטה מחויבת לעקרונות המכוננים והנעלים של כלל ציבור זה, ולשוויון בין כל האזרחים והמגדרים. במדינות המערב אכן מוכרת הזיקה שבין דמוקרטיה לאוניברסיטה המודרנית. מוסד זה משמר את מסורת החשיבה הדמוקרטית על מגוון ביטוייה, ומאפשר לסטודנטים לרכוש תכונות והרגלים הכרחיים לאזרחים: מחשבה ביקורתית ועצמאית, חירות מחשבה וביטוי, פתיחות מחשבתית וסובלנות לדעות שונות, תרבות דיאלוגית ועוד. האוניברסיטה היא עדיין אי של ממשל עצמי באופן יחסי, בעולם חברתי ותעסוקתי שאפשרות זו כמעט שנעלמה בו. התוקפים את האוניברסיטה הישראלית כיום באמצעות הסתה כנגד חלק ממרציה כנגועים לכאורה ב"חוסר פטריוטיות" אינם מוטרדים כל כך מעמדתם הפוליטית של מרצים אלו, אלא דווקא מכך שהם מבטאים הבנה שונה של מהות האזרחות, ומכך שהם חלק ממוסד בו מתייחסים באופן שווה ליהודים ולערבים.
לנוכח מצב דברים זה, החלטנו כאמור להקדיש שלושה ימים בשבוע הבא, שני, שלישי ורביעי, 29-27 במאי – הימים שבהם צפויה לקום ממשלה חדשה – להוראת הדמוקרטיה באוניברסיטה. כל אחד ואחת מאיתנו יקדישו לפחות חלק משיעורינו באותם ימים לנושא זה. נחזור על מושכלות ראשונים בתחומי הידע השונים: על ההיסטוריה של הדמוקרטיה, על ביטוייה בספרות ובאמנות, על עקרונותיה הפוליטיים והחוקיים, על מצבה הבעייתי באסיה ובמזרח אירופה, על אתגריה בעידן האינטרנט והרשתות החברתיות, ובקיצור, כל אחד ואחת מאיתנו ידונו בה בתחום התמחותו/ה.
בישראל כמעט שאין ימים רגילים, אך ימים אלו הם הרי-גורל. ערכי הדמוקרטיה, שלטון החוק והשוויון האזרחי נרמסים ברגל גסה, כביכול בשם הציבור ולמענו, ולא היא. לכן אנו רואים בהוראת הדמוקרטיה ובדיון אודותיה עם הסטודנטים צעד חשוב, גם אם ראשוני, להזכיר לכולנו את משמעותה של אזרחות דמוקרטית פעילה ואת האחריות והאפשרויות הגלומות בה. אנו קוראים אם כן לעמיתינו המורים והמורות, לעוזריות ההוראה והמחקר, ולתלמידינו ותלמידותינו לתמוך בפעילות חשובה זו ולהשתתף בה.
בברכה,
דן אבנון, האוניברסיטה העברית; אווה אילוז, האוניברסיטה העברית; מיכל שמיר, אוניברסיטת תל אביב; אורית קדר, האוניברסיטה העברית; גיא בן פורת, אוניברסיטת בן-גוריון; איל חוברס, אוניברסיטת תל אביב
דף פייסבוק של האירוע:
ציר הזמן של העצומה
- 23/05/2019
- העצומה השיגה 100 חתימות!
- 22/05/2019
- העצומה השיגה 50 חתימות!
- 21/05/2019
- העצומה נפתחה