שינוי הקריטריונים בקבלה למעונות משרד הכלכלה

שינוי הקריטריונים בקבלה למעונות משרד הכלכלה

מספר חתימות

62
 
1,000  
פורסם בתאריך: 27/07/2015
 

הידעתם? גם השנה, כמידי שנה התקבלו למעונות יום שבפיקוח משרד התמ"ת משפחות בעלות הכנסה גבוהה, ונדחות אלפי משפחות בעלות כמה ילדים ו/או בעלי הכנסה נמוכה יותר. 

למה זה קורה?

האם בחנתם פעם את הקריטריונים המופיעים במבחנים למתן תמיכות של משרד הכלכלה? על פי המבחנים הללו, הכנסה ממוצעת לנפש של בני זוג נשואים מחושבת על פי שכרם המלא של שני ההורים מחולק למס' הנפשות במשפחה. לעומת זאת, הכנסה ממוצעת לנפש של משפחה חד הורית מחושבת על פי מחצית משכר ההורה הרשום מחולק במספר הנפשות. ולא רק זה! כאשר מחשבים הכנסה לנפש של משפחה חד הורית, מוסיפים תמיד 1 למספר הנפשות. למה? לא ברור. 

מה זה בעצם אומר?

נניח שאב משתכר 5,000 ש"ח בחודש והאם משתכרת 5,000 ש"ח נוספים. לזוג יש ילד אחד ועל כן ההכנסה הממוצעת לנפש הינה 3,333 ש"ח. לעומתם, נניח שישנה אם יחידנית שגם לה ילד אחד, המשתכרת 20,000 ש"ח בחודש (פי 4 מכל אחד מההורים ופי 2 משניהם יחד). על פי חישובי משרד הכלכלה, גם במקרה שלה הממוצע לנפש במשפחתה הוא 3,333 ש"ח. הגיוני? אולי.

בעצם, אם המוגדרת כהורה יחיד על פי משרד הכלכלה, גם אם משתכרת למשל 19,000 ש"ח בחודש, זוכה לעדיפות במעונות מפוקחים על פני זוג הורים עם ילד שמשתכרים יחד 10,000 ש"ח

אז מה העניין? הרי הורה יחיד זכאי להטבות שונות, וזה נכון, צודק ולגמרי הגיוני. 

הבעיה היא שמרבית ההורים (כך על פי יודעי דבר במעונות עצמם) אינם הורים יחידים בפועל. למעשה זוגות שבחרו לא להינשא ברבנות, ומופיעים בתעודת הזהות כרווקים, מוכרים על ידי משרד הכלכלה כהורים יחידים, גם אם אינם כאלו בפועל. זאת אומרת, שזוג הורים שחיים יחד עם ילדיהם שנים רבות אך לא נישאו באופן רשמי, נחשבים בעיני משרד הכלכלה להורים יחידים כיוון שרק האם מציינת את פרטיה על הטפסים, ולאב אין זכר. 

ומה קורה אז???

במקרה של משפחה בה זוג הורים ושני ילדים, בה האם משתכרת 10,000 ש"ח והאב משתכר 10,000 ש"ח נוספים ולה שני ילדים, החישוב הוא 20,000 ש"ח לחלק ל- 4 נפשות = 5,000 ש"ח לנפש.

במקרה של אותה משפחה בדיוק, בה ההורים לא נישאו ברבנות ועל כן האם מוכרת כ"הורה יחיד", החישוב יהיה 5,000 ש"ח לחלק ל- 4 נפשות (אמא+2 ילדים+1) = 1,250 ש"ח לנפש!

וזה לא הכל - תארו לכם שישנה אם יחידנית, ללא בן זוג, שמשתכרת 12,000 ש"ח ולה שני ילדים. למעשה ההכנסה לנפש במשפחתה גבוהה מזו של האם עם בן הזוג, שמשתכרים יחד כמעט כפול, ועל כן לאם עם בן הזוג ישנה עדיפות בקבלה למעון.

הגיוני? ממש לא!

אז מה בעצם אנחנו רוצים? מבקשים ממשרד הכלכלה להתקדם הלאה לשנות האלפיים, ולהבין שזוגות רבים (בעיקר במרכז הארץ, אבל לא רק), מנהלים משק בית וחיי זוגיות נהדרים וארוכי ימים גם בלי שעברו קודם דרך הרבנות. הגיע הזמן שמשרד הכלכלה יבין שחייבים לעדכן את הקריטריונים באופן שרק הורים שהם באמת הורים יחידים יזכו להטבות ולתנאים מועדפים.

איך עושים זאת? 

בדיון של הועדת לפניות הציבור בכנסת לפני שנה, ביום 7.7.2014, פנתה יו"ר הועדה עדי קול למשרד הכלכלה וסיכמה כך את הדיון:

"אנחנו נצא מפה עם פנייה, קודם כל בפנייה לשר, אני מבינה שנעשו פניות נוספות בנושא הזה. יש כאן סמכות שלא מנוצלת, סמכות פיקוח ואכיפה על נושא הקריטריונים, על יישום הקריטריונים, על הביצוע שלהם ועל הצהרות כוזבות חוזרות ונשנות בנושא של חד-הורים, עניין שלא בא לידי מימוש. נקרא לו לבצע חקירה מקיפה ולבדוק את המציאות כפי שהיא בשטח.

נבקש לשנות את הקריטריונים ואת הדרישות מהורים יחידניים או מאימהות חד-הוריות כדי להבטיח שהם ישקפו את המציאות ושלא יהיה ניתן להצהיר הצהרות כוזבות."

עד היום לא נעשה דבר. אנחנו מבקשים לפנות לשר הכלכלה אריה דרעי ולבקש את שינוי הקריטריונים ובקשת העתקי תעודות לידה בעת הרישום למעונות היום - כך ניתן יהיה לבדוק האם לילד הורה יחיד או לא.

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו