אנדומטריוזיס - עושים סוף לבורות ולהתעלמות! מעלים מודעות ומשנים מדיניות!

אנדומטריוזיס - עושים סוף לבורות ולהתעלמות! מעלים מודעות ומשנים מדיניות!

מספר חתימות

4,754
 
10,000  

אנדומטריוזיס (Endometriosis) היא מחלה גניקולוגית שנפוצה בקרב נשים בגיל הפריון. בין 10%-15% מכלל הנשים בגיל הפוריות סובלות ממחלה זו. המחלה מתאפיינת בהימצאותם של תאי רירית רחם (אנדומטריום) מחוץ לחלל הרחם, על פי רוב – באזורים ובאברים שונים בחלל הבטן ואגן האישה דוגמת : החצוצרות, השחלות, רצועות הרחם, המעי, שלפוחית השתן, הרקטום, הנרתיק, בדופן חלל הבטן, בצלקות מניתוחים קודמים ובמקרים נדירים – אף בסרעפת, בריאות, באף, במוח, בכבד וגם במערכת העצבים.

מידי חודש עוברים תאים אלו את המחזור ההורמונאלי החודשי, משגשגים ומדממים ממש בדומה לתאי רירית הרחם שבתוך חלל הרחם. אך בעוד שהאחרונים מוצאים את דרכם אל מחוץ לגוף עם דם הווסת כאשר לא מתרחשת הפריה של הביצית והשתרשותה ברחם, לתאים המשגשגים שמצויים בחלל האגן אין כל דרך לצאת מן הגוף והם מדממים בתוך חלל האגן, גורמים לדלקות ויוצרים הידבקויות בין איברים. וכך חוזר הדבר חלילה מידי חודש בחודשו.

כתוצאה מכך הנשים שחולות באנדומטריוזיס סובלות ממגוון סימפטומים קשים ביניהם – כאבים איומים בגב וברגליים, כאבי בטן וכאבי אגן וירכיים קשים, ווסתות לא סדירות, דימום וויסתי כבד, כאבים קשים בעת קיום יחסי מין, כאבים קשים מנשוא באברי הרבייה, התכווצויות, דקירות, מגרנות, כאבי ראש, סחרחורות, בחילות, הקאות, עייפות, תשישות וחולשה, התעלפויות, רגישות חמורה במערכות העיכול והשתן (חוסר שקט, תכיפות ודחיפות), נפיחות, הקרנות עצביות, מערכת חיסונית ירודה, אלרגיות שונות, אנמיה, בעיות פוריות, שינויים תכופים במצב הרוח, עצבות תהומית, נטייה לדיכאון, הפרעות שינה וסימפטומים נוספים. כל ה"מנעמים" הללו מחמירים סביב ביוצים ווסתות

חרף העובדה שבין 10%-15% מהנשים בגיל הפוריות סובלות ממחלה זו, נשים רבות נאלצות לעבור בין 8-9 רופאי נשים (ואף יותר) וחולפות להן בין 8-10 שנים (ואף יותר) עד לאבחון המחלה. הסובלות מן המחלה מאובחנות באופן שגוי כסובלות מהפרעות נפשיות, מסרטן השחלות, מדלקת תוספתן, מדלקת באגן ומרעות חולות נוספות. לאבחון המוקדם של מחלת האנדומטריוזיס חשיבות עצומה והשפעה מכרעת על התפתחות המחלה, על עוצמתה ועל היקפה.

הסיבה לאבחון המאוחר נעוצה בבורות הממסד הרפואי, בהתעלמותו מן המחלה ובמודעות הנמוכה אליה, הן בקרב המומחים השונים (ובכללם רופאי נשים) והן בקרב הציבור הרחב.

המחלה היא כרונית, מורכבת וקשה מנשוא ואצל כל אישה הסובלת ממנה היא באה לידי ביטוי באופן מגוון, בהיקף שונה ובעוצמה שונה. עולם הרפואה איננו יודע להסביר מה גורם למחלה ולכן לא ממש יודעים כיצד לטפל בה עד לכלל ריפוי.

למעשה, למעט האספקט הממאיר, המחלה מתנהגת באופן הזהה להתנהגותה של מחלת הסרטן. אך בעוד שעולם הרפואה יודע כיום לשים את האצבע על הסיבות והגורמים התורמים לתחלואה בסרטן (על סוגיו השונים) ולכן אף יש בידי הרופאים כלים להיטיב עם החולים ולרפאם, עולם הרפואה עומד חסר אונים באשר למחוללי מחלת האנדומטריוזיס ובאשר לדרכי הטיפול בה.

לאורך השנים הועלו סברות שונות באשר לסיבות הגורמות למחלה. אחת ההשערות גורסת שמדובר בתאי רירית רחם אשר נפלטים אל חלל האגן דרך החצוצרות במקום לצאת מן הגוף עם דם הווסת. בחלל האגן "מתיישבים" תאים אלו ומשגשגים. מאחר שאצל כלל הנשים מידה מסויימת של תאים נפלטת אל חלל האגן, סוברים החוקרים כי בקרב אותן נשים שאצלן מתפתחת המחלה קיימת בעיה במערכת החיסונית ולכן רואים את המחלה כאוטואימונית. החוקרים משערים שהמחלה תלוית אסטרוגן (הורמון מין נקבי) ולכן הרופאים נוהגים לרשום לסובלות מן המחלה טיפול בגלולות למניעת הריון בנטילה רציפה, התקנים תוך רחמיים (דוגמת מירנה) ו/או זריקות GnRh Agonist (דוגמת דקפפטיל, לוקרין, לופרון ודומותיהן). מטרת הטיפולים הללו היא לדכא את הפעילות ההורמונאלית ובכך למנוע את שגשוגה של רירית הרחם ו"פריחה" של המוקדים, הנגעים, ההידבקויות והדלקת הנגרמת מכל אלו. לתרופות אלו תופעות לוואי קשות מאוד.

בשנים האחרונות נכנסה לשימוש בארץ תרופת הויזאבל (Visabelle) (= פרוגסטין) שהיא התרופה היחידה הקיימת בשוק שהיא ייעודית בהתווייתה לטיפול במחלת האנדומטריוזיס. נשים רבות מדווחות על שיפור והטבה משמעותיים בעת נטילה של כדורי הויזאבל. אך לצערנו התרופה איננה נכללת בסל הבריאות והנשים שסובלות מן המחלה נדרשות לרכוש אותה באופן פרטי בעלות של כ- 283 ש"ח לחודש.

מחלת האנדומטריוזיס היא מחלה "ערמומית". אבחון המחלה נעשה באמצעות הקשבה לדיווחיה של המטופלת על הסימפטומים מהם היא סובלת, עריכת בדיקה פיסית על ידי רופא נשים מומחה. מומלץ גם לערוך בדיקת אולטרסאונד גניקולוגי באמצעותו ניתן לזהות אנדומטריומות (= "ציסטות שוקולדיות") בשחלות האישה במידה שישנן ואף מוקדים ונגעים המצויים בחלל האגן (במידה ומומחה האולטרסאונד בקיא ומיומן דיו). לעיתים ניתן לזהות מוקדים גם בבדיקת MRI (וגם זאת אך ורק במידה שהרדיולוג המפענח בקיא דיו ומבצע את עבודתו נאמנה). עיתים אף נדרשות המטופלות לעבור בדיקות ציסטוסקופיה, גסטרוסקופיה, קולונוסקופיה, היסטרוסקופיה, צילום רחם ונוספות (הליכים פולשניים וכואבים). כמו כן, נוהגים גם לערוך בדיקות דם לבחינת מדדים שונים (דוגמת CA-125). אך אבחנה חד משמעית וסופית נעשית באמצעות ניתוח (על פי רוב – לפרוסקופיה) ובבדיקה פתולוגית של דגימה הנלקחת מגופה של האישה במהלך הניתוח.

בשל האיחור באבחון, חלק גדול מן הנשים שחולות באנדומטריוזיס סובלות אף מתחלואה נלווית דוגמת – מערכת חיסונית ירודה, פיברומיאלגיה, תסמונת התשישות הכרונית, סקרואילאיטיס, כאבי אגן כרוניים, שלפוחית רגיזה, מעי רגיז, לופוס, קרוהן, קוליטיס, צליאק, טחורים, פיסורה, IC, מחלות אוטואימוניות שונות ורעות חולות נוספות... כמו גם – בעיות פוריות ולכן הן נדרשות להיות תחת טיפול ומעקב רפואי קבועים ותכופים אצל מומחים מתחומים שונים.

ממחקרים שנערכו עולה כי בקרב הנשים שסובלות מאנדומטריוזיס קיים אחוז גבוה ביחס לאוכלוסיה הכללית שסובלות גם מאסתמה ומפעילות לקוייה של בלוטת התריס. במקרים רבים נשים שסובלות מאנדומטריוזיס גם סובלות מאדנומיוזיס (Adenomiosis) - תאי רירית רחם שחודרים אל תוך דופן שריר הרחם וגורמים לכאבים קשים, לדימומים כבדים ולסבל רב.

מחקרים אחרונים מצביעים על קשר בין אנדומטריוזיס ותחלואה בסוגי סרטן מסוימים (למשל – סרטן השחלות, סרטן הלימפה לא מסוג הוג'קינס וסרטן המוח).

מחלת האנדומטריוזיס "אלימה" ופוגעת בכל היבט בחייה של האישה שסובלת ממנה – בדימוי העצמי ובהערכה האישית, בתפקוד היומיומי, בחיי החברה, בקריירה, בפרנסה, בלימודים, בשירות הצבאי, בחיי המשפחה, בחיי הזוגיות, בפוריות ובהיבטים רבים נוספים.

בשל הכאבים האיומים ובשל הביקורים התכופים אצל המומחים השונים ובחדרי המיון, אנחנו, הנשים שסובלות ממחלת האנדומטריוזיס נעדרות מן העבודה במשך ימים רבים ובשל כך אנו נתונות תחת לחצים כבירים, סופגות יחס פוגעני, בורות מצד הממונים ומצד העמיתים לעבודה, חוסר התחשבות ורבות מאיתנו נתונות תחת איומי פיטורים ואף חוות את אלו על בסיס תדיר.

המחלה עלולה לפגוע בתפקוד השחלות, ברזרבה השחלתית, באיכות הביציות ולגרום להפרעות מכאניות (דוגמת : הדבקויות בין אברים, חסימת חצוצרות ועוד) ולכן - נשים רבות שסובלות מן המחלה חוות קשיים בקליטה להריון ובשל כך נדרשות לעבור טיפולי פוריות קשים ומתישים אשר מחמירים את מצבן. בפרט כאשר חלקן טרם אובחנו כסובלות מן המחלה וניתנים להן פרוטוקולי טיפול שאינם מתאימים למצבן הבריאותי המיוחד.

כאשר אנחנו מגיעות אל מומחים שונים אלו כלל אינם מכירים את המחלה או שאינם בקיאים בה ולכן איננו זוכות לקבל את הטיפול המתאים והראוי עבור מצבנו המיוחד ואנו חוות יחס מזלזל ופוגעני על בסיס קבוע.

חרף העובדה שהמחלה פוגעת בכל חלקה טובה בחייה של הסובלת מן המחלה, מחלת האנדומטריוזיס אינה מופיעה בספר הליקויים של המוסד לביטוח לאומי והנשים שפונות אל המוסד בבקשה לקבלת קצבת נכות נדחות על הסף בטענות הזויות ומופרכות.

גם בעיניי משרד הבריאות מחלת האנדומטריוזיס אינה חשובה ולתפיסת המשרד אין הכרח להכלילה במסגרת רשימת המחלות הכרוניות לצורך תקרה עבור רכישת תרופות לחולים כרונים. במשרד הבריאות סבורים ש : "למה את חושבת שהמחלה הזו יותר חשובה ממחלות אחרות?! אז מה אם אחת מכל 10 נשים סובלת מאנדומטריוזיס! יש מחלות לא פחות חשובות!" ומתעלמים מאיתנו הנשים שחולות באנדומטרויזיס!

למעשה, בישראל של שנת 2015 אנחנו - הנשים והנערות שסובלות ממחלת האנדומטריוזיס ש ק ו פ ו ת !!!

אנחנו לא נראות חולות וחלק גדול מן המומחים מטילים ספק בתלונותינו ובסבלנו האיום ושולחים אותנו לטיפול אצל פסיכולוג או פסיכיאטר.

בעיניי משרד הבריאות אין כל פסול בכך שמומחה יאמר לחולה : "אני לא מבין באנדומטריוזיס! את בטח מבינה בזה יותר ממני!" ובכך יפטור את עצמו מלטפל בה!!!

לשיטת משרד הבריאות אין כל מניעה שאנחנו, הנשים שסובלות ממחלת האנדומטריוזיס, ניטול מינונים עצומים של תרופות שונות (ובכללן נרקוטיות) אשר מחמירות את מצבנו הבריאותי המורכב והמיוחד, בכדי לנסות ולהקל על כאבינו האיומים למען נצליח לשרוד את היום!

חולות רבות ברחבי העולם כמו גם – מחקרים מדעיים שנערכו ברחבי הגלובוס מדווחים על שיפור משמעותי בהיקף הכאבים, בעוצמתם ועל ההשפעה המיטיבה בתפקוד היומיומי כתוצאה משימוש קבוע בקנאביס רפואי בקרב נשים שסובלות ממחלת האנדומטריוזיס. אבל כאן. במדינת ישראל, משרד הבריאות מערים עלינו קשיים, מהמורות ושבעת מדורי גיהינום בעת שאנחנו פונות בבקשה לקבלת אישור לשימוש בקנאביס רפואי בהמלצת מומחים מתחומים שונים. אנחנו נדרשות להוכיח שצרכנו נרקוטיקה כבדה ומזיקה! ולשיטת משרד הבריאות עדיף שנסבול גם מתחלואה נלווית (חלקה נגרמת לנו גם בשל צריכת התרופות השונות). ואפילו אז - משרד הבריאות מערים עלינו קשיים ומתייחס אלינו כאילו היינו מכורות לסמים שכל יהבן להשיג את מנת הסם הבאה! אנחנו לא מכורות לסמים! אנחנו חפצות במעט הקלה על סבלנו הבלתי אנושי!!!

בעיניי משרד הבריאות אין כל סיבה שאישה הסובלת מן המחלה (ומן התחלואה הנלווית) לא תוציא מכיסה הריק עשרות אלפי שקלים על טיפולים לשימור פוריותה שעלולה להיפגע בשל המחלה ובשל האיחור באבחונה!

לשיטת משרד הבריאות, אין כל פסול בכך שאישה הסובלת ממחלת האנדומטריוזיס תממן מכיסה הריק אינספור טיפולים שונים ויקרים, אינספור תרופות שונות ויקרות, אינספור ביקורים אצל מומחים מתחומים שונים, אינספור פרוצדורות רפואיות פולשניות שונות, אינספור טיפולים שונים מתחום הרפואה האלטרנטיבית ונוספים.

לשיטת משרד הבריאות ומשרד הרווחה אין כל מניעה שנתדרדר לפת לחם ונאלץ לפשוט יד ורגל!

במדינת ישראל של שנת 2015 אנחנו - הנשים שסובלות ממחלת האנדומטריוזיס ש ק ו פ ו ת ולמדינה נוח עם המצב!!!

מסתובבות ביניכם נערות ונשים שסובלות מכאבי תופת ואינן מאובחנות כחולות במחלת האנדומטריוזיס! מסתובבות ביניכם נשים שאובחנו כסובלות מן המחלה באיחור רב שנים, חיי היומיום שלהן הם גיהינום והן אינן זוכות לקבל את ההתייחסות הראויה אל מצבן הבריאותי המיוחד, המורכב והקשה מנשוא. הן אינן מקבלות את הטיפולים המתאימים להן. הן עוברות השפלות, חוות זלזול ויחס פוגעני מצד רופאים, אחיות, צוותי רפואה שונים, עמיתים לעבודה והממונים עליהן, קרובי משפחה ומקורבים ועוד והן נדרשות להילחם על זכויותיהן מול קופות החולים השונות, מול משרד הבריאות, מול המוסד לביטוח לאומי, מול צה"ל, מול משרד החינוך ומול גורמים נוספים!

ולמשרד הבריאות לא איכפת מכל אלו! הם אומרים : "שמענו! רשמנו לפנינו! זה ייקח זמן!!!"

אבל לנו הנשים שסובלות ממחלת האנדומטריוזיס – עשרות אלפי הנשים שאובחנו וכל עשרות אלפי הנערות והנשים הכואבות והסובלות שטרם אובחנו. לנו אין זמן!!! הזמן פועל לרעתנו!

לנו אין זמן להמתין לגחמות משרד הבריאות עד שזה יימצא לנכון להתייחס אל מחלה הפוגעת ב- 10%-15% מכלל הנשים בגיל הפוריות ומכלה בהן כל חלקה טובה!

לנו הנשים שחולות במחלת האנדומטריוזיס אין זמן להמתין עד שמשרד הבריאות יימצא לנכון להעלות את המודעות אל מחלת האנדומטריוזיס בקרב העוסקים ברפואה, לחנכם, להשכילם ולהכשירם ברזי המחלה ולהנחיל להם את המיומנויות הנדרשות לאבחון ולטיפול מקצועי, ראוי ומסור בחולות אנדומטריוזיס!

לנו הנשים שסובלות ממחלת האנדומטריוזיס, אשר מרקם חיינו נחרב עד דק אין זמן להמתין עד שמשרד הרווחה יימצא לנכון להתייחס אל המחלה בכובד הראש המתבקש ולהכלילה בספר הליקויים של המוסד לביטוח לאומי!

לנו הנשים שחולות במחלת האנדומטריוזיס אין זמן!!! ולמשרדי הבריאות והרווחה כלל לא איכפת!!!

זו עלולה להיות אמך, רעייתך, נכדתך, אחותך, אחייניתך, דודתך, חברתך, עמיתתך, בת זוגך, שכנתך ואפילו – את עצמך שחייה מרוסקים!!!

אנא עזרו לנו, למאות אלפי הנשים והנערות שחולות במחלת האנדומטריוזיס! אנא עזרו לנו להעלות את מחלת האנדומטריוזיס על סדר היום הציבורי ובכך להוביל להעלאת המודעות אליה! להוביל לשינוי המדיניות ולהשכלת גורמי הרפואה השונים באשר לרזי המחלה! להביא לשינוי היחס כלפינו, הנשים שסובלות מן המחלה. שינוי יחס מצד הממסד. מצד המדינה – משרד הבריאות ומשרד הרווחה. שינוי יחס מצד החברה כולה! אנא עזרו לנו לחולל שינוי ובכך תזכו להציל נפש בישראל ולהביא לאבחון מהיר ומוקדם של המחלה בקרב מאות אלפי נערות ונשים, על מנת שכולנו נזכה לקבל טיפול רפואי ויחס מתאימים, נאותים, מקצועיים, ראויים והולמים!!!

 ת ו ד ה ר ב ה !!!!!

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו

ציר הזמן של העצומה

30/07/2015
העצומה השיגה 2,500 חתימות!
19/07/2015
העצומה השיגה 1,000 חתימות!
18/07/2015
העצומה השיגה 100 חתימות!
18/07/2015
העצומה נפתחה