מאבק 2020-מתנגדים לתחנות כח מזהמות

מאבק 2020-מתנגדים לתחנות כח מזהמות

מספר חתימות

33
 
2,020  
פורסם בתאריך: 17/05/2019
 

בימים אלו מקודמות תוכניות רבות לבנייה של תחנות כח פוסיליות מזהמות, הגורמות לתחלואה והרס של הסביבה.

אנו מתנגדים נחרצות לבניית תחנות כח נוספות במדינת ישראל השורפות גז מזהם וסולר ולהגדלת תחנות הכח הקיימות.

בישראל נפטרים מזיהום אוויר, מדי שנה כ 2,500 איש ורבים נוספים חולים במחלות מסכנות חיים. תחנות כח השורפות גז וסולר, פולטות לאוויר חלקיקים נשימתיים המוגדרים על ידי המשרד לאיכות הסביבה כגורמים וודאיים לתחלואה וקיצור תוחלת החיים.

ישראל היא ארץ השמש, ובה יש הכי הרבה שעות שמש בשנה מבין המדינות המפותחות, מדינות ה OECD - אך הכי יש בה הכי מעט ייצור חשמל מאנרגיה סולארית בכל מדינות המערב!

חזון הממשלה הוא ייצור חשמל המבוסס על 80% דלקים מזהמים – כולל גז וסולר ורק 20% אנרגיות מתחדשות, בדגש על שמש.

בישראל ישנם כמיליון דונם של גגות חשופים לשמש, ועוד מאות אלפי דונם של תשתיות, כדוגמת כבישים, מאגרי מים, וכו', בהיקף של כחצי מיליון דונם יחד. התקנה של קולטים סולאריים על שטחים אלה תוכל לספק את מרבית צרכי האנרגיה של המשק הישראלי, בגיבוי בטריות לאגירה, הניתנות למיחזור מלא. הרווחים יהיו לטובת כלל הציבור, דבר שיוריד את יוקר המחייה ויתרום כלכלית למשק.

מבחינה ביטחונית ובטיחותית - ביזור משק האנרגיה הכרחי, במקום שמרבית משק האנרגיה בישראל יהיה תלוי בצינור גז אחד (בעתיד מתוכנן עוד צינור)החשוף לתקיפה על ידי רקטות וטילים (ושייסגר או ייפגע במקרה של מלחמה) ולתקלות טכניות, יהיו במדינה למעלה ממיליון יצרני אנרגיה וכל משק בית יהיה יצרן עצמאי של חשמל לעצמו מבלי שיהיה תלוי בתחנות כח מזהמות ובקווי הולכת חשמל המסוכנים לאדם ופוגעים בסביבה.

אנו קוראים לכם להצטרף לדעתם של המשרד להגנת הסביבה, התאחדות הרופאים וארגוני סביבה רבים בארץ ובעולם: להתנגד לבניית תחנות כח חדשות ולהגדלת הקיימות אלא להתמקד בהגדלת משק האנרגיה לאנרגיה סולארית על גגות ותשתיות קיימות.

ישראל עוברת לאנרגיה סולארית - לטובת כלל הציבור!

 חיתמו בבקשה והפיצו, תודה!

לפירוט העצומה:

אנו קוראים לממשלת ישראל - למשרדי האנרגיה, האוצר, הבריאות ואיכות הסביבה, לרשות החשמל, למנהל התכנון, למועצה הארצית לתכנון ולבנייה ולוועדה לתשתיות לאומיות:

  • לעצור את התוכניות ההרסניות והמזהמות ולעבור לאנרגיה סולארית על גגות ותשתיות - המרוויחים ממהלך קריטי זה יהיו המדינה וכלל הציבור.
  • לעצור הקמת תחנות כח מזהמות בסמיכות לערים וליישובים רבים. הקמת תחנות מזהמות אלה תגרום נזק לדורות כולל עלייה בתחלואה ובתמותה, זיהום אוויר, זיהום מים וקרקע והרס הסביבה, וכן לפגיעה בצומח ובחי הטבעיים ובגידולים החקלאיים.
  • לאסור את זיהום המדינה בגזים ובחומרים מזהמים רעילים אחרים שיפגעו בתושבים ובסביבה. הדבר ישפיע על כלל תושבי המדינה, וכן יתרום להתחממות כדור הארץ - סכנה לכלל האנושות.

להלן הנימוקים:

  1. לא צריך את התחנות! ישראל בעודף אנרגיה של 30% בכושר הייצור. קצב הצמיחה הצפוי הוא של כ2.5% בשנה. החשמל הסולארי, לפי הגדרת המדינה, צומח בכ2.5%. אין סיבה לקדם תחנות מזהמות ויש לקדם אנרגיה סולארית-כאמור-כלכלית יותר ולטובת הציבור.
  1. פגיעה קשה בבריאות האדם והסביבה: תחנות כח הינן גורם הפוגע קשות בבריאות האדם ובעלי-החיים. הוכח כי יש קשר ישיר וודאי בין זיהום האוויר וחלקיקים שגורמים למחלות שונות ולתמותה.
  2. זיהום קרקע ומים:

בסמיכות לתחנות הכח יש לרוב מאגרי דלקים גדולים שמעבר להיותם מסוכנים הם מזהמים קשות את הקרקע והמים. כשהתחנה עובדת יש שימוש בדלקים מזהמים כמו סולר הגורמים לזיהום כבד .

  1. סכנה בטיחותית וביטחונית חמורה: תחנות כח הינן יעד אסטרטגי ופגיעה בהן עלולה להביא להרג המוני בסביבתן. כמו כן, קיים הגורם האנושי שעלול לגרום לתקלות ולפליטת חומרים מסוכנים, כפי שקרה בעבר במקומות שונים בעולם. בנוסף, יש חשש חמור גם לדליפות חומרים מסוכנים במקרה של רעידות אדמה.
  2. הרס של שטחים פתוחים וזיהום מיותר: תחנות כח הן העוגן בבניית איזורי תעשייה שלמים, הכוללים מפעלים, קווי מתח וכבישים. לכן הקמת תחנות כח משמעותה במקרים רבים פגיעה רחבת היקף בסביבה, כולל זיהום אוויר ופגיעה בישובים ובגידולי חקלאות.
  3. תופעות מזג אוויר כגון אינוורסיה המעצימות את הזיהום: אינוורסיה היא תופעה מטאורולוגית בה קיימת שכבת אוויר חמה מעל שכבת אוויר קרה, בניגוד למצב הנפוץ, והגזים הנפלטים מתחנת הכח נכלאים על הקרקע והתושבים למעשה מורעלים. המשמעות היא ריכוזים גדולים של גזים רעילים העלולים לגרום לתחלואה של בני אדם ובעלי-חיים באזור ועליה בטמפרטורות בגובה הקרקע. תופעה זו ותופעות נוספות הקשורות למזג אוויר מוכרות ממקומות שונים בעולם ומגדילות משמעותית את הסיכון הבריאותי. בלונדון למשל, בשנות החמישים הדבר גרם לתמותה של אלפי בני אדם תוך מספר ימים.
  4. רווחי עתק לבעלי ההון ופגיעה קשה בתושבים: האינטרס של טייקוני הגז הוא למכור גז. משק האנרגיה בעודף כושר ייצור של למעלה מ30%. כושר הצמיחה של האנרגיה הסולארית, שהממשלה בעצמה הגדירה הוא כ2.5% בשנה. זהו גם קצב צמיחת האנרגיה הסולארית.

יש להכריז על שעת חירום במשק האנרגיה כדי לעבור לאנרגיה סולארית על גגות ותשתיות. אנרגיה זו תחסוך הון עתק לציבור, תאפשר לכל משפחה להרוויח מייצור האנרגיה שלה ללא בעיות בריאות, ללא פגיעה בשטחי המדינה ותוך ביזור המשק וייצור עצמאי של חשמל ובכך המדינה תתכונן לאירועי טירור, מלחמה ורעידת אדמה חס וחלילה.

  1. ייצוא חשמל: מכיוון שבישראל ייוצרו עודפי חשמל גדולים, היו דיבורים על תכנית לייצא חשמל לעולם. המשמעות –רווחים לטייקונים ופגיעה בבריאות הציבור. מדובר בעשיית הון על חשבון זיהום תושבי המדינה. אין שום סיבה לתכנן עודפי חשמל כל כך גדולים לחו"ל ולזהם את המדינה.
  2. פגיעה בערך הקרקע ובנדל"ן: ההחלטה על הקמת תחנות כח מזהמות היא החלטה הרת גורל ובכייה לדורות. מדובר על חיים ומוות, על בריאות וחולי והדבר עלול לגרום לירידה בערך הקרקע והנדל"ן מכיוון שאנשים לא ירצו לגור באזורים מזוהמים.
  3. השתתפות בעצירת ההתחממות הגלובלית ועדיפות ברורה לאנרגיה סולארית על גגות ותשתיות:

העולם מתחמם, דבר שיביא לקטסטרופה של האנושות. באיזור הים התיכון ההשפעה תהיה גדולה בהרבה מביתר העולם.

אנרגיה סולארית בכל בית עדיפה בהרבה על תחנות מבוססות גז ודלקים פוסיליים אחרים, אינה פוגעת בנוף ואינה מזהמת. ישנן תשתיות קיימות שחייבים להשתמש בהן: גגות פרטיים, חקלאיים, תעשייתיים, מאגרי מים, הצללה על גידולים בשטחים חקלאיים, כבישים ועוד.

משאב השמש הוא חינם ולכלל התושבים ובנוסף, קיימות בטריות לאגירת האנרגיה, הניתנות למיחזור מלא.

יש לפעול בנחישות ובאומץ לטובת כלל הציבור ולא לטובת אינטרסנטים פרטיים שירוויחו הון עתק על חשבון הציבור, בריאותו ועל חשבון הסביבה.

בניית תשתית רחבה של אנרגיה סולארית בכל בית, תאפשר להתבסס על אנרגיה נקייה ללא צורך תחנות כח השורפות דלקים ופוגעות באדם ובסביבה.

בשורה התחתונה - תחנות הכח הינן סכנה חמורה מאוד לבריאות הציבור ופגיעה קשה בסביבה. לא ניתן שיזהמו אותנו ויהרסו את הסביבה שלנו!

התנגדות ציבורית נרחבת תסייע למקבלי ההחלטות להבין שיש להתחשב בציבור.

חיתמו, הפיצו ושתפו.

תודה על חתימתך,

מטה מאבק 2020

נתונים מתוך אתרי ממשלה:

פליטת חלקיקים נשימים PM2.5 מתחנת הכוח באלון תבור, תחנה בהספק של 640 MW-

760 ק"ג ביממה ,מתוך תמ"א 10/ב 11.

נזקי חלקיקים נשימים עדינים (2.5PM),נתונים מאתר המשרד להגנת הסביבה:

"אין סף תחתון בטווח החשיפה הנשימתית לחומר חלקיקי באוויר. חשיפה נשימתית קצרת טווח     ל- 2.5PM  עלולה לגרום, תוך מספר שעות עד ימים אחדים, לעלייה בתמותה על רקע קרדיו-וסקולרי. חשיפה נשימתית ארוכת טווח ל- 2.5PM  מעלה את הסיכון לתמותה ולתחלואה לרמה גבוהה יותר מזה של החשיפה קצרת הטווח. חשיפה ארוכת טווח (כרונית) לרמות גבוהות של חלקיקים נשימים עדינים משפיעה, ככל הנראה, מלבד על מערכות הלב והריאה גם על מערכת החיסון ומאיצה התפתחותן של תופעות בריאות שליליות נוספות (סרטן), הגורמות בסופו של דבר לקיצור תוחלת החיים."

דו"ח של ד"ר תמי טרופ מהטכניון

*אנא מלאו את הפרטים בעברית בלבד, את שם היישוב ללא ראשי תיבות או הקדמה (מושב, קיבוץ וכו...)*

תודה!

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו