הארכת חופשת הלידה לאבות

אין תמונה

מספר חתימות

64
 
200  

עצומה זו מדברת על הארכת חופשת הלידה של האבות. עד חודש פברואר בשנת 2016, לאבות לא הייתה חופשת לידה ולא היה להם זמן לבלות עם בנות זוגן לאחר הלידה. בפברואר 2016, חברת הכנסת תמר זנדברג (מרצ) העבירה את חוק חופשת הלידה לגברים, האבות הטריים יצאו לחופשת לידה בת 8 ימים, שמתוכם 3 ימים יהיו בתשלום, ו 5 ימים יהיו ימי מחלה על חשבון המעסיק. אנו מעוניינים להאריך את חופשת הלידה, על מנת שלגברים יהיה יותר זמן לבלות עם בנות זוגם ועם הילוד. אנו רוצים להאריך את חופשת הלידה מ 8 ימים לשלושה חודשים. 

לעובד יש זכויות מאוד ספציפיות ודייקניות לגבי חופשת הלידה שלו. חופשת הלידה של הגבר משתנה ביחס לחופשת הלידה של בת זוגתו והוא רשאי לצאת לחופשת הלידה החל מהשבוע השביעי שלאחר הלידה. זוהי זכות בסיסית שאמורה להינתן על ידי המעסיק, הגבר נדרש למסור למעסיקו הצהרה חתומה על-ידו ועל-ידי בת הזוג. את הצהרה זו יש למסור 30 ימי עבודה לפחות לפני היום שבו העובד מעוניין לצאת לחופשה. בנוסף, העובד רשאי לצאת לחופשת לידה רק במקרה ובת זוגתו עבדה בתקופה שלפני שיצאה לחופשת הלידה. אם בת זוגתו הינה סטודנטית שלא עובדת, בן זוגה אינו רשאי לצאת לחופשת לידה. בנוסף, במרץ 2016 עבר חוק הורות שוויונית ע"י חברת הכנסת רחל עזריה (כולנו), שבמסגרתה ההורים יכולים להתחלק בשעת ההנקה במשך 4 חודשים שלאחר הלידה, ובנוסף החוק משנה את שם חופשת הלידה לשעת הורות. עוד חוק עבר בנידון ע"י חברי הכנסת רחל עזריה (כולנו) ורועי פולקמן (כולנו) שאומר שההורים יכולים לחלק בינהם את ימי המחלה של הילד בלי להפסיד ימי חופשה.   

דו"ח של משרד הכלכלה הראה כי ישראל מפגרת בנושא זה אחר מדינות ה OECD וכי בישראל לא מעודדים מספיק את הגברים לצאת לחופשת לידה. בשנת 2014, רק 473 גברים יצאו לחופשת לידה בסבסוד המדינה. מספר זה הוא אפילו לא 1% מהגברים שיצאו לחופשת לידה, אלא 0.4% בלבד. הנתון הזה אמור לעודד, בהתחשב בעובדה ש 10 שנים לפני כן, בשנת 2004 רק 150 גברים קיבלו את הזכות הבסיסית להיות עם בנות זוגם ולטפל בילדם. בשוודיה (לעומת ישראל) 90% מהגברים מקבלים חופשת לידה תקינה ומאושרת ע"י מקומות עבודתם וכל משפחה זכאית ל 16 חודשים של חופשת לידה שארבעה מהם של האישה בלבד ושניים של הגבר בלבד. בנוסף, ישנם מחקרים המוכיחים כי כאשר ההורים מקדישים יותר זמן לילד, ההשלכות כלפי המשפחה הן טובות, וזה משפר את ההתפתחות של הילד.

בישראל, זכות בסיסית זו נחשבת כלא חלק מהשגרה, ולא הרבה גברים לוקחים חופשת לידה, אבל לאחר קריאה במאמרים הבנו כי הגברים רוצים לצאת לחופשת לידה ולעזור לבנות זוגם ולטפל בילדם הטרי, אבל הם לא יכולים. כך למשל אומר מאמר המספר את סיפורו של אדם הרוצה לצאת לחופשת לידה, וראה את השינוי שמארק צוקרברג חולל בפייסבוק, כאשר החליט לצאת לחופשת לידה בת חודשיים וזמן קצר לאחר מכן, חברת פייסבוק הודיעה כי היא מרחיבה את כלליה בכל הנוגע לחופשות הלידה ונותנת לכל עובדיה 4 חודשים של חופשת לידה בתשלום מכל מקום בעולם. הכותב טוען שזה שיפור וקידום, אבל ממש לא ההתחלה.

 

לסיכום, הליכי הארכת חופשת הלידה של הגברים נמצאים בחיתוליהם, ואנו פה על מנת באמת להצליח לשנות משהו בתפיסה הישראלית, לגרום לשינוי בחברה הישראלית ובממשלה, ולהבין שאומנם 8 ימים זה שינוי משמעותי מלפני זה, אבל זה עדיין לא מספיק.

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו

ציר הזמן של העצומה

18/06/2016
העצומה השיגה 50 חתימות!
18/06/2016
העצומה נפתחה