הקמת יחידת טיפול דיורי למתמודדים עם פסיכוזה חריפה בישראל
מספר חתימות
עד כה נאספו: 20 חתימות.
|
אנו, החתומים מטה, פונים בזאת לשרת הבריאות, חה"כ יעל גרמן ולמנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו בבקשה לפעול לפיתוחו בישראל של מודל הטיפול הדיורי – מסגרת המיועדת לאנשים המתמודדים עם מגבלה נפשית במצבים אקוטיים.
בעוד שבישראל מופנים אנשים במצב של פסיכוזה חריפה, מצבים אובדניים ואחרים לאשפוז (לעיתים כפוי) במחלקות סגורות – קיימים מודלים אחרים שבהם מטופלים אנשים אלה בטיפול דיורי.
בעוד שבמחלקה הסגורה סובל האדם המתאשפז מסביבה מגבילה וכולאת, המוצפת לעיתים בגירויים קשים (חולים משתוללים, צועקים ועוד); מסממנים של שלילת האינדיבידואליות והערך העצמי שלו (לבישת פיז'מה של בי"ח, תנאים שאינם מאפשרים יחס אישי מצד הצוות, הפרדה נוקשה בין המטופלים לבין הצוות, שיח טיפולי המתרכז במחלה ובתסמיניה); מן ההיבט האי-מוסרי של ההדרה מן החברה ומן הסטיגמה הקשה של אישפוז פסיכיאטרי -
יחידת הטיפול הדיורי ממוקמת בסביבת חיים רגילה (בית בעיר או באיזור כפרי), מונה 8-12 דיירים, ואנשי הצוות שלה נמצאים ביחד עם הדיירים ללא הפרדה סביב השעון וללא פיצול ערכי בין חולה לבריא. חברי הצוות והדיירים משוחחים, מבצעים ביחד את עבודות הבישול והניקיון, אוכלים את ארוחותיהם ביחד ומטיילים ביחד. ביחידה כזו אנשי הצוות נבחרים בעיקר לפי יכולתם ליצור קשר בין אישי "בגובה העיניים" גם עם אנשים במצוקה רגשית קשה. ביחידת טיפול דיורי סדר היום הטיפולי נקבע בשיתוף עם הדרים בה לפי צרכיהם, לא לפי צרכי המערכת. הניסיון והמחקר מוכיחים (באירופה ובצפון אמריקה) שלטיפול הדיורי נמצאו יתרונות טיפוליים לטווח קצר וארוך לעומת אשפוז רגיל, וזאת בלי ליצור סטיגמה ותוך כדי חיסכון בעלויות.
במסגרת הרפורמה בשרותי בריאות הנפש, אנו מבקשים שיוקצבו אמצעים להקמת חלופות אשפוז לפי המודל של טיפול דיורי.
המטה לקידום הטיפול הדיורי למתמודדים עם פסיכוזה חריפה.