הכסף שלנו יורד לטמיון: קריאה לבחינה מעמיקה של ניהול גיוס המילואים

הכסף שלנו יורד לטמיון: קריאה לבחינה מעמיקה של ניהול גיוס המילואים

מספר חתימות

12
 
100  
פורסם בתאריך: 14/11/2024
 

העצומה מופנית להתייחסותם של בצלאל סמוטריץ', שר האוצר

ישראל כ"ץ, שר הביטחון

מילואים שלא לצורך

שלום רב,

הנדון לעיונכם ובחינתכם,

בשבעה באוקטובר התעוררנו כולנו למציאות אחרת. עם ישראל, ואיתו אנשי המילואים, נרתמו לשעת המבחן ההיסטורית שעמדה בפני עם ישראל. שיעור ההתייצבות של המילואימניקים עמד על יותר מ-100%, והשורות בכל יחידות המילואים היו מלאות. וכן אנשי מילואים רבים ביקשו ולחצו להצטרף למאמץ המלחמתי.

אנו, חיילי הסדיר, הקבע והמילואים, שנרתמו ונרתמים מה-07.10.2023 פונים אליכם במכתב זה מתוך דאגה עמוקה למדינה ועם חרדת קודש.

לא קל לבקר את מערכת הביטחון, שאנו חלק ממנה, בעת מלחמה, אך האינטרס הלאומי עומד לנגד עיננו.

לאורך כל תקופת המלחמה ישנם עשרות אלפי צווי 8 שהוצאו לאנשי המילואים, לא בהכרח מתוך צורך מבצעי, אלא לעיתים מתוך גישה של "אם אפשר, אז מזמנים". נוצרה הלכה למעשה סביבה בה אין אינטרס לאף מפקד או איש מערכת הביטחון "לוותר" על כוח אדם, ההפך הוא הנכון.

היעדר בקרה על גיוס המילואים מעלה הוצאות משמעותיות ומשפיע על הכלכלה הלאומית של ישראל. כלכלה שממילא עומדת בפני קשיים ואתגרים היסטוריים.

נוסף על כך, ואנחנו אומרים זאת בצער, השתרשה נורמה בה צעירים, ואנו וחברינו ביניהם, מסתמכים על שירות מילואים כהכנסה או כהשלמת הכנסה. זה לא מצב תקין.

כמובן, מתחילת המלחמה, לוחמי צה"ל, מערך תומכי הלחימה וחיילי העורף עושים לילות כימים ומבטיחים את עתידה של המדינה. אלה ראויים לכל הערכה והוקרה. לא עליהם מכוון מכתב הזה. אנו מבקשים להפנות את תשומת הלב לבעיה הקיימת בהקשר של אנשי המטה. כגון, חיילי אכ"א, אגף התקשוב, חיה"א, אגף המודיעין, אג"ס וחיל הים, שאנו ביניהם.

 אנו מרימים דגל אדום בפני תרבות חדשה וקלוקלת שמשתרשת בצה"ל ובמדינה. הסתמכות מוגזמת על אנשי המילואים בשוטף, בין היתר על משימות שאותן ניתן היה לבצע בקלות וביעילות גם על ידי חיילי הסדיר.

ישנם מילואימניקים אשר מגיעים שלוש פעמים בשבוע ליומיות, דה יורה מ-8 עד 17, דה פקטו מ-10-15 ומקבלים משכורת של 5 ספרות בחודש. תשאלו אותנו. אנשים יעידו שהם יושבים ובוהים במסך עד לסיום יום העבודה. מילואים הפכו לעבודה.

לא רק בבסיסי היומיות קיימת הבעיה, אלא גם בבסיסים הסגורים קיימת אבטלה סמויה. ישנן דוגמאות רבות של מילואימניקים שמגיעים ללא צורך מבצעי, ומשימותיהם, אם אלה קיימות, אינן תורמות באופן ישיר ללחימה. החל מרל"שים, נהגים, עובדי רס"ר, מאבטחי מתקנים, מש"קיות חינוך, עברית ועוד. כמובן שמקצועות אלה משמעותיים ואין בכוונתנו לזלזל בהם, אך חשוב לשים לב שהזימונים נעשים בתום לב. ישנם אלפי מקרים שמקוצר היריעה לא ניכנס אליהם, אך רבים מהם ברי תיקון מידי.

בחודשים האחרונים מתכנסת ועדת נגל , וועדה הציבורית אשר עתידה לבחון את תקציב הביטחון לשנים הקרובות. אנו סבורים, שיש מקום למנות ועדה חיצונית לצה"ל אשר תבחן את ניהול המילואים בפרט, ותבצע עבודת מטה מעמיקה על מי צריך לזמן מילואים, מתי וכמה. עבודה זו תחסוך מאות מיליוני שקל לציבור ולקופת המדינה בשנים הקרובות.

אין זה סוד שמדינת ישראל עומדת מול אתגרים כלכליים קשים רבים. עלינו כחברה להבטיח שמשאבי המדינה יהיו ממומשים באופן מיטבי. העניין כולל שילוב בכלכלה ובתעשייה של כל מי שאין להם צורך מבצעי ישיר או עקיף במאמץ המלחמתי. זו אחריות לאומית של כולנו.

אנחנו פונים אליכם כי אכפת לנו.

אנחנו פונים אליכם מתוך תחושת אחריות ודאגה כנה לעתיד המדינה ולצה"ל, ומבקשים לבחון באופן רציני את המצב הנוכחי ולנקוט בצעדים שייעלו את מתווי שירות המילואים

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו