עצרו את ההזנחה וההתעללות בקשישים ובניצולי שואה

עצרו את ההזנחה וההתעללות בקשישים ובניצולי שואה

מספר חתימות

60
 
100  

העצומה שלנו עוסקת בבעיית ההתעללות וההזנחה של קשישים בישראל, ביניהם ניצולי שואה. כיום חיים בישראל כ410 אלף קשישים, מתוכם כ- 189 אלף הם ניצולי שואה.                                              כ- 21% מכלל הקשישים ו- 24% מניצולי השואה נמצאים מתחת לקו העוני. בשנים האחרונות אנו שומעים יותר ויותר על מקרים קשים של התעללות והזנחה של קשישים על ידי מטפליהם. להלן חלק ממה שנכתב בדוח מבקר המדינה, בו ערך משרד המבקר סקר מקוון שעליו השיבו 516 קשישים ובני משפחותיהם. בנוסף, קיים המשרד קבוצות מיקוד וראיונות עומק עם קשישים ובני משפחותיהם. בדו"ח מובאים ציטוטים מאותם ראיונות. כך, בת לקשישה בת 85, סיפרה: "מטפלים מטעם חברות סיעוד פשוט הזניחו ולא טיפלו נכון. לא רחצו מספיק, היו פצעים בגוף עקב חוסר טיפול. חוסר ניקיון בבית". היו גם עדויות על הזנחה שסיכנה את המטופלים. בת לקשישה בת 86 סיפרה בראיון: "אמא שלי מקבלת תרופה לדילול דם וראיתי שיש לה שטפי דם ענקיים. המטפלת החדשה רחצה אותה וכנראה אחזה בה בחוזקה. כשאמא שלי אמרה לה שהיא צריכה לנסות יותר בעדינות העובדת צעקה עליה שהיא עושה מה שצריך, בגסות ."                                      בין ממצאיו החמורים של הדו"ח: היעדר פיקוח ובקרה של הביטוח הלאומי על הכשרת מטפלים. מהדו"ח עולה כי ביטוח לאומי הסתפק בכך שחברות הסיעוד יכשירו רק 30% מהמטפלים הכשרה מקצועית, שכוללת לימוד עיוני והכשרה מעשית בהיקף של 67 שעות למטפלים ישראלים ו-31 שעות למטפלים זרים. לגבי יתר המטפלים, קבע המבקר כי על חברות הסיעוד להכשירם, אולם לא הגדיר את ההיקף והתוכן של ההכשרה הנדרשת. למרות זאת, ב-12 חברות סיעוד לא הייתה כל הכשרה מקצועית למטפלים.

מתוך נתונים של משרד הבריאות, יש מחסור של כ6,000 עובדים בבתי אבות ברחבי הארץ, ומידי שנה מתווספות 800 משרות לא מאוישות למחסור בכוח אדם, לכן אין פלא שכמעט ואין סינון של מועמדים. הדבר יוצר מצב שבו כל אחד כמעט יכול להתקבל לעבודה זו, ולכן אנו רואים בנתונים של משרד הבריאות שכ-600 תלונות על התעללות בקשישים בבתי אבות מתקבלות מידי שנה.

המחדל הוא, שרק כרבע מכלל התלונות מועברות למשטרה, ומתוך אלה שמועברות למשטרה רק לחצי מהתלונות נפתחים תיקים, שלרוב לא מגיעים לכלל הרשעה בגלל מצבם הנפשי והבריאותי של הקשישים שלא מאפשר להם להעיד ובגלל חוסר ראיות.

יפה סיידוף, שאמה עברה התעללות בבית אבות, זוכרת כי נדרשה להפעיל מכבש לחצים על אמה כדי שזו תספר מה בדיוק קרה לה. "היא אמרה לי שהיא צעקה בלילה, אז גיא(המטפל) פתח לה את הפה בכוח ודחף לה שמיכה כדי שתשתוק", היא תיארה. "היא היתה בת 103 והתחננה שלא אספר כי יתנקמו בה". אך סיידוף סיפרה ופעולה זו אכן הביאה להרחקתו ממוסד זה. העברתו מהמוסד היה כל שהצליחה לעשות וייתכן מאוד שגיא עובד בבית אבות אחר ברחבי הארץ ומתעלל בקשישים.

התופעה תמשיך אם אנו נמשיך לשבת מהצד ולא לעשות כלום ולא להתייחס יותר מידי לעניין.

בנתונים מדאיגים מטעם משרד הבריאות ניתן לראות כי מספר מקרי האלימות כלפי זקנים שהגיעו לבתי-חולים ודווחו למשרד הבריאות: בשנת 2000 מספר מקרי האלימות שדווחו היה 124, בשנת 2001 היו 169 בשנת 2002 היו 168, בשנת 2003 היו 221, בשנת 2004 היו 178, בשנת 2005 היו 259 וכן הלאה… שכן כיום המספרים גדלים משמעותית משנה לשנה. ישנם יותר מקרים אשר לא דווחו מסיבות שונות.

בעיית העוני בקרב קשישים בישראל היא חמורה מאוד, שכן לרוב ההוצאות היומיום שלהם גדולות יותר מהכנסתם, והן כוללות תרופות, מזון, שכר דירה, חשמל, מים וכו'. למרבה הבושה הקצבה לקשישים היא 1617 ש"ח לבני 80 ומעלה(שרבים מהם סיעודיים או נכים), סכום שאינו קרוב לכיסוי ההוצאות החודשיות שלהם. ניצולי השואה מקבלים תוספת של 2,248 ש"ח לחודש, וזאת רק לאלה שיש בידם הוכחה שהיו בגטאות/ מחנות עבודה. גם תוספת זו מספיקה בקושי לניצולי השואה שעברו כל כך הרבה בחייהם, ומגיע להם לחיות חיים נאותים ולא מתחת לקו העוני.

בשנת 2015 נערך סקר מקיף על התעמרות בקשישים בישראל. את הסקר ערך צוות מחקר בראשות פרופסור צבי אייזיקוביץ' ופרופסור אריאלה לבנשטיין מהמרכז לחקר ולימוד הזקנה באוניברסיטת חיפה ובתמיכת אש"ל – האגודה לתכנון ולפיתוח שירותים למען הזקן בישראל – והמוסד לביטוח לאומי. הסקר נערך בקרב מדגם של 045,1 נשאלים, 392 גברים ו-653 נשים מעל גיל 60 המתגוררים בקהילות עירוניות בארץ. בסקר ניתן ייצוג פרופורציונלי ליישובים יהודיים וערביים כך ש-%89 מכלל הנשאלים הם יהודים ו-%11 אינם יהודים.

בסקר דיווחו %4.18 מכלל הנשאלים כי במהלך 12 החודשים שקדמו לסקר נחשפו לסוג אחד או יותר של פגיעה, קרי אלימות פיזית או מינית, התעללות מילולית, הגבלת חופש או ניצול כלכלי. %25 מכלל הנשאלים דיווחו על הזנחה כללית, שמשמעותה אי-סיפוק צורכי חיים בסיסיים בתחומים שונים לפחות פעם או פעמיים בשלושת החדשים שקדמו לסקר.

לסיכום, הקשישים וניצולי השואה בישראל עוברים התעללות והשפלות פעמים רבות, חיים בתנאי מחייה ירודים, והמדינה לא נוקטת פעולה משמעותית בעניין.

נשמח אם תחתמו על העצומה!

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו

ציר הזמן של העצומה

15/01/2018
העצומה השיגה 50 חתימות!
14/01/2018
העצומה נפתחה