הרפורמה בבריאות הנפש- תנו למקצוענים לטפל!

הרפורמה בבריאות הנפש- תנו למקצוענים לטפל!

מספר חתימות

67
 
1,000  

הרפורמה בבריאות הנפש? לא מה שחשבתם!

עד כה היו פזורות בארץ עשרות מרפאות ציבוריות אשר נתנו שירותים בתחום בריאות הנפש לקהילה. מרפאות אלו העניקו טיפול  מגוון, מקצועי ואיכותי- חינם לכל דורש. מרבית המרפאות היוו שלוחה של משרד הבריאות (וישבו בין השאר בבתי החולים) וחלקן של קופת החולים הכללית. בשנת 2015 הועברו כמעט שני מילארד שקל מהמדינה לקופ"ח עבור "הרפורמה בבריאות הנפש"."רפורמה" זו התיימרה לצמצם את זמן ההמתנה הארוך כמו גם להוזיל את עלות הטיפול- כל זאת יחד עם שמירה על איכותו. זמן ההמתנה הצטמצם אמנם והעלות ירדה, אך במחיר איום ונורא. חלה פגיעה מעשית באיכות הטיפול- הפגישות כעת מוגבלות לזמן קצוב וקצר ומספרן מוגבל אף הוא. כמו כן, אבחנת המטופל נרשמת בתיק האישי שלו אשר חשוף לכל רופא מטפל בקופות החולים - דבר המעמיד את מצבו הנפשי של המטופל חשוף לעיני כל ומפר מפורשות את חוק זכויות החולה (1996).

הרפורמה פוגעת באופן ברור באיכות הטיפול שניתנת למטופל- ניתן לראות הוכחה לכך בכך שהרפורמה אינה עברה בכנסת אלא בצו ממשלתי שעוקף את סמכותה.

הבעיות המרכזיות של הרפורמה רובן ככולן נובעות מעצם העובדה שהרפורמה במצבה כיום מנוהלת בעיקר עקב הוראותיהם של כלכלנים ולא אנשי מקצוע המבינים בתחום בריאות הנפש.

רפורמה הגדרתה שינוי ושיפור המצב הקיים ואילו במקרה זה- ההפך הוא הנכון!  

כשהכסף מושל בכיפה, האזרח הקטן נפגע בהכרח. אזרחים שמבקשים טיפול מחכים מעט זמן בשביל פגישה קצרה ולא מקיפה, ללא יכולת להמשיך לטפל בעצמם לאורך תקופה ממושכת. נעשית חלוקה ברוטלית בין בעיות "קלות" ו"קשות", שמפלה בין אנשים ומעניקה טיפול לא שוויוני. כל פנייה, גם אם בעקבות משבר או לחץ, נחקקת לעד בתיק האישי ומשפיעה על עתיד המטופל.

הצעתנו- העברת הניהול לידי אנשי המקצוע! במספר צעדים פשוטים, ניתן להפוך את הרפורמה ליעילה ומיטיבה לכלל מטופליה:

-הגבלת המידע הנגיש אודות מצבו הנפשי של מטופל

-הגדרה מחמירה וזהירה יותר של אופי הטיפול, בליווי צמוד של איש מקצוע

  1. על מנת שמרפאה תתפקד, יהיה מוכרח לעבוד בה פסיכולוג, לא רק עובדים סוציאליים או פסיכיאטרים.
  2. הפגישה הראשונה, או מספר הפגישות הראשונות, יהיו באורך קבוע ואחיד של חצי שעה, לדוגמא. אחרי מספר פגישות, לעומת זאת, המטפל יתאים אישית את אורך הפגישות ותדירויותיהם בהתאם למצב המטופל. כמו כן, כל מטופל באשר הוא יהיה זכאי למספר פגישות מינימלי גם אם אבחנתו אינה מאפשרת לו המשך טיפול ופגישות נוספות.
  3. הסברה בקרב המטפלים, שתעמיד את ההפניה לתרופות וכדורים כמוצא אחרון, ותעודד לנקוט בה רק כאשר היא מתאימה, לא מטעמי אוזלת יד.
  4. הקמת גופי פיקוח אשר יבדקו את ניצול המשאבים והיעילות. על אותו הגוף לפקח בין היתר על חלוקת התקציב על פי מעמדו הסוציו-אקונומי של המטופל.

-הוספת שלב 'שיחה מקדימה' לפני האבחוןשיחה זו תהווה מעין פגישת ייעוץ עם עובד מוכשר מתחום בריאות הנפש, לכל אלו  אשר מצוקתם הנפשית אינה נכנסת תחת הגדרה של מחלה ספציפית.

אנשי מקצוע מתנגדים לרפורמה זו מיומה הראשון ביותר אך הממשלה מתעלמת מהם לחלוטין ואף עוקפת את סמכותם- אנו צריכים את עזרתכם! חתמו על העצומה ויחד נעשה שינוי!

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו

ציר הזמן של העצומה

30/04/2016
העצומה השיגה 50 חתימות!
29/04/2016
העצומה נפתחה