הסדרת הרישום לנישואים במדינת ישראל
מספר חתימות
0 |
|
200 | |
במסגרת עבודתנו במקצוע אזרחות, ערכנו מחקר מעמיק בנושא מוסד הנישואין בישראל ובפרט בעניין נישואין פרטיים, המאפשרים חתונה מחוץ לרבנות, ע"פ ההלכה, אך מחוץ לחוק.
פקודת הנישואים והגירושין של הרבנות הראשית קובעת כי בני זוג יהודים המבקשים להינשא, רשאים להירשם לנישואין אצל כל רב שמונה כרושם נישואין לפי סעיף 2(6) לחוק הרבנות הראשית לישראל. בנוסף , כל זוג שאינו דואג לרישום הנישואין או הגירושין שלו או לרישום הנישואין או הגירושין שהוא סידר לאחר, דינו מאסר שנתיים. הפרוצדורה שנקבעה על ידי הרבנות הראשית, היא אינה חלק מההלכה היהודית, אשר מצידה הציבה תנאים הרבה פחות קשוחים לביצוע נישואין. מתוקף כך , מדינת ישראל, באמצעות ריכוז הסמכויות אצל הרבנות הראשית פוגעת משמעותית בחופש הדת של זוגות הרוצים להינשא זה לזו בדרכים יהודיות והלכתיות (אורתודוקסיות או שאינן) שאינן דרך הרבנות הראשית.
ניתן לזקוף לזכותה של הרבנות הראשית ברצותה לוודא את יהדותם מבית גיורם האורתודוקסי של בני הזוג ופרמטרים הלכתיים אחרים, אולם מצב זה הוא פגיעה בחופש הדת של המבקשים להנשא, וברגשותיהם ממספר סיבות.
ראשית, זוגות רבים סולדים ממוסד הרבנות הראשית, ממספר סיבות, שהמרכזית בהן היא חוסר אמון במוסד הרבנות. זוגות רבים בישראל אינם מעוניינים להיות קשורים בדרך כלשהי לממסד הרבנות הראשית, וטוענים כי הרבנות הראשית היא מוסד כופה ומושחת. הם נותנים לכך סימוכין בכך שהרבנים הראשיים הם תמיד ממשפחת הרבנים הראשיים של קודמיהם בלא קשר ליכולותיהם האמיתיות, וכי הרבנות מנסה לשמור את עמדת הכוח שלה כמוסד הלכתי היחיד והעליון במדינה, למרות שאין בעיה הלכתית בנישואים פרטיים. ניתן לראות פריחה של טענות מסוג זה במוסדות הכשרות הפרטיים של "צהר" ו"השגחה פרטית" .
בנוסף, רבים מהזוגות המבקשים להנשא בנישואים פרטיים חוששים ממוגנתה ומכבודה של האשה המקודשת. ראשית , זוגות אלו טוענים כי המעמד הקנייני כביכול שעוברת האיש, הוא בעל אופי רכושני ושוסינסטי, ומאפשרים להעניק לטקס צורה אחרת המתאימה יותר לאורח חייהם השיוויני- החל מהחלפת טבעות ועד לתנאי בקידושין. חלק מהפתרונות הללו הם סמליים לגמרי ואין בהם בעיה הלכתית, וחלקם אכן נמצאי בדעה הלכתית של מיעוט, אך מוסד הרבנות מתנגד לרוב סוגי הפתרונות הללו כמעט באופן גורף.
בנוסף, רבים מיהודי התפוצות, אינם חיים כיום באורח חיים דתי כפי שאנו מגדירים אותו בישראל, ורבים מהם משתייכים לזרמים קונסרבטיביים, רפורמים או פרוגרסיביים. כאשר הם רוצים לבצע שינויים כלשהם בהגדרה הזוגית שלהם בישראל הם אינם רוצים לעשות זאת ע"י רב אורתודוקסי, שהוא האופציה היחידה שמציעה הרבנות. לדוג- זוג שנישא בחתונה רפורמית ועושה עליה, או זוג שהתחתן בחתונה אורתודכסית , אך התגרש בבית דין רפורמי, ואחד מבני הזוג רוצה להתחתן בישראל בשנית וכו'.
אנו מזמינות את ראשי המלפגות המתמודדות לכנסת ה 21 לחתום על עצומה זו ולהתחייב לפעול למען הסדרת הרישום לנישואין במדינת ישראל כך של יגרום לשלילת זכויות ופגיעה ברגשותיהם של אזרחים רבים