משאל עם להדחת ראש הממשלה - ממשבר לאחריות, דורשים הדחה בהליך דמוקרטי

משאל עם להדחת ראש הממשלה - ממשבר לאחריות, דורשים הדחה בהליך דמוקרטי

מספר חתימות

20
 
10,000  
פורסם בתאריך: 13/11/2024
 

ב-7 באוקטובר 2023 חווינו את אחד האירועים הכואבים והחמורים ביותר בתולדות מדינת ישראל. אירוע זה, שמסמן פגיעה עמוקה בביטחון הלאומי, מתרחש תחת הנהגתו של ראש הממשלה נתניהו, והוא מחייב חשבון נפש. בעולם הדמוקרטי, אחריות מיניסטריאלית היא עקרון יסוד, וראשי ממשלה שעמדו בפני משברים דומים – בחרו להתפטר או לפחות לפנות לאמון הציבור מחדש.

ראש הממשלה נתניהו, במקום זאת, בוחר להמשיך את כהונתו בכל מחיר, גם במחיר בטחונה וכלכלתה של ישראל. בכך הוא פוגע באמון הציבור וביציבות הלאומית. אנו, אזרחי ישראל, זקוקים לממשלה הנתמכת ע"י רוב הציבור ופועלת באופן כנה ואחראי למען מדינת ישראל. ממשלת נתניהו, לעומת זאת, מקדמת מדיניות המשרתת בעיקר אינטרסים סקטוריאליים צרים.

בישראל, החוק מאפשר הדחה של ראש ממשלה רק באמצעות הכנסת. אך במציאות הנוכחית, האופוזיציה אינה יכולה לגייס את 61 האצבעות הדרושות להצבעת אי-אמון. זאת למרות שסקרים מראים חוסר אמון עמוק כלפי הממשלה הנוכחית.

בעקבות כך, אנו קוראים למהלך היסטורי: להקים מנגנון של משאל עם להדחת ראש ממשלה. במדינות דמוקרטיות נוספות, ניתנה לציבור האפשרות להדיח מנהיג כאשר נוצרו מצבים המעידים על סיכון לביטחון הלאומי או חשד למעשים פליליים.

חתימתכם בעצומה זו תסייע ליצור גל ציבורי שלא ניתן להתעלם ממנו ותביע דרישה למשאל עם על הדחת ראש הממשלה.

זהו צו השעה. הצטרפו לקריאה להגן על עתיד ישראל ועל הדמוקרטיה הישראלית.

להלן מדינות דמוקרטיות בהם קיימים מנגנונים שמאפשרים לציבור לקחת חלק בהדחת מנהיג נבחר או ראש ממשלה באמצעות משאל עם או הצבעת אי-אמון ציבורית:

  1. שוויץ: בשוויץ, משאלי עם הם חלק מהתרבות הפוליטית ומתקיימים באופן תדיר כמעט בכל נושא, כולל נושאים הנוגעים להנהגה. אמנם לא קיימת מערכת הדחה ישירה לראש ממשלה, אך משאלי עם יכולים לשנות מדיניות ולהשפיע על המשך כהונת הממשלה אם יביעו חוסר שביעות רצון כללית מההנהגה.

  2. ארצות הברית (מדינות בודדות): בארה"ב לא ניתן להדיח נשיא באמצעות משאל עם, אך במדינות רבות, במיוחד ברמת הממשל המקומי והמדינתי, ניתן להדיח נבחרי ציבור באמצעות הליך הקרוי "Recall Election" (בחירות חוזרות). דוגמה בולטת לכך היא הדחתו של מושל קליפורניה גריי דייוויס בשנת 2003, לאחר שבוחרים אספו מספיק חתימות כדי לקיים הצבעה על הדחתו.

  3. איטליה: באיטליה יש אפשרות למשאל עם לביטול חוק או מדיניות שאושרו על ידי הממשלה, ובכך יש בידי הציבור השפעה על המשך כהונת ראש ממשלה במקרים מסוימים.

  4. טייוואן: בטייוואן, הציבור יכול ליזום הצבעה להדחת נשיא באמצעות תהליך הדומה למשאל עם, אם יש חשד להפרות חוק או אי-עמידה בתפקיד. התהליך מצריך אישור הפרלמנט אך יכול לצאת לפועל אם הציבור תומך בו ברוב משמעותי.

  5. ונצואלה: אמנם ונצואלה פחות נחשבת דמוקרטיה יציבה כיום, אך היא נוקטת במנגנון מעניין – חוקת המדינה מאפשרת לקיים משאל עם להדחת נשיא מכהן אם נצברו חתימות מספיקות. בשנת 2004 התקיים משאל עם כזה, אך הנשיא דאז הוגו צ'אווס נותר בתפקידו.

חשוב לציין

במדינות רבות המנגנון להדחת ראש ממשלה נותר במסגרת הפרלמנטרית בלבד, ולא באמצעות משאל עם. אך אירועים קיצוניים מחייבים פעולות קיצוניות.

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו