מבשרת ציון מתחברת לעתיד
מספר חתימות
40 |
|
16,000 | |
מזה שנים רבות שחלק בלתי מבוטל מתושבי המדינה בכלל ותושבי מבשרת-ציון והפריפריות השונות בארץ בפרט סובלים מתשתית אינטרנט ותקשורת נתונים ירודה שלא תואמת את הסטנדרטים של שנות ה-2000, אך לא עוד.
לאחרונה הובא לידיעתי כי ברשות המועצה המקומית של מבשרת-ציון קיימת היתכנות, מהרגע להרגע, להקים בכל היישוב תשתית של טכנולוגיית תקשורת חדשה, בעלת יכולות מבוססות וקרינה מועטה (לבטח קטנה יותר מזו של תשתית ה-5G הידועה לשמצה); טכנולוגיה זו נקראת גלים מילימטריים.
השם גלים מילימטריים מתייחס לתדרי העבודה הגבוהים, סביב 57-86 ג'יגהרץ (לעומת למשל 5 ג'יגהרץ בנתב הביתי הסטנדרטי) ומכונה כך בשל אורך הגל, שגודלו בסדר גודל של מילימטרים.
היתרון הראשון של תחום הגלים המילימטריים הוא, שהתחום הזה נקי מהפרעות ואין לו שום שימוש בתחומים צבאיים או אחרים, שיכולים להתנגש בשימוש בתדרים הללו (כמו למשל ההתנגשויות הרבות הקיימות בתחום התדרים של ה-WiFi). טכנולוגיית "גלים מילימטריים" היא טכנולוגיה פורצת דרך, שמאפשרת מתן שירותים בקצבים מהירים באופן פשוט ובעלויות נמוכות יותר. טכנולוגיה זו משמשת בעיקר לצורך העברת נתונים במקטע האחרון (Last Mile), קרי, החיבור לעסקים, לבתים, מפעלים וכו'; למעשה, מדובר בשידור אלחוטי, שאינו מצריך פרישה של תשתית קרקעית, שעלותה גבוהה והקמתה כרוכה בהתגברות על חסמים שונים המהווים מטרד לציבור - קבלת אישורי חפירה והקמה המשבשים את אורח החיים, תהליכי תכנון ממושכים וכו'.
השימוש בעולם בטכנולוגיית "גלים מילימטריים" להעברת קצב מידע בקצב גבוה - הולך וגובר. טכנולוגיה זו נמצאת בשימוש מסחרי ברוב מדינות העולם המתקדם ותוקננה ואושרה לשימוש ע"י ארגון התקשורת האירופאי, ע"י ה-FCC בארה"ב, ומדינות נוספות; אחת הדוחפות המשמעותיות שלה היא Facebook שרוצה לחבר כמה שיותר לקוחות לאינטרנט מהיר כדרך להגיע ליותר משתמשים בשירותיה, וזאת באמצעות חטיבת התקשורת שלה, Facebook Connectivity המקדמת את פרויקט Terragraph: חיבור ערים דלות אינטרנט לפס אולטרה רחב בעלות נמוכה בהרבה לעומת פרישת סיבים אופטיים. השירות, שניתן בקליפורניה אבל גם בפוארטו-ריקו , מאלזיה ומדינות נוספות, כולל בין השאר רשתות WiGig, שהן החלופה עתירת הנפח של רשתות ה-WiFi הנוכחיות (אגב, אפשרות שנשקלה בישראל אך נזנחה).
חלוקת תחומי התדר הגבוהים בגלים המילימטריים בישראל הם:
1) תחומי התדרים של ה-57 עד 66 גה"ץ המכונה בשם ,V-Band שהוא התחום החופשי;2) התחום של 71 עד 76 גה"ץ מכונה בשם: E-Band נמוך; 3) התחום של 81 עד 86 גה"ץ מכונה בשם: E-Band גבוה.
מי כבר מוכן לספק פתרונות פס רחב באלחוט (V-Band), על-ידי שימוש בגלים מילימטריים לציבור בישראל?
החברה המובילה בעולם וגם בישראל היא חברה ישראלית בשם סיקלו - Siklu. הפתרון הנפוץ ביותר של סיקלו הוא GTTH (ר"ת: Gigabit To The Home), שמספק שירותים ברמה של דור 5 בסלולר כבר כעת, לעסקים, לארגונים, לבתים ולמשרדים, ברוחבי פס של 1 עד 5 גיגה לכל בית ומשרד (ניתן להזמין גם חיבורי של 10 גיגה). ל-Siklu יש מספר מתחרות בעולם דוגמת: NEC ונוקיה, אבל בישראל סיקלו היא ספק מוביל. בין הספקים הישראליים, שמוכנים לקדם מיידית פריסה של פתרונות בגלים מילימטריים, בכל מקום ולכל מטרה, אפשר למצוא את: SMBIT (שכבר ביצעה ומבצעת התקנות ברישיון בכמה מקומות ברחבי הארץ, דוגמת רחובות, אור-יהודה ועוד; היא הזוכה במכרז מרכז השלטון המקומי להתקנות "עיר חכמה" בכל הארץ כך שאין צורך במכרז נוסף ואפשר להשתמש בזכייה שלה במרכז השלטון המקומי, שמכסה את כל הרשויות בישראל), קבוצת גטר, קבוצת רד-בינת, Oril תשתיות רדיו ועוד.
הלקוחות העסקיים ,שבוחרים בתחום הגלים המילימטריים, יכולים לקבל פתרון "קצה לקצה" כולל כל יחידות הקצה, לרבות ציוד הרשת, מצלמות האבטחה, בסיסי השידור, התמסורת, שירותי ערך מוסף (שירותי אינטרנט, שירותי סייבר וכיו"ב), מערכות הניטור והשליטה וכך הלאה, לפי הצרכים הספציפיים של כל עסק, מספק אחד. היתרון המרכזי לחברות, עסקים וגם בתים פרטיים הוא, שהשימוש בתדריV-Band הוא חופשי לחלוטין (כמו ה-WiFi), ולכן העלויות מול כל חלופה אחרת הן פשוט אפסיות; קיימת רק עלות ראשונית של התקנה (אנטנת שידור, אנטנת קליטה), אבל אחרי כן, מעבר לעלות החיבור לאינטרנט, שקיימת תמיד בכל צורת חיבור, אין כמעט עלויות (קצת עלות ביטוח ותחזוקה, שכן זהו ציוד מאוד אמין הדורש מעט מאוד תחזוקה). מהם היתרונות של הגלים המילימטריים?
- אלומה צרה ביותר של קרן שידור כדי למנוע עד כמה שניתן הפרעות (דוגמת גשם וערפל סמיך).
- התקשורת האלחוטית חסינה מפני האזנות ומוגנת בהצפנה קצה לקצה בתקן AES 256.
- הבטחה של 5 גיגה סימטרי לכל חיבור קצה בתחום ה-E-Band ו-1 גיגה סימטרי בתחום ה-V-Band.
- אמינות של עשרות שנים לציוד (MTBF).
- קרינה מינימלית העומדת בכל התקנים המחמירים ביותר.
- בד"כ הכל מגיע באריזה אחת: משדר, אנטנה ותדר, הכל מותקן ומופעל אוטומטית ללא כל צורך באיזו קונפיגורציה. היחידה כוללת 2 יציאות POE למצלמה, או WiFi, או לינק נוסף לכל שימוש הנדרש ע"י העסק המשרד.
- צריכת חשמל מינימלית.
- ניתן להתקין בכל מקום, גם על גגות, קירות, חלונות, עמודי רחוב, עמודי רמזורים וכיו"ב.
- מאפשר יצירת חיבורי "סיב האלחוטי" עם ניסיון בשימוש, שמותקן כבר ברחבי העולם ובישראל, ומשמש לחיבור תשתיות עירוניות וליצירת רשת מטרו אלחוטית. ניתן לחבר בתי ספר, אתרי מצלמות, מבני עירייה, חיבור לבסיסי שידור WiFi ציבורי, משרדים ועוד, לרשת אחת (או יותר) פרטית, חסכונית ויציבה לאורך זמן, עם רמת ביצועים ואמינות גבוהים ביותר.
מהם השימושים המרכזיים שיש בהם ניסיון בתחום השימוש בגלים מילימטריים?
הגלים המילימטרים יכולים לכסות במהירות אזורים, שהסיבים לא יכולים להגיע אליהם. Siklu מפתחת ומספקת שבבים לתחום הגלים המילימטריים - תדרי שידור, שיאפשרו להעביר פס רחב במקומות, שבהם קשה או אף בלתי אפשרי לסלול סיבים אופטיים, ולהשתמש בפס רחב גם ליישומי IoT, כגון מצלמות אבטחה, סנסורים מכל סוג וגם לבסיסי שידור של WiFi. הגלים המילימטריים - תחום תדר, שהטכנולוגיה מאפשרת בשנים האחרונות לנצל, עשויים להביא מהפך בדרך שבה תושבי ערים צפופות (דוגמת מבשרת-ציון), צורכים מידע והעיריות שלהם שומרות על ביטחונם ומנהלות את משאבי האנרגיה והמים שלהם בדרך חכמה; כך, השירות, שמפתחת Siklu בתחום הגלים המילימטרים, נועד להביא פס רחב לבתים, שקשה ויקר להביא אליהם סיבים אופטיים. מכיוון שהגלים המילימטרים כמעט ולא רגישים להפרעות וכרגע תחום הגלים המילימטריים פנוי לחלוטין ממשתמשים בישראל, הגלים המילימטריים הללו מאפשרים תקשורת בקצבים גבוהים (גיגהביטים לשנייה). ברגע שעסק הקים מערכת תקשורת, היא יכולה לשמש להרבה יישומים, ממצלמות אבטחה, דרך חיישנים שונים, חיבור בתי הספר, בתי החולים ולספק שירות רשתות פרטיות בתוך העיר לתושבים. קיימת עדיין תפיסה בחלק מהערים החכמות לפיה "ערים חכמות" הן אוסף של חיישנים צרי סרט, וכל מה שצריך זה רק לאסוף את הסנסורים האלה בתעבורה, שהיא לאו דווקא פס רחב, כדי לעבד את המידע בענן ולהפיק ממנו תובנות ולשלוט במידע ובסנסורים, מה שמכונה NBIOT - Narrow Band IoT, מה שממומש, למשל, על בסיס תשתיות הסלולר הרגילות (אולם זה כבר לא נכון); כולם רוצים וידאו ואי אפשר להעביר וידאו על פס צר; אפילו מצלמות האבטחה מתחילות לשדר ב-K4 ואף ב-K8; כל מצלמה בעצמה מורכבת מאוסף של מצלמות בסידור המאפשר לה לצלם זוויות רחבות וכיום המצלמות כוללות "חוכמה" דוגמת זיהוי פנים וזיהוי אירועים, חוכמה מבוססת AI (אינטליגנציה מלאכותית); זה דורש רוחבי פס ניכרים, מאובטחים ויציבים.
לכן, ערים חכמות וארגונים חכמים יצטרכו להשתמש ביישומי וידאו לצרכי אבטחה, תחבורה חכמה, עבודה מרחוק, עבודה היברידית ועוד; למעשה, כל התשתית של המכוניות האוטונומיות תעביר כמויות מידע אדירות ולתחום זה הפתרונות של "גלים מילימטריים" מתאימים בדיוק; מכיוון שמדובר על תדרים גבוהים מאוד ואלומות תדר צרות, הסיכוי להפרעה הוא קטן מאוד ולכן זו טכנולוגיה אידאלית לפריסות; תכנון הרשת קל מאוד, ומצריך רק קו ראיה; כל השאר פשוט מאוד ומותקן בדקות ומתחיל לעבוד באופן מלא תוך זמן אפסי. עיריות וגופים ציבוריים יכולים לנצל זאת למטרות מגוונות ומפתיעות: למשל, כדי לספק אינטרנט חינם בשכונות מצוקה, ללמד את התושבים כיצד להשתמש במחשב ולאפשר להם לרכוש כישורים רלוונטיים להיום; הגלים המילימטריים הם התשובה לאספקת פס רחב ליישומים החדשים, שמתפתחים בשוק התקשורת העולמי והמקומי, ובראשם פס רחב לבתים פרטיים ורשתות ערים חכמות ועסקים חכמים. משרד התקשורת התיר לרשויות מקומיות לעשות שימוש עצמאי בתדרי הגלים המילימטריים להקמת רשתות עיר חכמה עצמאיות וההתקנות כבר החלו, ברשויות מקומיות רבות, דוגמת ירושלים, ראשון לציון ועוד. סוף דבר -
תושבי מבשרת ציון מאסו בתשתיות התקשורת הירודות מהן הם סובלים במשך שנים וזאת על-אף שהם משלמים עבורם את מיטב כספם; זה הזמן של מבשרת להתחבר ולעבור לעתיד טוב יותר ומהיר יותר.