העלאת מודעות לרגישות לפול (G6PD) וסימון על מוצרים

העלאת מודעות לרגישות לפול (G6PD) וסימון על מוצרים

מספר חתימות

643
 
1,000  

בישראל כמעט שליש מהאוכלוסיה לוקים במחסור באנזים G6PD, ועבורם אכילת פול או מוצרים המכילים חלבון פול עלול לגרום לסכנת חיים!

מטרות: 

  • העלאת מודעות במקומות הסעדה ציבורית גדולים כמו בתי חולים, אולמות אירועים, מסעדות פועלים. הצעתינו העברת סדנאות רענון שנתיות בנושא.
  • סימון מוצרים המכילים חלבון פול כדין סימוני גלוטן או כל סיכון אלרגני אחר. 
  • העלאת מודעות במוסדות חינוך - הצעתנו היא יצירת יום העלאת מודעות לאלרגיות ורגישוות כגון הרגישות לפול, והעברת סדנאות בנושא במוסדות החינוך.

 

חוסר תפקודי באנזים G6PD היא הבעיה האנזימטית התורשתית הנפוצה ביותר בעולם. יותר מ־400 מיליון אנשים ברחבי העולם לוקים בה (כ-5% מאוכלוסיית העולם). בישראל הבעיה ידועה בתור "אלרגיה" לפול ואחוז הלוקים בה משמעותית גבוה יותר. חוסר ב-G6PD נפוץ באוכלוסייה היהודית ובמיוחד בקרב יוצאי כורדיסטן (60%), צפון עיראק (20%) ומרוקו. במידה פחותה יותר, גם בקרב יוצאי תימן, איראן וגיאורגיה. בקרב אוכלוסיית הגברים הערבים בישראל השכיחות היא 4%. 

חשיפה לפול באכילה ואף שאיפה של אדי נוזל בו מבושל פול, עלולים לגרום לתאי דם אדומים להתפרק בטרם עת ולגרום לאנמיה המוליטית. זהו מצב מסכן חיים. במקרה של חשיפה לפול הטיפול במצב כולל  לעיתים פינוי לבית החולים וקבלת עירויי דם. עדיין אין תרופה שיכולה לעזור באופן מיידי עם הופעת סימנים של חשיפה לפול, בניגוד לאלרגיה רגילה שבה ניתן להזריק מיידית אפיפן, כדי לעכב את תגובת האלרגיה ולאפשר טיפול מיטבי בבית חולים.

נראה כי דווקא בישראל, בה חלק משמעותי מהאוכלוסייה לוקה בחסר של G6PD, מודעות לסיכון חיים במקרים אלו לא מספיק חזקה. בשנים האחרונות, עם התרחבות  הקהילה הטבעונית, גדל מספר המוצרים מבוססים על רכיבים מהצומח. חלבון המופק מפול משמש כחומר גלם למוצרי מזון נטולי גלוטן, כמו פסטות ולחמים, מוצרים עתירי חלבון כמו חטיפי אנרגיה, מוצרי מזון צמחיים המשמשים כתחליף לחלב ובתחליפי בשר צמחוניים וטבעוניים. 

כיום אין כל סימון מחייב עבור מוצרים המכילים פול. ישנם מוצרים בהם אין רישום של חלבון פול כחלק מהרכיבים בגלל ריכוזו היחסי הנמוך ובאחרים הוא נכלל כחלק מקבוצת מרכיבים המסומנים כללית כ- "חלבונים מהצומח". 

אי סימון ברור ומחייב של מרכיבי פול במזון מהווה פגיעה בזכות החוקתית לחיים ולשלמות הגוף של חלק משמעותי מאוכלוסיית ישראל. אצל אנשים אלה ישנו חשש מתמיד לצריכה בלתי מודעת של תוצרי פול, ופגיעה בבריאות שלעיתים נגמרת אף במוות. 

כמו כן, החשש לנוכחות מרכיבי פול במזון גורם לפגיעה בשילוב החברתי, שילוב בקהילה, הנובע מהימנעות מתמדת מצריכת מזון באירועים חברתיים כמו ימי הולדת, ארוחות משותפות בבתי ספר, כיוון שאין דרך ברורה ונוחה להנחות את המארגנים מאיזה מוצרים להימנע.

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו

ציר הזמן של העצומה

18/02/2024
העצומה השיגה 500 חתימות!
13/02/2024
העצומה השיגה 100 חתימות!
12/02/2024
העצומה השיגה 50 חתימות!
07/02/2024
העצומה נפתחה