הסתייגות מבחירת הדמויות שיתנוססו על השטרות החדשים של מדינת ישראל
מספר חתימות
248 |
|
500 | |
לכבוד:
בנימין נתניהו- ראש ממשלת ישראל
שרי ממשלת ישראל ה- 33
יאיר לפיד- שר האוצר
הנדון- הסתייגות מבחירת הדמויות שיתנוססו על השטרות החדשים של מדינת ישראל
שטרות הם אינם סתם ניירות שמטרתם היחידה הינה סחר חליפין בין בני האדם אלא מאז ומעולם שמשו הם מעין ביטוי לתרבותה של המדינה או לאישים החשובים שמובילים אותה בעבר ובהווה.
ביום ראשון 28.4.2013 הצביעה ממשלת ישראל על המלצת הוועדה המייעצת לשטרות בראשות השופט העליון בדימוס יעקב טירקל. המלצת הוועדה קבעה כי שטרות הכסף החדשים שיונפקו בקרוב יישאו את דיוקניהם של ארבעה משוררים. אנו מברכים על ההחלטה שכלל האישיים שיבחרו יהיו אנשי רוח. אך אנו קובלים על כך שלא ניתן ייצוג לאנשי רוח מעדות ומגוונים אחרים בתרבות היהודית. הייתכן שכלל האישים שנבחרו יהיו מאותו פרופיל ייצוגי- אשכנזי וחילוני?! וכי אין עוד תרבויות שלמות ואישים בעלי שיעור קומה מעדות אחרות כדוגמת עדות המזרח?
מה אנחנו רוצים?
אנו מודעים לכך שיש רבים שיטענו כי אנו מוצאים את אותו "שד עדתי" שוב מהבקבוק ושכיום בשנת 2013 התשע"ג אין מציאות של אפליה בחברה הישראלית, אך אנו לא עיוורים- בטח לאור אותה מציאות קלוקלת שהצגנו כעת ומעוניינים להעלותה לשיח חברתי-פוליטי. עניין השטרות הינו סמלי בלבד, ומאחוריו, שורש הבעיה לדידנו, היא חוסר צדק שהחל עוד לפני קום המדינה המשפיע על חיינו עד היום. חוסר צדק בחלוקת קרקעות, בחינוך, במוסדות השלטון, פרס ישראל ואחרים.
כפי שכבר ציינו, נושא השטרות הינו רק סממן לתופעה שרווחה במדינת ישראל עוד למן הקמתה והיא בליעה תרבותית, חברתית ופוליטית של שלל התרבויות בישראל, על ידי ההגמוניה האשכנזית-חילונית. יותר חמור מכך, אנו סבורים כי התמודדות החברה הישראלית עם שאלות עדתיות בסוגיות חברתיות ותרבותיות שונות, ובפרט בנושאי חינוך, לא קיבלה התייחסות הולמת ובטח שלא התקיים שיח חברתי-פוליטי מכבד ומאחד. להיפך שיח זה זכה וזוכה לתגובות בוטאות שאינם מאפשרות שיח חברתי מלכד.
כמי שקוראים היטב את התגובות לכתבות בנושא השטרות, כואב לנו לראות את חוסר הסובלנות של העוסקים בנושא. תופעה מצערת זו הינה הוכחה ניצחת לפצע החברתי במדינת ישראל שלא קיבל התייחסות הולמת, הן מצד קובעי המדיניות והן מחלק נכבד מהציבור, ולכן פצע זה טרם הגליד ולא יתאחה עד שלא ידונו סוגיות היסוד של חוסר הצדק והשוויון בסוגיה המזרחית.
הגיע הזמן שיתקיים בישראל אחת ולתמיד שיח אמיתי, כנה ומכבד בנושא.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
אנו קוראים לכל מי שרוצה לקחת חלק ולקדם את השיח החברתי-פוליטי בנושא באופן מכבד הנובע מצורך פנימי להוביל שינוי, להצטרף אלינו ואל ארגונים נוספים שקמו למען מטרה נעלה זו
הפורום המזרחי בישראל [email protected] חפשו אותנו גם בפייסבוקקישור לראיון עם אחד מיוזמי העצומה-סמימי ירון
נספח
מועמדים פוטנציאלים[1] שהינם אנשי רוח מעדות המזרח שהיו יכולות להיבחן אל מול אותם אלו שנבחרו להופעה על שטרות הכסף החדשים.
רבי שלמה בן יהודה אִבְּן גַבִּירוֹל -היה משורר ופילוסוף יהודי בתור הזהב של יהדות ספרד. יצירותיו בשירה ובפיוט הן רבות, ואחת החשובות בהן היא השירה הדתית כתר מלכות, שכוללת הן בקשה ותחינה מאלוהים, והן הכרה בעליונותו הגמורה: "מי יביע נוראותיך? מי ישוחח גדולתך? מי יגיע לרוממותך?".. שיריו זכו לחידושים בעת האחרונה והתחבבו על פייטנים וזמרים רבים מן השורה הראשונה במוסיקה הישראלית עכשווית- ברי סחרוף ומאיר בנאי. רבי אִבְּן גַבִּירוֹל – הלך לעולמו בשנת 1058, ד'תתי"ח .
זוהרה אלפסיה- זמרת מרוקאית יהודית שעלתה לישראל בגיל 57 והתאזרחה. בשנות השלושים והארבעים היא הייתה אחת הזמרות המפורסמות במרוקו ובאלג'יריה. שיריה החילוניים זוכים גם כיום להצלחה בשמחות של יהודי מרוקו, ולחניהם הותאמו גם לפיוטי קודש. זוהרה הלכה לעולמה בשנת 1994, התשנ"ד.
שושנה דמארי- הייתה זמרת ושחקנית ישראלית ילידת תימן, שזכתה לכינוי "מלכת הזמר העברי".התפרסמה עוד לפני קום המדינה, ובעיקר בתקופת מלחמת העצמאות ושנות המדינה הראשונות, ונהנתה מפופולריות ארוכה בישראל. שיריה, כגון "כלניות", "צריך לצלצל פעמיים", "אור" ורבים אחרים, הפכו לנכסי צאן ברזל של הזמר העברי. כלת פרס ישראל לשנת תשמ"ח (1988). שושנה הלכה לעולמה בשנת 2006, התשס"ו.
רבי יהודה הלוי- היה מגדולי המשוררים וההוגים של יהדות ימי הביניים נוסף על כך היה רופא. יצירתו ודמותו של רבי יהודה הלוי זכתה ליצירות ספרותיות ולמחקרים רבים, וכן לתיאור אמנותי פלסטי, ברחבי העולם. ריה"ל הלך לעולמו בשנת 1075.
יוסי בנאי -היה זמר, שחקן, פזמונאי, בדרן, קריין ובמאי תיאטרון ישראלי. חתן פרס ישראל ופרס התיאטרון הישראלי, שנחשב לאחד מגדולי אמני ישראל. בנאי הלך לעולמו בשנת 2006, התשס"ו.
ברכה סרי-. משוררת ישראלית. כלת פרס ראש הממשלה לסופרים עבריים לשנת תש"ע. ברכה סרי נולדה בצנעא שבתימן למשפחה דתית. עלתה לארץ בהיותה כבת עשר. למדה באוניברסיטה העברית בירושלים. בעלת תואר שני בלשון עברית ובלשנות שמית. בין השנים 1989-1997 חייתה בברקלי שבקליפורניה. ברכה הלכה לעולמה בשנת 2013, התשע"ג.
הרב אשר מזרחי- משורר ומלחין, מגדולי הפייטנים-חזנים של החזנות הספרדית-ירושלמית במאה ה-20. כתב והלחין מעל 200 פיוטים בעברית, כ-300 שירים בערבית, ומספר לא ידוע של שירים בלדינו. הרב מזרחי כתב שירים שנטמעו בין כלל העדות ספרד ואשכנז כאחד- "נגילה הללויה", "חביבי, יה חביבי", "אנא בחסדך, תרוממני", "למולדת שובי רוני" ופיוטים רבים אחרים שחיבר, מפורסמים ושגורים בפיהם של שוחרי הפייטנות. הרב מזרחי הלך לעולמו בשנת 1967, התשכ"ז.
רבי שלום שבזי- המכונה גם אבא שׁלום שבזי, היה מגדולי חכמי ומשוררי תימן ואחר מגדולי היוצרים בספרות העברית והיהודית לדורותיהם. פיוטיו המרכזיים הם: "איילת חן בגלות תסמכני", "אהבת הדסה על לבבי", "אם ננעלו דלתי נדיבים", "אדון הכל מחיה כל נשמה". רבי שבזי הלך לעולמו בשנת 1720, התפ"א.
[1] הפרטים הנראים לעיל נבנו על פי הכתוב באתר וקיפדיה בתאריך 28.4.2013
ציר הזמן של העצומה
- 28/04/2013
- העצומה השיגה 100 חתימות!
- 26/04/2013
- העצומה נפתחה