מה״ט קיץ 2024 מועד א׳ מערכות הספק ומתקני חשמל

היחידה הארצית להנדסאים וטכנאים מוסמכים

הנדון: דרישה דחופה לתיקון עוול במבחן מערכות הספק ומתקני חשמל – קיץ 2024 מועד א'

שלום רב,

אנו, קבוצת נבחנים במבחן מערכות הספק ומתקני חשמל שנערך בקיץ 2024 (מועד א'), פונים אליכם בבקשה דחופה לפעול לתיקון הפגיעות שנגרמו לנו כתוצאה ממבחן זה. מדובר במבחן שהתאפיין ברמת קושי יוצאת דופן, ניסוח לקוי, חוסרים בנתונים ושאלות שלא הלמו את התוכן הנלמד. כל אלו, יחד עם הציפיות הבלתי סבירות מהמבחן, גרמו לרבים מהנבחנים לתחושת תסכול וחוסר אונים מוחלט.

1. רמת קושי בלתי סבירה

המבחן שנערך חרג באופן משמעותי מרמת הקושי הנדרשת מהנדסאים בתחום מערכות הספק ומתקני חשמל. השאלות שנכללו בו היו ברמה השמורה למהנדסים ותיקים ומנוסים, ולא לסטודנטים הנמצאים בעיצומם של לימודיהם במסגרת הנדסאים.

2. ניסוח לקוי וחוסר בבהירות

המבחן כלל מספר רב של שאלות אשר נוסחו בצורה שאינה ברורה, דבר שהקשה על הנבחנים להבין את דרישות השאלה ואת הנתונים הקיימים. ניסוח לא ברור זה יצר בלבול רב במהלך המבחן, והביא למצב שבו סטודנטים רבים נאלצו לנחש את דרישות השאלה במקום להתמקד בפתרון מדויק המבוסס על הידע שנרכש.

3. חוסרים בנתונים

נוסף על ניסוח הבעייתי, המבחן כלל מספר שאלות אשר חסרו נתונים חיוניים לפתרון השאלה. חוסרים אלו הקשו מאוד על הנבחנים לפתור את השאלות בצורה מושכלת ומדויקת, והביאו לכך שניתן היה להגיע לתשובות שונות ומנוגדות על בסיס פרשנויות שונות. שאלות מסוג זה אינן מקובלות במבחנים הנדסאיים וגורמות לחוסר אמון בהליך הבחינה כולו.

4. חוסר הלימה לתוכנית הלימודים

המבחן המדובר חרג בהרבה מהתכנים שנלמדו במהלך ההכשרה להנדסאים. התוכנית להנדסאים במקצוע מערכות הספק ומתקני חשמל נועדה להקנות ידע פרקטי ויישומי, אך המבחן שהוגש לנו התמקד בשאלות תאורטיות ומתקדמות, שרבים מהן אינן רלוונטיות לתחום בו אנו מתמחים. המבחן כלל תכנים שלא נלמדו בצורה מפורטת או כלל לא נלמדו, מה שיצר פערי ידע בלתי ניתנים לגישור בין מה שנדרש במבחן לבין ההכשרה שניתנה לנו בפועל.

5. סטטיסטיקות מבחנים קודמים

כדי להמחיש את הפער ברמת המבחנים בשנים קודמות, נביא דוגמאות ממבחנים דומים מהעבר. במבחן מערכות הספק ומתקני חשמל שנערך בקיץ 2022, אחוזי ההצלחה בקרב הנבחנים עמדו על כ-70%, בעוד שבמועד קיץ 2021 עמדו על 75%. מבחנים אלו היו מאוזנים, ברורים והותאמו לרמת הידע של הנדסאים. המבחן של השנה, לעומת זאת, חורג באופן משמעותי מכל תקדים סביר, ואנו מעריכים כי אחוזי ההצלחה בו יהיו נמוכים בצורה קיצונית, מה שמעיד על בעיה מהותית בתכנון המבחן.

6. דרישה לתיקון מידי

לאור האמור לעיל, אנו דורשים תיקון מיידי לתוצאות המבחן כדי להבטיח שהנבחנים לא יפגעו שלא בצדק. להלן הדרישות שלנו:

- מתן פקטור בשיעור של 20 נקודות לציון הסופי עבור כלל הנבחנים, על מנת לתקן את רמת הקושי החריגה, הניסוח הלקוי, ריבוי הסעיפים והחוסרים בנתונים.

7. אמצעים משפטיים ופומביים

נבקש להדגיש כי במידה ודרישות אלו לא יענו, נאלץ לשקול פנייה לערכאות משפטיות, ייעוץ משפטי ופנייה לגורמי תקשורת כדי להבטיח את זכויותינו ואת הצדק הנדרש במצב זה.

אנו מצפים לתגובה מהירה ומכבדת בנושא זה.

בכבוד רב,

סטודנטים של המכללות מכלל הארץ