עצור את החשיפה המזיקה לעישון פסיבי, הצילו חיים!
מספר חתימות
27 |
|
1,000 | |
טבק הוא מוצר היחיד שהורג מחצית מהמשתמשים בו, אבל משהו יותר גרוע מכך, הוא עלול להוביל למוות ולנכות גם לאלו שלא משתמשים בו. עישון פסיבי גורם להרבה השפעות גרועות למי שנחשף אליו ואפילו יכול לגרום למוות. לכן, עישון ציבורי פוגע בזכות של אנשים לחיים ולביטחון.
לעישון פסיבי, למרות שאינו נצרך ישירות ממכשיר עישון, עדיין יש 80% עד 90% מההשפעות של עישון ממקור ראשון. בסביבות 603,000 אנשים מתו בשנת 2004 כתוצאה מעישון פסיבי, המהווים 1% מהמוות העולמית. זה לא מטופל כבעיה גדולה כמו שהיא באמת. אצל מבוגרים, עישון פסיבי הוכח כמגביר את הסיכון למחלות לב איסכמיות, אסטמה ותפקוד ריאות מופחת. אצל ילדים ועוברים, הוכח שזה קשור להשפעות נשימתיות והתפתחותיות שליליות, משקל לידה נמוך, תסמונת מוות פתאומי של תינוקות, דלקות בדרכי הנשימה התחתונות, דלקות אוזן תיכונה, רגישות בדרכי הנשימה העליונות, אסטמה והשפעות קרדיווסקולריות לכל החיים. חשיפה בילדות לעישון פסיבי קשורה גם לסוכרת מסוג 2 ולהשמנה. ישנן גם עדויות המצביעות על כך שעישון פסיבי מגביר את הסיכון לסרטן השד, סרטן חלל האף וסרטן האף-לוע במבוגרים, ולוקמיה, לימפומה וגידולי מוח בילדים.
יש בעיות בנוגע לחוקי הגבלת עישון לפי מקום. יש חוקים המגבילים אנשים מלעשן במקומות מסוימים, אך, עם החוקים הנוכחיים, אנחנו לא מאמינים שיש מספיק מקומות מוגבלים. לפי סקר שפתחנו, מצאנו שאנשים מרגישים נחשפים לחשיפה גבוהה יותר לעישון פסיבי ברחוב, בתחנות אוטובוס ובתחנות רכבת, באזורי ישיבה חיצוניים של מסעדות ובאירועים בחוץ. מכאן, אנו יכולים להסיק שבמקומות חיצוניים, שבהם יש מעט מאוד הגבלות, יש חשיפה גבוהה יותר לעישון פסיבי. לפיכך, יש צורך בהגבלות נוספות כדי למנוע מהחשיפה הזאת.
בנוסף לזה, יש בעיות בנוגע לאכיפת חוקי הגבלת עישון לפי מקום. למרות שאכיפת חוקים אלו יכולה להתבצע על ידי מספר גופים אזרחיים וממשלתיים כגון פקחים, משטרה, סדרנים, סוהרים ונהגי מוניות, אכיפה זו אינה נדרשת על פי חוק! זה מוביל לכך שגופים אלו אינם מנהלים את אכיפת החוק במקומות הספציפים שלהם. בהתבסס על סקירת ספרות שעשינו, מצאנו שמאוד חשוב להגביר את המעורבות העירונית בשליטה על עישון במקומות ציבוריים. האכיפה ברמה העירונית אינה מספקת, מתבצעת בצורה גרועה מאוד ויש בה הרבה מכשולים. הכספים המבוקשים לפיקוח על טבק לא התממשו ותוכנית פעולה שהוציא משרד הבריאות אף פעם לא קרה במלואה. בהתבסס על הסקר פתחנו, מצאנו שאנשים מרגישים נחשפים לחשיפה גבוהה יותר לעישון פסיבי בפאבים, מועדונים ומסיבות, מקומות שבהם העישון מוגבל, מה שמעיד על חוסר אכיפה במקומות אלו. אנו רואים גם שאנשים מרגישים נחשפים לחשיפה לעישון פסיבי, למרות שזה בקנה מידה נמוך יותר, בחנויות ובאירועים פנימיים. מכאן ניתן להסיק שגם איפה שהאכיפה טובה יותר, היא עדיין לא מושלמת.
צריכים להיות מקומות מוגבלים יותר, במיוחד הגבלות חיצוניות. כרגע, יש מעט מאוד איסורים למקומות חיצוניים בנושא עישון וצריכה להיות יותר, בעיקר באזורים עם הרבה אנשים כמו רחובות גדולים ופארקים ציבוריים, מקומות שבהם אנשים נשארים במקום למשך זמן ארוך למשל תחנות אוטובוס, באזורי ישיבה חיצוניים של מסעדות ומחוץ לחנויות, ומקומות הקרובים לילדים או לבעלי סיכון רפואי גבוה יותר כמו גני משחק ובתי אבות. היתרונות של הגבלות נוספות על עישון לפי מקום יגרום לפחות העישון ציבורי. זה יגרום לפחות חשיפה לעישון פסיבי באופן כללי, ויוביל להגנה טובה יותר על מי שהכי צריך את זה.
חוקים נוספים בנוגע לאכיפת החוקים להגבלות עישון לפי מקום יעזור לציבור מכיוון שכיום ישראל לא מספיק טובה בתחום זה. בישראל, למרות שמספר גופים יכולים לאכיף חוקי עישון לפי מקום, אין חובה חוקית לאכוף חוקים אלו. צריכה להיות דרישה חוקית לרשויות לאכוף את החוקים האלו. ללא אכיפה, החוקים אינם עובדים. היתרונות של הגברת האכיפה תהיה ירידה בעישון הציבורי. זה יגרום לירידה בחשיפה לעישון פסיבי באופן כללי, ויגרום להגנה טובה יותר על מי שהכי צריך את זה. בנוסף, הכסף שהמדינה ומוסדות אחרים מוציאים על רשויות האכיפה ינוצלו טוב יותר.