האשמות שווא כנגד גברים
מספר חתימות
61 |
|
1,000 | |
בתקופתנו, זמן בו תנועת MeToo# דורשת שנאמין לכל אישה, אנו, תלמידי כיתה י"ב החלטנו לחקור את נושא האשמות השווא בארץ. לאחר ביצוע מחקר מקיף בנושא, אנו סבורים שישנה תופעה רחבה של האשמות שווא כנגד גברים אשר לא נותנים לה מספיק יחס וחשיבות וכן אין מספיק מודעות לתופעה והענישה בנושא לא מספיק חמורה, לכן ממשיכה התופעה להתקיים. הנושא מדבר על התופעה של נשים לנצל את מעמדן כנשים ואת הרגישות שיש בכל הקשור לנושא הטרדת נשים, אונס ואלימות נגדן מצד גברים. אותן נשים מעלילות עלילות שווא כדי ליהנות מהטבות בהסכמי הגירושין או מתוך נקמה וכעס כלפי בן זוגן או עמיתן לעבודה. נושא האשמות השווא הוא תופעה בעייתית אשר צפה בזמן האחרון בגלל פרשות שונות. החלטנו להכין את עצומה זו על ולשתף אותו עם כלל האוכלוסייה, מטרתנו להפיץ את מה שלמדנו על תופעה זו וללמד את מי שמוכן להקשיב לרעיון זה, רעיון שנחשב לא מוסכם, ואולי אפילו יפיץ ויעזור לנו לפתור את הבעיה.
בעיה עם האשמות השווא היא שאין ענישה חמורה על כך ולכן נשים ממשיכות להאשים האשמות שווא ולפגוע בלי עונש שיעצור אותן. אחת הסיבות המרכזיות לכך שהתופעה נמשכת היא שנושא זה הוא נושא מאוד רגיש אשר עוסק בפגיעה פיזית ונפשית לכן מבחינת הענישה היד אינה קלה על ההדק, ולכן נשים רבות אשר מאשימות גברים בהאשמות שווא אינן מוענשות כלל. על פי הנחייה 2.5 של פרקליט המדינה, לא ניתן להגיש כתב אישום ללא אישור של פרקליט מחוז או משנהו בנוגע לעבירות מין או לאלימות בתוך המשפחה. זוהי הסיבה שהמשטרה לרוב אינה מעמידה לדין אדם שהגיש תלונת שווא. התוצאה היא שנשים שבגירושים מוצאות שזה הרבה יותר משתלם להאשים האשמות שווא מאשר לפעול בצורה הראויה מפני שהן יודעות שלא יענישו אותן וכך יוכלו לנצח בגירושין. דוגמה נוספת לכך היא מקרה שבו גבר בן שלושים מרחובות הואשם באיומים נגד גרושתו ונגד בנם. לאחר חקירה התרשם שהתלונות מעלות סימני שאלה וכי אין אמת מאחורי התלונה. בית המשפט ביטל את כתב האישום נגדו וסיים את החקירה, אך לא נעשה דבר נגד גרושתו, היא לא הואשמה בדבר ולא נענשה בשום צורה. חוסר הענישה בנושא הוא שגורם לנשים להמשיך להאשים גברים אחרים גם אם יתפסו.
בנוסף, נראה כי אין יחס או חשיבות לנושא מצד האוכלוסייה, כשאומרים לאנשים כי התופעה הזו קיימת הם מתגוננים ואומרים שהתקפות מיניות גרועות בהרבה, ולא מבינים כי התופעה לא באה על חשבונן של הקורבנות האמיתיות, אלא בעיה משל עצמה אשר אם לא תטופל תהיה גרועה בהרבה בעוד מספר שנים.
לבסוף, אנו מאמינים כי ניתן לפתור את הבעיה שתופעה זו מהווה בכך שייתנו לנושא יותר יחס וחשיבות, יגבירו את המודעות אליה וכן יגבירו ויחמירו את הענישה בנושא, כפי שח"כ בצלאל סמוטריץ' אמר בדיון של הוועדה לצדק חלוקתי ולשוויון חברתי בשנת 2017: "חייבים לייצר נוסחה שבה תוחלת הנזק תהיה גדולה יותר מהערכת התועלת שתצמח מזה". רק כך נצליח למגר את התופעה הזו אשר פוגעות מדי שנה בגברים ובנשים. בנוסף יש לבטל הנחיות שמקשות על אנשים להתלונן מהאשמות שווא אלה, כמו הנחייה 2.5 של פרקליט המדינה.
אנו מודים על כך שהקדשתם מזמנכם בקריאת עצומה זו ואנו מבקשים שתפיצו את נושא זה ותדברו על התופעה. בנוסף, תחתמו כדי להראות מודעות.
כותבי העצומה,
לאו סגול,
רועי פוגרונד,
אופיר זהר
ציר הזמן של העצומה
- 21/05/2021
- העצומה השיגה 50 חתימות!
- 20/05/2021
- העצומה נפתחה