קידום תיקון בנושא השתלת איברים בישראל
מספר חתימות
1 |
|
5,000 | |
כיום במדינת ישראל קיימים מספר קשיים המקשים על אנשים חולים הזקוקים להשתלה מצילת חיים, דבר ראשון , מחיר השתלת איברים עולה מאות אלפי שקלים, סכום שאדם ממוצע לא יכול לממן . בנוסף, חוקי הסחר באיברים מקשים על קבלת תרומות איברים ,וכתוצאה מכך קיים מחסור בתרומות .
בישראל מצוקה גדולה של מחסור באיברים להשתלה ,בשל התלות לאספקת איברים מתוך מאגר התורמים הפוטנציאלים בישראל בלבד בשל המיעוט היחסי של התורמים ביחס למספרם ממדינות המערב. אם במדינות אירופה ובארה"ב ממוצע התורמים נע בין 15-30 תורמים/ מיליון אוכלוסין הרי שבישראל הממוצע השנתי הוא כ-10 תורמים/מיליון אוכלוסין בלבד . לנתון זה קיימות מספר סיבות שהעיקרית בהן היא היענות נמוכה לתרומה בשל מניעים מסורתיים ־דתיים, סוגיית השתלת איברים וקביעת מותו של אדם במקרה של מוות מוחי היא נושא לוויכוח גדול בין רבנים. משום שניתן לבצע תרומת איברים כמעט רק כאשר התורם נמצא במוות מוחי. הרב משה פיינשטיין, הרב יוסף אלישיב והרב שלמה זלמן אויערבך קבעו כי קצירת איברים לאחר מוות מוחי ולפני הפסקת פעולת הלב נחשבת על פי ההלכה לרצח ולכן אסורה. לעומתם, בכירי הרבנים בציונות הדתית, ובהם הרבנים הראשיים מרדכי אליהו ואברהם שפירא, קבעו כי מוות מוחי הוא הקובע ולכן במצב כזה מותר לנתק אדם ממכונת הנשמה לצורך נטילת איברים להשתלה .פרופ' מור הדגיש שבארץ בשנת 2009 נפטרו 33 חולים שהמתינו להשתלת כבד כשרק 47 חולים הושתלו. מספר החולים הממתינים להשתלה הולך ועולה ויש כיום כ 700 חולים הממתינים להשתלת כליה.
החוק מגביל התרמת איברים בתנאים מגבילים של, לא יקבל אדם תמורה בעבור אבר שניטל מגופו או מגופו של אדם אחר, או המיועד לנטילה כאמור, והכל בין שהנטילה נעשית בחייו של אדם ובין שהיא נעשית לאחר מותו. לא ייתן אדם תמורה בעבור אבר שהושתל בגופו או בגופו של אדם אחר, או המיועד להשתלה כאמור. מן החוק עולה שהגוף האחראי בנושא הוא המרכז השתלות איברים שתפקידו לרכז את הפיקוח והבקרה על נטילת אברים ועל השתלת אברים, ובכלל זה:ינהל את מאגר המידע; יקבל בקשות של נתרמים להירשם במאגר המידע ויטפל בהן. בדקנו כיצד מתייחס גוף זה לנושא ומצאנו שחוק השתלת איברים שנחקק ב-2008 נועד לעודד את תרומת האיברים בישראל ולאפשר קדימות בתור למי שחתם על כרטיס אדי. כמו כן, נחקק חוק מוות מוחי נשימתי המסדיר את אופן קביעת המוות כך שיגשר על הפערים בין התפיסה הדתית לרפואה. כיום חתמו על כרטיס אדי רק כ-13 אחוזים מהאוכלוסייה, כשבמקביל ממתינים לתרומת איברים כאלף בני אדם - שמתוכם, יזכו רק 250 לעבור השתלה במהלך השנה הקרובה. כ-850 מבין הממתינים הם חולים הממתינים להשתלת כליה - שאותה יזכו לקבל פחות מ-20 אחוזים מהם, בעוד שהיתר למות בשנת ההמתנה הראשונה.
לאחר שאלון שערכנו בנושא השתלות איברים בקרב הציבור מצאנו כי יש נכונות בקרב הציבור לתרום איברים מכאן פתרון אפשרי הוא לקדם את החוק של מרב מיכאלי, איילת שקד, יריב לוין ואחרים, אשר מבקש לתקן את חוק השתלת איברים בישראל כך שכל אדם שלא חתם על טופס סירוב ייחשב לאחר מותו כמי שהסכים לתרום את איבריו להשתלה. על פי הצעת החוק, מיד לאחר שתאושר ישלח משרד הבריאות הודעה בכתב לכל אזרח שהגיע לגיל 18, ובה תובהר לו זכותו להתנגד כי מגופו יילקחו איברי לאחר מותו. ההתנגדות תועבר בטופס שיישלח למרכז הלאומי להשתלות, בהתאם לנוסח שיופיע באתר המשרד. מי שלא יתנגד, ייחשב באופן אוטומטי כמי שהסכים לתרום את איברי גופו. בצורה כזאת כמות התרומות תעלה באופן דרמטי והמחסור באיברים ייעלם.
וכאן אנו פונים אליכם,הגולשים ,על מנת להשיג תמיכה ציבורית לחוק אנו מבקשים ממכם לחתום על עצומה זאת, לאות תמיכה בחוק החדש, את 5000 החתימות שנאסוף נעביר ליזמי החוק ,ולשאר חברי הכנסת. וזאת כדי להדגיש את חשיבות החוק הנ"ל למען הצלת חיי אדם, ולמנוע מהצעת החוק ליפול מסיבות כאלו ואחרות.
חיתמו היום !!