דרישה לשקיפות וצדק באוניברסיטת תל אביב בנושא הטרדה מינית

אין תמונה

מספר חתימות

366
 
2,000  

אנו דורשים מהנהלת אוניברסיטת תל אביב את ביצוע הפעולות הבאות:

  1. מינוי נציב קבילות לענייני הטרדה מינית, עו"ד או שופט המתמחה בנושא ההטרדה המינית.
  2. חשיפת נתונים סטטיסטיים לגבי מספר התלונות על הטרדה מינית ומספר המקרים בהם החקירה הגיעה למסקנה שאכן הייתה הטרדה מינית.
  3. שקיפות בהתנהלות וסיכום החקירה על ידי נציב הקבילות. מחויבות הנציב להגיש את פרוטוקול החקירה במלואה למתלונן או מתלוננת.
  4. שיתוף גורם חיצוני לאוניברסיטה, עו"ד אף הוא בתחום נושא ההטרדה המינית אשר ישמש כמבקר של כול הליך החקירה ואשר אליו יוכל המתלונן להגיש את העדויות התומכות בתלונתו.
  5. הסתרת פרטי העדים מהנאשם במידה ומוחלט למסור גם לו העתק מפרוטוקול החקירה על מנת שלא יפגע בהם ועל מנת למנוע שבתלונות עתידיות יפחדו עדים לתת את עדותם.
  6. התחייבות לביצוע והחקירה והגשות המסקנות בתוך שבוע כמתחייב על פי התקנון. מחויבות זאת תבוקר על ידי לשכת הנשיא, ובמקרה של אי עמידה בזמנים, ידרוש נשיא האוניברסיטה לפתוח בחקירה.
  7. הסתרת פרטי החקירה מהמנהל הממונה במידה ויש חשש לניגוד אינטרסים (לדוגמה, הנאשם חבר טוב של המנהל הממונה)
  8. התחייבות האוניברסיטה לשמור על פרטיות הפונים לאתר האינטרנט של ארגון קמו"ת והימנעות מניסיון ניתור המידע של המבקרים.
  9. הרחקת / השעיית הנאשם מהמתלוננת / מתלונן עד לקבלת ממצאי החקירה הראשונים. דבר זה גם יחייב את הנציבה לבצע את חקירתה בתוך פרק הזמן המחויב של שבוע ולא למשוך את חקירתה על פני חודשיים – שלושה.

 

רקע כללי:

באוניברסיטת תל אביב יש על פי ארגון קמו"ת כ50 מקרי הטרדה מינית בשנה שמושתקים וזאת, ניתן להעריך, לא כולל מקרי הטרדה מינית המדווחים בחברות ובעמותות השייכות לאוניברסיטת תל אביב ובה מעורבים עובדי אוניברסיטת תל אביב (מצ"ב קישור לכתבה) ?

http://www.onlife.co.il/%D7%A2%D7%91%D7%95%D7%93%D7%94/%D7%A7%D7%A8%D7%99%D7%99%D7%A8%D7%94/15898/%D7%94%D7%90%D7%95%D7%A0%D7%99%D7%91%D7%A8%D7%A1%D7%99%D7%98%D7%94-%D7%9E%D7%A9%D7%AA%D7%99%D7%A7%D7%94-%D7%90%D7%AA-%D7%94%D7%94%D7%98%D7%A8%D7%93%D7%95%D7%AA-%D7%94%D7%9E%D7%99%D7%A0%D7%99%D7%95%D7%AA

כמו כן על פי הנוהל למניעת הטרדה מינית באוניברסיטה הנציב "יהיה פרופסור במשרה מלאה באוניברסיטה או פרופסור אמריטוס (פרופסור מן המניין). עדיפות תינתן לבעל ידע משפטי".

בפועל הידע המשפטי של הנציבה הנוכחית מסתכם ב3 שנות ניסיון כקצינת מבחן למבוגרים בין השנים 1966-1969 (להלן קורות חייה).

http://education.tau.ac.il/manage.asp?siteID=42&lang=1&pageID=3534מומלץ לקורא את המצגת מהתמ"ת, הנתונים מדאיגים ביותר:http://www.moit.gov.il/NR/rdonlyres/B6861C36-69C9-4ACA-998F-91009E301B2D/0/080610atrada.pdf  

מקרה אמיתי:

במקרה שמתואר נאלצה עובדת מוערכת באחת מהחברות שבבעלות אוניברסיטת תל אביב ואשר מנוהלת על ידי עובדים בכירים של אוניברסיטת תל אביב מזה 30 שנים, להתמודד עם הערותיו של מנהלה שהיו בעלות תוכן מיני ואשר מוגדרות כהטרדה מינית ע"פ החוק למניעת הטרדה מינית מ1998 (הצעה ללכת לבית מלון, בקשות לכבות את האור כשנכנסה למשרדו, הצעות להיפגש לבד בימי שישי בערב...), ובחרה לשתוק מחשש שתאבד את מקום עבודתה.

בלית ברירה פנתה העובדת למנכ"ל החברה, אשר הינו גם החבר של המנהל שלה, וביקשה ממנו לטפל בנושא בטרם תבצע פנייה למשטרה. באותה הזדמנות ציינה העובדת בפני המנכ"ל שהיא בהריון.

בתגובה, זומנה העובדת לשיחה עם המנכ"ל והיועץ המשפטי של החברה אשר בבעלות אוניברסיטת תל אביב, בה הוסברו לה זכויותיה, אך באותה נשימה היא התבקשה לחשוב שנית לגבי הגשת תלונה משום "שיכולים לעוף ריקושטים" וכש "הרימון יתפוצץ כולם יפגעו". הובטח לעובדת שהעובד יורחק והיא לא תצטרך לעבוד אתו יותר.

בפועל אותו מנהל לא הורחק והעובדת שדרשה שתלונתה כן תוגש זומנה לשיחה אצל הנציבה  למניעת הטרדות מיניות של אוניברסיטת תל אביב וחזרה ממנה מאוד נסערת. במקום לשמוע את תלונותיה בצורה אובייקטיבית ובלתי תלויה, אמרה הנציבה מיד בתחילה ש"אין בשר" וש"הרי לא הייתה נגיעה", שאלה את העובדת האם היא התנגדה, ציינה שמדובר רק בהערות מילוליות ואמרה שאינה יכולה לספק לעובדת סעדים ולהרחיק את העובד ממנה בטענה שמדובר בעובד אוניברסיטה בכיר.

לאחר חקירה שהתארכה מעל חודשיים ובניגוד לנוהל המחייב הגשת מסקנות בתוך שבוע מרגע הגשת התלונה ולאחר שני מפגשים אצל הנציבה, זומנה העובדת לשיחת סיכום אצל הנציבה.

במהלך תקופת המתנה זו, "נענשה" העובדת על שאזרה אומץ והגישה תלונה, היא הוגלתה ממשרדה והושבה לאחר כבוד בפינת מטבח, לא זומנה לישיבות אשר היו נוכחים בה עובדיה ועודכנה בפרטים רק כאשר היה צורך בעזרתה.

בשיחת הסיכום אצל הנציבה הוקרא בפני העובדת מסקנות החקירה המתומצתות על פיהן לא מדובר בהטרדה מינית, אך הומלץ לנזוף בעובד על אמירותיו חסרות הטעם ואף להעמידו לדין וכמו כן הומלץ לבחון את התנהלותו עם עובדיו.

לעובדת לא ניתנה הזכות לקבל העתק ממסמך זה, יתרה מזאת לעובדת לא הוצגו מסמכי הסיכום, למעלה מ8 עמודים שם מציינת הנציבה כיצד התנהלה החקירה וכיצד הגיע למסקנותיה.

מיד לאחר קביעת מסקנות אלו קיבלה העובדת מכתב זימון לשימוע ממנהלה על פיו צוין שמסקנות הנציבה קובעות שהעובד לא ביצע הטרדות מיניות ושהוא מוחזר לעבודתו (הוא מעולם לא הורחק מעבודתו, העובדת היא שהורחקה ולכך יש הוכחות כתובות). עוד מצוין שלאור יחסיה העכורים עם אותו מנהל והתנהלותה יש צורך לבחון את אחת מהאפשרויות הבאות: ניודה לתפקיד אחר, הגעה להסכם פרישה מרצון או פנייה לתמ"ת בבקשה לקבלת אישור לפיטוריה משום שמדובר באישה בהריון. נדרש מהעובדת לא להגיע יותר לעבודה והיא התבקשה לעשות זאת על חשבון ימי חופשתה. העובדת נמצאת כרגע בהליכים מול עורכי הדין של אותה חברה.

העובדת הפנתה בקשה לנשיא אוניברסיטת תל אביב במטרה שיעשה משהו בנידון, שהרי מדובר בחברה בבעלות מלאה של האוניברסיטה ובעובדי האוניברסיטה. בקשתה מעולם לא נענתה.

במקביל לאחר הפעלת לחץ ואיומים אושר לעובדת לראות את פרוטוקול החקירה אך לא לקבל ממנו העתק. מדובר בזכות בסיסית שנמנעה מהעובדת על ידי המנכ"ל שלה במשך 3 שבועות !

מקריאת המסמכים ניתן היה להבין שמלכתחילה מטרתה של הנציבה היה לפטור את המנהל מאשמת הטרדה מינית. ניתן לראות בבירור שמדובר בחקירה מכוונת לטובתו של אותו מנהל בכיר.

  • פרוטוקול החקירה שנוהלה על ידי הנציבה מעורר שאלות רבות באשר להתנהלות החקירה. ניתן לראות בבירור שפרטים חיוניים לאותה חקירה זו הושמטו בצורה כזאת שלא ניתן יהיה להאשים את אותו מנהל באשמת הטרדה מינית אלא בהתנהגות בלתי הולמת בלבד.
  • עדי מפתח לא נחקרו למרות שבידי הנציבה היו את כול פרטי העדים. הנאשם עודכן בכול פרטי החקירה וקיבל את מסקנותיה בכתב עוד לפני שהעובדת קיבלה אותן. אילולא הייתה מתעקשת, גם לא היתה זוכה לראות אותם.
  • לעובדת נאמר בדיעבד כי יש לה זכות לערער על ממצאי החקירה, אך ממצאים אלו לא הוגשו לה, ניתנה לה הזכות לקרוא אותם בלבד.
  • הנוהל למניעת הטרדה מינית לא כובד ועוד על ידי מי שאמון לבצעו, הנציבה לענייני הטרדה מינית, פרופסור ארהרד ( http://www2.tau.ac.il/yoets/01-015.pdf ).

בנוסף בוצעה פנייה בדוא"ל לארגון קמו"ת, ארגון פמיניסטי התנדבותי שהוקם לפני כ10 שנים אשר תפקידו לספק מידע ולשמש אוזן קשבת לנפגעות ונפגעי הטרדה. מדובר בגוף עצמאי ובלתי תלוי באוניברסיטת תל אביב. יחד עם זאת, אל לנו לשכוח שמדובר בארגון שפועל בתוך כותלי האוניברסיטה ואשר מקבל את שירותיו מאוניברסיטת תל אביב כדוגמת אחסון האתר, ומכאן גם ניתן להעריך שפעולותיו מוגבלות ותלויות בדרישותיה של אוניברסיטת תל אביב.

http://www.tau.ac.il/hatrada/kamot/us.html

גם כאן נחלה העובדת אכזבה, היא מעולם לא קיבלה תשובה על פנייתה לארגון קמו"ת, דבר תמוה מאוד.

לסיכום:

מדובר כאן במקרה קלאסי של הטרדה מינית מילולית המלווה בהתנכלות על ידי עובד בכיר של אוניברסיטת תל אביב.

מקרה זה מראה בבירור כיצד הנהלת אוניברסיטת תל אביב פועלת במטרה להגן על עובדיה המואשמים וזאת גם במחיר של אי עשיית צדק.

ברור לכול שהמואשם עודכן בפרטי החקירה ורשימת העדים כך שיוכל להכין את עצמו במידה והמתלוננת תחליט לאחר הגשת המסקנות להגיש את תלונתה למשטרה או לבית המשפט.

במקרה זה מדובר בעובדת שהחליטה ללכת עם האמת עד הסוף, שאינה חוששת מלחציהם של מעסיקה, והעובדה שמדובר בגוף גדול כדוגמת אוניברסיטת תל אביב.

אך מה יהיה במקרה של סטודנטית צעירה אשר עוברת הטרדה מינית על ידי אחד מעובדי האוניברסיטה ?

תודה לכם על עזרתכם, עזרו לנו בעשיית הצדק, חתמו על העצומה בצד ימין למעלה.

 עידכון אחרון מהשטח: לאחר שבועיים שאותה עובדת נשארה בבית במחשבה שיגיעו לאיזו פשרה, חזרה העובדת לעבודתה למרות מחאת מעסיקיה. לתדהמתה היא גילתה כי חשבון המייל של החברה נחסם ואין לה גישה אליו, חיבור האינטרנט בעמדה שלה נסגר בהוראת מנכ"ל החברה וניתנה הוראה לכול עובדי החברה להימנע משיחה איתה. מנכ"ל החברה וציוותו החליטו לצאת במלחמת חורמה כנגד העובדת משום שהגישה תלונה על הטרדה מינית וזאת בניגוד לחוק !

 להלן קטע מתשובה נשיא האוניברסיטה אשר נשלח ב5/2/2011 כתגובה על ערעור המתלוננת: "הנציבה קבעה כי אין מדובר ב"הצעה בעלת אופי מיני", כמובנה בחוק למניעת הטרדה מינית, אם כי מדובר באמירה "חסרת טעם שאינה במקומה". אני סבור כי קביעה זו מוטלת בספק. מדובר באמירה אשר יכולה להתפרש באופנים שונים על-ידי השומע אותה, ובנסיבות העניין כפי שאירעו, יכולה להתפרש אצל השומעת אותה, כהצעה בעלת אופי מיני".ולמרות כול זאת, קובע הנשיא שהנציבה פעלה כראוי, ומאשר את קביעת הנציבה שלא הייתה כאן הטרדה מינית, איך, כיצד ?          

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו

ציר הזמן של העצומה

09/01/2012
העצומה השיגה 100 חתימות!
06/01/2012
העצומה נפתחה