נגד חוק הלאום

אין תמונה

מספר חתימות

1
 
100  
פורסם בתאריך: 03/03/2019
 

ברצוני להביע את מחאתי הנמרצת על הפגיעה במעמדה של הלשון הערבית הנובעת מ"חוק הלאום", שנחקק שנה שעברה.

רוב החתומים מטה מתנגדים לעצם החוק הזה, חושבים שהוא חוק שירבה שנאה ומתח בין קבוצות אוכלוסיה בארץ, וטוב לו שלא נחקק משנחקק. בעצומה זו אבקש להביע את מחאתי – כאזרח –  על העוול החברתי הלשוני שבסעיף 4 לחוק:

(א) עברית היא שפת המדינה.

(ב) לשפה הערבית מעמד מיוחד במדינה; הסדרת השימוש בשפה הערבית במוסדות ממלכתיים או בפניהם תהיה בחוק.

כלומר, הערבית חדלה להיות שפה רשמית, כפי שהייתה בשבעים שנות המדינה.

מציעי החוק צפו, כנראה, את המחאה שתתעורר, והוסיפו את התת-סעיף הזה:

(ג) אין באמור בסעיף זה כדי לפגוע במעמד שניתן בפועל לשפה הערבית לפני תחילתו של חוק-יסוד זה.

זו, כמובן, זריית חול בעיני הציבור, כי אם באמת לא ישתנה דבר במעמדה של הערבית, מה מטרת החוק? ואם אכן ישתנה מעמדה, כפי שהחוק קובע, והיא חדלה להיות שפה רשמית, האם אין בכך פגיעה במעמד?

גם לפני שחוקק החוק הזה היו הערבים אזרחי ישראל – חמישית מאוכלוסיית מדינתנו –  מופלים לרעה בתחומי חיים רבים, אם לא להלכה, בוודאי למעשה, בייחוד בכל הנוגע להקצאת משאבים. הפלייתם מבחינת לשונם היא מעשה המנוגד להיגיון, להגינות ולמוסר הטבעי.

היינו מצפים מחברי הכנסת ומשרי הממשלה שיפעלו למען הידברות וידידות בין יהודים וערבים בארצנו, בין השאר באמצעות עידוד לימוד מוגבר של השפה הערבית, הן הספרותית והן המדוברת; והינה בחוק אומלל זה הם עשו את ההפך הגמור.

כיהודים אנחנו מכירים היטב את הקשר הנפשי של עם לשפתו. כולנו מכירים את התפקיד החשוב שהיה לעברית בהיסטוריה החדשה של העם היהודי. אז למה לנו כיהודים לפגוע בשפה הערבית ולחבל בזיקתם העמוקה של ערביי ישראל אל שפתם.

את המעוות הזה יש לתקן.

   שתפו עכשיו בפייסבוק

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו