״התנגדות ל״מדיניות בנייה לגובה״ ברמת-גן
מספר חתימות
167 |
|
500 | |
בחתימתי אני מביע את התנגדותי להצעה שמתוכננת לעלות לדיון ביום ה-20.9.2015 בוועדה המקומית רמת גן בנושא "מדיניות בנייה לגובה" מהטיעונים והסיבות הבאות:
מטרת הדיון היא להביא לוועדה המחוזית המלצות לאשר מדיניות כלל-עירונית לבנייה לגובה ברמת גן, תוך סימון אזורים לבנייה גבוהה מאוד (31 קומות ומעלה), בנייה לגובה (21-30 קומות) ובנייה גבוהה (11-20 קומות). אמנם מדובר במסמך מדיניות בלבד: אך יש לו חשיבות רבה משום שכל תכנית עתידית לבנייה ברמת גן תיבחן לאורו.
לפי מסמך המדיניות המוצע, רח' ז'בוטינסקי לכל אורכו ומשני צדיו מיועד לבנייה לגובה (21-30 קומות). רח' אבא הלל מיועד לבנייה לגובה של 21-30 קומות בצדו הדרומי, הגובל בשכונת הגפן ובהמשך בשכונת תל בנימין. כל מתחם הבורסה מיועד לבנייה גבוהה מאוד (31 קומות ויותר). לבנייה גבוהה מאוד של 31 קומות ויותר מיועדים גם דרך הטייסים ורח' אחד העם בשכונת רמת השקמה. כן מסומן במסמך המדיניות אזור לבנייה של 31 קומות ויותר לאורך כביש 4 בקטע שגובל במערב בשכונת כפר אז"ר וכן לאורך הקטע המערבי של דרך שיבא, מדרום-מערב לכפר אז"ר. המשמעות: כפר אז"ר יוקף משני צדיו בחומה מאסיבית של מגדלים.
מסמך המדיניות מציע לראשונה גם "מתחמי חיפוש" שבהם ניתן יהיה לאשר תכניות לבנייה גבוהה (11-20 קומות) ובהם:
שכונת הגפן במלואה – וזאת בנוסף למגדלים קיימים ומתוכננים בתחומה. שכונת נחלת גנים במלואה – בנוסף למגלים קיימים ומתוכננים בתחומה.
שכונת ראשונים במלואה – למרות שמדובר בשכונה שחלק ניכר מרחובותיה צרים (10 מ' ופחות) וחלקם בטופוגרפיה תלולה (למשל רח' יוחנן)
כל הרחובות שבגדה הדרומית של רח' קריניצי וכן כל הרחובות שמדרום לו עד הגבול המוניציפלי עם גבעתיים (רח' מבוא אריה, שאנן, שד' הטייס). זאת למרות שגם רוב הרחובות הללו הם צרים וחלקם (שד' הטייס) הוא רחוב-מדרגות שאין אליו גישה לכלי רכב.
כל שכונת נוה יהושע וסביבתה – לפי מסמך המדיניות, בכל שכונת נוה יהושע תתאפשר בנייה בגובה 11-20 קומות, וזאת בנוסף למגדלים הקיימים והמתוכננים הגבוהים יותר. בנוסף, תתאפשר בנייה בגובה 11-20 קומות גם ברחובות הסמוכים
לשכונת נוה יהושע אך מחוץ לגבולותיה, עד הגדה הצפונית של רח' פנחס רוטנברג בצפון. באופן מקרי או שאינו מקרי, במתחם שמסומן לבנייה בגובה 11-20 קומות נכלל גם קטע מרח' בן אליעזר שבו נמצא הבניין שם מתגורר ראש העיר, ישראל זינגר, מה שצפוי להגדיל את ערך הנדל"ן שבבעלותו.
אזורים נוספים שמתוכננים לבנייה גבוהה לפי מסמך המדיניות:
כל הקטע הדרומי-מערבי של שכונת חרוזים, לאורך רח' ביאליק, מרח' יהודית במזרח ועד הגבול המוניציפלי עם תל אביב במערב: בנייה בגובה 11-20 קומות.
כל הגדה הדרומית של רח' ארלוזורוב מרח' המתמיד במזרח עד הגבול המוניציפלי עם תל אביב במערב: 21-30 קומות.
החלק הצפוני של רח' בן גוריון מרח' אבא הלל בצפון עד רח' ז'בוטינסקי בדרום:
21-30 קומות. החלק המרכזי של רח' בן גוריון מרח' ז'בוטינסקי בצפון עד הקצה הדרומי של
מתחם השלישיות: 31 קומות או יותר. אצטדיון רמת גן ומתחם קניון איילון – 31 קומות ויותר.
רח' הירדן לכל אורכו, רח' נגבה לכל אורכו, רח' בן גוריון מרח' צל הגבעה בצפון עד רח' כנפי נשרים בדרום – 11-20 קומות.
רח' אלוף שדה לכל אורכו – 11-20 קומות.
מסמך המדיניות מציע בנייה לגובה בקטעים נרחבים לאורך הגבול המוניציפלי עם גבעתיים. בשל כך, למסמך המדיניות יש השפעה ישירה על מתחמים שלמים בגבעתיים - כל אלה שגובלים בצפון בשכונת ראשונים, כל אלה שגובלים בצפון ברח' קריניצי וברחובות שיוצאים ממנו דרומה, וגם חלק מרח' בן גוריון.
ומה באזורים שאינם מסומנים לבנייה גבוהה?
מסמך המדיניות קובע שבשאר אזורי העיר שלא סומנו לבנייה גבוהה, תתאפשר בנייה "עד 10 קומות בלבד". המשמעות: מסמך המדיניות יאפשר לקדם תכניות ל- 10 קומות בכל שאר שכונות העיר, לרבות שכונות צמודות קרקע כמו תל בנימין, שיכון ותיקים ורמת חן, וגם לאפשר בנייה עד 10 קומות בכל שאר חלקי העיר שבנויים כיום בבנייה מרקמית נמוכה ובינונית של 3-5 קומות. בעצם מסמך המדיניות מבקש לשנות לחלוטין ומן היסוד את אופי העיר על כל חלקיה.
השלכות חברתיות
מסמך המדיניות מזכיר את "המדריך לבחינת תכניות של בנייה לגובה" שמינהל התכנון במשרד הפנים (כיום במשרד האוצר) פרסם בשנת 2003. אבל מסמך המדיניות לא מזכיר ולא מציין שבמדריך של מינהל התכנון נכתב בין היתר כי אחד השיקולים המרכזיים במסגרת בדיקת אפשרויות לבנייה לגובה צריכה להיות היבטים חברתיים-כלכליים, וכלשון המדריך:
"בנייה גבוהה מאוד למגורים [מעל 20 קומות כהגדרת המדריך] מתאימה לשכבה חברתית מצומצמת (מעמד מבוסס וגבוה מאוד), עקב העלות הגבוהה הכרוכה ברכישה ובאחזקה. הדעות חלוקות באשר להיקף התאמתה למעמד הבינוני, אך מוסכם שאינה מתאימה לבנייה עממית, לשיכון ציבורי המיועד למשפחות מרובות ילדים ומעוטות הכנס.ה מיותר לציין כי אי התאמה חברתית כלכלית עלולה לגרום לכישלון חרוץ של בנייה זו" (עמ' 32 במדריך).
מאז פורסם המדריך פורסמו מחקרים נוספים שנערכו בטכניון וקבעו שבנייה גבוהה מאוד מתאימה רק "לשכבות האוכלוסייה האמידות ביותר" (רחל אלתרמן, טל
צפריר, היבטים משפטיים של בנייה גבוהה: הצורך בשינוי מדיניות, הטכניון ומשרד הפנים – מינהל התכנון, 2004, עמ' 155.
בניגוד מוחלט להיגיון בסיסי זה, מסמך המדיניות שמציעה הוועדה המקומית רמת גן מסמן לבנייה גבוהה מאוד למגורים מתחמים כמו חלקים משכונת רמת השקמה ברמת גן, שתושביה אינם עשירים ואין ביכולתם להתגורר במגדלי מגורים ולשאת בעלויות התחזוקה הגבוהות הכרוכות במגורים במבנים כאלה.
בכל המתחמים הללו מוצעת בנייה של 11-20 קומות.
בנייה גבוהה כזאת לא משתלבת ולו לכאורה עם הבנייה הקיימת וכנראה שגם המתוכננת, באזורים הגובלים בגבעתיים. כך רח' גבולות בגבעתיים שגובל ברח' מבוא אריה ברמת גן בנוי כולו ב-2-3 קומות ולמיטב הידיעה זה גם הגובה שמותר שם לפי תכנית המתאר הקיימת כיום בגבעתיים. לפי המוצע, ברח' מבוא אריה הגובל תהיה בנייה של 11-20 קומות!
לכן נראה כי חובתה של הוועדה המקומית, לפני שהיא מביאה את המסמך לוועדה המחוזית, לעדכן את הוועדה המקומית גבעתיים ולאפשר גם לה להביא את עמדתה בנדון.
ציר הזמן של העצומה
- 18/09/2015
- העצומה השיגה 100 חתימות!
- 17/09/2015
- העצומה השיגה 50 חתימות!
- 17/09/2015
- העצומה נפתחה