מכתב למנכל משרד הבריאות מטעם מתמחים ברפואת המשפחה
מספר חתימות
372 |
|
400 | |
ה-12 במרץ, 2018 כ"ה אדר ה'תשע"ח
לכבוד: משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות
העתקים: ח"כ הרב יעקב ליצמן, סגן שר הבריאות.
ד"ר ורד עזרא, ראש מנהל רפואה, משרד הבריאות.
ד"ר איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור.
הנידון: תוכנית אחות מומחית קהילה
שלום רב,
אנו הרופאים המתמחים ברפואת המשפחה מכלל ארבע הקופות כותבים לך מכתב זה, כביטוי לתחושותינו הקשות והלבטים לגבי המשך דרכנו המקצועית.
נחשפנו לאחרונה לשינויים מרחיקי הלכת המתוכננים על ידי הנהלת המשרד וקופות החולים.
בחירתנו בהתמחות ברפואת המשפחה מקורה באמונה שמדובר בתחום שאין שני לו בהתייחס למטופל ולבריאות הציבור בכללותה. ההתמחות מהווה שער לבריאות הקהילה וכוללת את כל מרכיבי הרפואה וכן קשר בלתי אמצעי ויום יומי עם המטופלים, מגיל לידה ועד זקנה.
חובתנו לבריאות הקהילה, למקצועיות ומקצוענות היא המובילה אותנו בפנייתנו כעת. כמו גם תפקידנו כפקטור קהילתי ומחוייבתנו להשתתפות והשפעה על תהליכי עומק רפואיים וחברתיים.
לאחרונה נחשפנו למסלול "אחות מוסמכת קהילה". התפלאנו ללמוד שאחות מוסמכת קהילה תהיה בעצם רופאת משפחה "דה פקטו". וכל זה לאחר הכשרה קצרה משמעותית משלנו. כך, אחות "מוסמכת קהילה" תקבל למעשה רשיון לטפל בשלל מצבים חריפים וכרוניים, חלקם, גם אלה המתייצגים כמחלה בנאלית לכאורה, עלולים להעמיד את החולה בסכנת חיים של ממש.
נציין בכל לב כי האחיות הממלאות את תפקידן בצורה המקצועית והטובה ביותר הן גם אחיותנו למקצוע ולחובה הקדושה לשמור על חייו, גופו ונפשו של כל אדם ובכוונתנו להמשיך את שיתוף הפעולה החשוב והפורה ביננו מתוך הערכה גמורה וללא כל כוונת עימות או מדון.
עבודת הרופא ראשוני, גם בשגרה, היא סוג של אומנות נרכשת באינטגרציה של נתונים משלל מקורות. הרופא הראשוני מהווה בעצם סוג של שומר סף במערכת המורכבת הזו שודאי מוכרת לך. מערכת הבריאות הישראלית, שהיא אולי היעילה בעולם חבה לא מעט מיעילות זו לשומרי הסף שלה. המהלך הנוכחי, מחליש את שומרי הסף, וסופו שיביא לעומס רב יותר על השירותים הרפואיים הניתנים לאזרחי המדינה.
כבכל שירות רפואי חדש, אנו נזקקים לבחינה ביקורתית של המידע המצטבר אודותיו מבחינת נחיצות, יעילות ובטיחות. בוודאי הוצגו בפניך מחקרים המראים לכאורה כי המודל עונה לכל אלה. אך למעשה, כאשר בוחנים בעין ביקורתית, כפי שלימדו אותנו לעשות בבית הספר לרפואה, עולה כי המודל אינו עונה על אף אחד מאלה. שירות שפותח בעיקר במדינה בה אין ביטוח רפואי לכלל האוכלוסיה ומיועד בעיקר לחסר הביטוח, אינו נחוץ כאן. בארצות הברית היחס בין כמות הרופאים לאחיות גבוה פי 3 מאשר בישראל. מחקרים שבדקו את יעילות המודל בחנו מדדים ספציפיים ולאורך זמן קצר וחשוב מכך בחנו מספר קטן מאוד של נבדקים. מספר שלא מאפשר השוואה אמיתית ומטשטש את המקרים החריגים.
כאשר מטופלים מגיעים אלינו, הם מגיעים כדי שנאתר את המקרה החריג הזה בשלב מוקדם, זה שמופיע בשכיחות של 1:1000 ויותר- את הסימנים המוקדמים למחלה זיהומית קשה, את הגדלת הבלוטות החריגה בחולה עם מחלה גידולית, את האוטיזם ההמופיע בגיל מוקדם.
למעשה, מבדיקה שערכנו עולה כי ההכשרה של NP (nurse practitioner) אמריקאית שונה בתכלית מזו המוצעת בישראל. בארצות הברית מדובר בהכשרה של 4-6 סמסטרים מלאים, כאן עולה כי ההצעה היא לקורס הנערך במשך שנה אחת במהלך שבוע העבודה יום או יומיים בשבוע. האם היינו מוכנים לקלוט לישראל רופא ממדינה בה ההכשרה הנדרשת היא שישית מזו של רופא ישראלי?
האם בעצם במקביל החלטתם למחוק את המקצוע שלנו? אולי בכלל לא צריך רופא כדי שיעשה את מה שאנחנו עושים? האם די בהכשרה כה קצרה כדי להחליף רופא בקהילה?
הפרסומים האחרונים בנוגע לתוכנית משרד הבריאות הביאו נזק בלתי יתואר כבר בשלבים הכה מוקדמים שלה, כאשר אנו שומעים את בוגרי בתי הספר לרפואה והסטאז' תוהים מה הטעם להתמחות בקהילה כאשר קברניטי מערכת הבריאות מביאים להפיכת המקצוע ללא רלוונטי בעוד זמן קצר.
הפתרון למחסור ברפואה הראשונית הוא חיזוק שומרי הסף שלה; הוספת תקני רופאים, הסטת התמחויות לקהילה, חיזוק הרופאים הראשוניים ובחזית חיזוק רופאי המשפחה !
הפתרון אינו בפעולה לא מבוססת שתחילתה בהינף קולמוס קל ואחריתה בחיסול מקצוע הרופא הראשוני ופגיעה אנושה בבריאות הציבור.
לא נשלים עם פגיעה בלתי הפיכה בבריאות הציבור !
לא כסף, לא פרסום או כבוד אנו רודפים אלא וזו בלבד מילוי חובה ושבועה, שבועת הרופא העברי:
"על משמרתנו הופקדנו יומם ולילה לעמוד לימין החולה במצוקתו בכל עת ובכל שעה, ושמרנו עד מאד חיי האדם מרחם אמו והיה שלומו ראש חרדתנו כל הימים" .
בכבוד רב,
הרופאים המתמחים בקהילה.
ציר הזמן של העצומה
- 14/03/2018
- העצומה השיגה 100 חתימות!
- 13/03/2018
- העצומה השיגה 50 חתימות!
- 13/03/2018
- העצומה נפתחה