תמיכה בהקמת גינה קהילתית בחולון.

תמיכה בהקמת גינה קהילתית בחולון.

מספר חתימות

80
 
1,000  
פורסם בתאריך: 30/12/2009
 

פתח דבר :

 מהו גינון קהילתי?

גינון קהילתי הנו מסגרת עבודה המשותפת בין הקהילה לבין רשות מקומית ו/או אירגון (למשל סניף עירוני של החברה להגנת הטבע) לשם תכנון,הקמה וטיפוח של משק חקלאי או גינת נוי. 

יישום רעיון הגינון הקהילתי יכול לשלב מודלים הבאים,שעיקרם :

א.גינון שיתופי - המאפשר לחברי קהילה לעבוד יחדיו בהקמה/תחזוקה של גינת נוי או גינת ירק.

ב.חקלאות אורבנית - מתן אפשרות לחברי הקהילה לקיים משקים חקלאיים זעירים על שטחים עירוניים פנויים(חכירת שטח).

 התועלת עבור חברי הקהילה מותאמת לצורכי הפרט: הספקת תוצרת חקלאית אורגנית למשק הבית,גידול פרחים למטרות נוי,זמן איכות עם ילדים,מקום קטן "משלך" בטבע וכו'. היישום האופטימלי של גינה קהילתית,הנותן מענה לקשת רחבה של צרכי קהילה הוא יצירת מתחם של משקים זעירים (לדוגמא בראשל"צ כל פעיל בפרויקט זוכה ב 100 מ"ר) בהם יוכלו להשתמש חברי הקהילה לצורך הקמת גן ירק קטן ואישי,בשילוב מתחם משותף אותו יטפחו חברי הקהילה הפעילים בפרויקט בצוותא.המתחם המשותף ייעודו הוא לשמש מקום לפעילויות קהילתיות שונות ומגוונות (ירידים,הרצאות בחיק הטבע וכו').

גינון קהילתי הוא רב תועלת גם כגורם מגבש לקהילה,כגורם התורם להעלאת מודעות חברתית והקשר עם הטבע.במסגרת הגינה הקהילתית התושבים מטפלים בעצמם בשטחים מוזנחים של העיר ותורמים ליצירת סביבה עירונית ירוקה ונעימה. 

"גינה קהילתית" הן מסגרת ידועה היטב בעולם, המיושמת במאות ערים גדולות.גם בארץ בעשרות שנים האחרונות הוקמו עשרות גינות קהילתיות - בירושליים לבדה פועלות כיום כ-20 גינות,ועוד גינות רבות פועלות בת"א,מודיעין,ראשל"צ,בת-ים וכו'.מספר דוגמאות לגינות בארץ:

http://www.calcalist.co.il/articles/0,7340,L-3372210,00.html

בחולון כיום אין גינה קהילתית.

 

הרפתקאות הגינון הקהילתי בחולון :

1.נושא הגינון הקהילתי הועלה לסדר יומה של עיריית חולון ביוזמת מספר תושבי העיר,ששאפו לראות את מודל הגינון הקהילתי מיושם בעירם. פניות בנושא הועברו למנכ"לית עיריית חולון גב' חנה הרצמן,ובהמשך,כאשר לא נתקבל כל משוב ממשרדה,הנושא עלה שוב לדיון בישיבת מועצת העיר אשר התקיימה ב18.10.09. וזאת באדיבותה של חברת המועצה גב' יוליה מלינובסקי,שלקחה על עצמה את העלאת הנושא לסדר יומה של ישיבת המועצה. להלן קטע העוסק בנושא הגינון הקהילתי מפרוטוקול ישיבת המועצה הנ"ל(כפי שפורסם באתר עיריית חולון) :

"...מוטי ששון - ראש העיר :"ישיבה שמן המניין מספר 15. אוקי, הצעה לסדר של חברת המועצה יוליה מלינובסקי בנושא הקצאת שטח לגינון קהילתי בחולון עבור הקהילה. שלושת הצעות לסדר של יוליה במקרה מטופלים אז את יכולה, בנושא הזה של ההקצאה של הגינון הקהילתי כבר המנכ"לית הנחתה לפני חודשים את רפי פינטו לאתר שטחים, את מדברת על זה?

יוליה מלינובסקי:    נכון.

מוטי ששון - ראש העיר:       אז זה כבר מטופל על ידי רפי פינטו.

יוליה מלינובסקי:    אז בוא קצת נסביר לחברים מה קורה פה.

מוטי ששון - ראש העיר:       זה הגינה שבכל עיר,

יוליה מלינובסקי:    בכל עיר שהתושבים יכולים לקבל שם חלק ולטפל בגינה שלהם. כמו שמישל אובמה עשתה גינה על יד הבית הלבן.

מוטי ששון - ראש העיר: זה לא רק זה אלא אני ביקשתי לראות אם אפשר לעניין את מקווה שתעמיד לרשותנו שטחים לטובת תושבים, זה הכל.

יוליה מלינובסקי:    ומתי אנחנו נראה את זה? תאריך יעד.

מוטי ששון - ראש העיר:       אני נותן לה לטפל, לא שאלתי מתי. תקשיבי,

יוליה מלינובסקי:    לכל דבר צריך להיות סוף.

מוטי ששון - ראש העיר:       את לא ניזונה, העיר, סליחה, תקשיבי יש רשויות שיש להן שטחים שהם מעמידים את השטחים האלה. לצערי הרב עיריית חולון עניה בשטחים. השטח שיפוט שלה הוא קטן אבל אין שטחים בבעלותה. אז הנחתה המנכ"לית את רפי פינטו לאתר שטחים שאפשר יהיה להקצות אותם.

יוליה מלינובסקי:    יופי.

מוטי ששון - ראש העיר:       בלי שום קשר אני ביקשתי לראות אם אפשר לעניין את מקווה להקצות שטחים. שאני הייתי תלמיד בית ספר ביאליק היינו מעבדים את השטחים שליד תחנת הדלק, מאחורי תחנת הדלק, יש שמה שטחים שהיינו מעבדים ושותלים ואחר כך באים ואוספים את הגזר ואת,

יוליה מלינובסקי:    מצוין, אני מאד מרוצה שלפני שהעליתי את הנושא הזה כבר מטופל. אבל בוא נעשה איזה שהוא תאריך יעד, עוד חודשיים, לשמוע תוצאות.

מוטי ששון - ראש העיר:       את תקבלי דיווח, אני אוכל לעדכן אותך, את יכולה לבוא אלי.

יוליה מלינובסקי:    כן, אני רוצה לעדכן.

מוטי ששון - ראש העיר:       אז אני אומר, מאחר זה הצעה מסודר, הצעה לסדר אני מבקש להוריד אותה מסדר היום.

יוליה מלינובסקי:    בסדר, אני מסכימה..."

 

***

 

2. כפי שניתן לראות מהתמליל,נושא הגינון קהילתי זכה לתשומת לבה של מנכל"ית עיריית חולון, והועבר לטיפולה של מחלקת גנים ונוף בעיריית חולון כבר לפני מספר חודשים.כמו כן נעשו פניות ל"מקווה ישראל" בעניין. לאחר אותם חודשי המתנה ובחינת הרעיון,וכחודשיים לאחר ישיבת המועצה,עידכון לקוני שהגיע ממנהל אגף גנים ונוף והוא כדלקמן:

 "כרגע ההחלטה הינה להתחיל בפיילוט בשני אתרים בעיר . שניהם במתנ"סים". כבר התקיימה פגישה ראשונה עם רשת קהילה ופנאי, והנושא נמצא בתחילת התהליך ..." 

ובכן,מה בעצם דרוש כדי "להתחיל את התהליך"?

ראשית כל דרושה מוטיבציה ורצון כנה ואמיתי מצד עיריית חולון להקים גינה קהילתית בפורמט המספק את הדעת (כפי שתואר לעיל) ולתמוך בה.חודשי המתנה ובחינת נושא ארוכים,העדר נכונות לפנות קודם כל לתושבים ולגבש איתם את תוכנית הגינה שתהיה שלהם ועבורם, צימצום התוכנית עד לרמה של "שניהם במתנ"סים"(קרי – כמה ערוגות בחצר אחורית של מתנ"ס זה או אחר) - כל אלה מצביעים על כך שתוכנית הגינה הקיהלתית בחולון נבלמת בדרג כלשהו בעירייה ולא זוכה לרוח גבית מקברניטי העיר ופקידי העיריה.

 תוכניות "פיילוט" שנמצאות ב"תחילתן",כאשר מדובר על מודל שמיושם בהצלחה ברשויות סמוכות (שלא לדבר על גינות ותיקיות באיזורים אחרים בארץ) במשך שנים, הן מבחינת ניסיון "למסמס" את תוכניות הגינה הקהילתית בחולון,ואת זה – לא נאפשר!

 הצהרת תמיכה :  

1. אנו, החתומים מטה, תומכים בהקמת גינה קהילתית בחולון,וזאת בפורמט המניח את הדעת (לא לערוגה טיפולית בחצר אחורית של מתנ"ס,כן לגינה רחבת ידיים,עם חלקות אישיות ושטח פעילות משותף).

 2. אנו, החתומים מטה, פונים לעיריית חולון ומבקשים לשים דגש על התוכנית להקמת גינה קהילתית בעירנו.יש צורך לעבור ממצב של "בחינה" ו"תחילת תהליך" לעשייה בשטח,תוך שיתוף חברי קהילה המעוניינים ליטול חלק בהרצת הפרויקט (פעילי איכות הסביבה בקהילה,חקלאים וגננים חובבים וכו'). 

3. אנו,החתומים מטה, רוצים לראות גם בעירנו מתחם ירוק המטופח והמתוחזק ע"י תושבים ולמען התושבים.

                                                                                                

                                                                                                              *******  חתמו וזיכרו – בכוחנו להשפיע!  *******   

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו