גדר ההפרדה - אפליה בחינוך

גדר ההפרדה - אפליה בחינוך

מספר חתימות

61
 
3,000  
פורסם בתאריך: 19/02/2011
 

גדר ההפרדה נמצאת בירושלים ומתפרסת באזור יהודה ושומרון וגילה, אורכה כ- 402 קילומטר נכון לשנת 2009, תפקידה של גדר זו הוא להפריד בין השכונות הערביות (בית לחם ובית ג'אלה) לבין השכונות היהודיות (גילה) . היא הוקמה בשנת 2002 ע"י ממשלת אריאל שרון. מטרתה העיקרית של הגדר היא ביטחונית כלומר מדינת ישראל רצתה למנוע כניסת מחבלים לשטח ישראל. גורמים שונים בישראל ובעולם טוענים שהקמת הגדר איננה מסיבות ביטחוניות בלבד, מדינת ישראל רוצה בנוסף למניעת כניסת המחבלים למדינה גם לספח שטחים ולהרחיב את ההתנחלויות במדינת ישראל עצמה. בעקבות הקמת הגדר זכויות רבות נפגעות לדוגמא הזכות לחינוך.

הזכות לחינוך היא זכותו של כל אדם לקבל חינוך במוסדות ציבוריים כמו בתי ספר,גני ילדים. זכות זו הינה זכות חברתית שכל מדינה בוחרת אם להקנות אותה או לא. במדינת ישראל יש חוק חינוך חובה המחייב 12 שנות לימוד . חוק זה נפגע ע"י הקמת הגדר מכיוון שהגדר מונעת מהילדים ומהמורים להגיע אל מוסדות החינוך בקלות ודורשת מהם להתעכב במחסומים, ובכך הם אינם יכולים לקבל את זכותם הבסיסית לחינוך למרות שהם אזרחי ישראל כלומר:על מדינת ישראל לאפשר להם לקבל את זכויותיהם (במקרה הנ"ל הזכות לחינוך).גם עיריית ירושלים שאמורה לקחת על התושבים הערבים והיהודים אחריות ללא הבדלים והפליות אינה עושה זאת ואינה מטפלת בתושבים הגרים במזרח ירושלים.

מי שאחראי על תושבי הגדר מבחינת שמירת הזכויות הם: עיריית ירושלים,הצבא ומשרד החינוך. עיריית ירושלים אחראית על שמירת זכויותיהם הבסיסיות של תושבי הגדר כלומר עיריית ירושלים צריכה לדאוג לכך שהזכויות של תושבי הגדר לא יפגעו משום שתושבי הגדר נמצאים בשטחה של העיר ירושלים.עיריית ירושלים אינה דואגת לזכויותיהם של תושבי הגדר ואינה דואגת לזכות הבסיסית לחינוך ובכך פוגעת בתושבי הגדר.עיריית ירושלים אינה לוקחת אחריות עליהם ובכך מדרדרת את מצבם של תושבי הגדר.

בנוסף לכך יש את כוחות הביטחון שהם אלו שאחראים לביטחון הפלסטינים החיים בצידה המזרחי של הגדר. הפלסטינים היושבים בצידי הגדר הם אינם אזרחי מדינת ישראל .ישנם תושבים ערבים וישנם גם תושבים יהודים. תושבים אילו מצויים במזרח ירושלים והגדר מפרידה בינם לבין החלק המערבי של ירושלים.. בנוסף לכך יש חיילים הנמצאים בצריחים ומשקיפים על האזור על מנת לדאוג שלא יהיו התפרעויות אשר יפגעו בביטחונם של תושבי הגדר ושל החיילים המשרתים באזור גדר ההפרדה.

יחד עם זאת ישנו גם את משרד החינוך שחובתו העיקרית היא לדאוג לכך שלכל ילדי מדינת ישראל יגיע חינוך בסיסי ושכולם יוכלו ללמוד בבתי הספר. אך בעקבות בניית הגדר תלמידים רבים אינם יכולים לקבל את זכותם הבסיסית לחינוך ועל משרד החינוך להיות אחראי לכך שמצב זה יתוקן ושכל התלמידים החיים באזור הגדר יוכלו להגיע לבתי הספר ללא הפרעה.

עפ"י חוק חינוך חובה כל תלמיד חייב ללמוד ולהשלים 12 שנות לימוד אך במקרה של גדר ההפרדה התלמידים (כ-40,750 מתוך כ-90,000 תלמידים, לומדים במערכת החינוך העירונית) והמורים המלמדים במוסדות החינוך  אינם יכולים לממש את הזכות החברתית שישראל בחרה להקנות והיא הזכות לחינוך דבר הנוגד את חוק "חינוך חובה" .

מהדברים שכתבנו אנו מסיקים כי הבעיה שגדר ההפרדה היא יצירת קיפוח של מדינת ישראל כלפי תושבים הפלסטינים בצד המזרחי של הגדר. בנוסף גם עריית ירושלים שאמורה להיות זו שאחראית לתושבים הפלסטינים איננה משקיעה משאבים ותשתיות על מנת לצמצם פערים חברתיים אלו. דבר זה גורם לפערים בחברה ולחוסר שוויון בין תושבי הפלסטינים לתושבים היהודים החיים במערב ירושלים. יחד עם זאת יש את משרד החינוך שאמור להיות אחראי לכך שתלמידים הגרים בצד המזרחי של הגדר אינם יכולים לקבל חינוך כמו האנשים החיים הצידה המערבי של הגדר. בנוסף לזכות לחינוך שנפגעת על ידי גדר ההפרדה,הגדר מרחיבה ומעמיקה את השסע הלאומי כלומר התושבים הפלסטינים  הם ללא אזרחות ישראלית  ולכן עיריית ירושלים אינה מרגישה צורך לעזור להם אך נוצרת בעיה כיוון שהתושבים הפלסטינים חיים בשטחה של ירושלים.

ובעקבות כך אנו פנים אל עיריית ירושלים שיתחילו לפעול על מנת לצמצם פערים הנוצרים בערבות הקיפוח.

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו