חסימת כביש הגישה לישפרו

חסימת כביש הגישה לישפרו

מספר חתימות

1,513
 
1,200  

20.04.2025

לכבוד, ראשת מועצה אזורית גזר, רותם ידלין

הנדון: סגירת כביש הגישה לישפרו – פגיעה חמורה בתושבי המושבים

אנו, תושבי מושבים, קיבוצים וישובים במועצה אזורית גזר, מביעים את אכזבתנו, מצוקתנו, כעסנו, תסכולנו, עם סגירת הכביש המוביל לישפרו סנטר בעקבות פסק הדין "החברה להגנת הטבע נגד הועדה המקומית לתכנון ובניה גזר ואחרים" מיום 30.12.2024 . השתלשלות העניינים ברורה לנו, וגם עמדת המועצה בנדון. עם זאת ברצוננו לציין כי אנו סבורים, כי לא נעשה די בכדי למנוע את סגירת הכביש. אנו יודעים כי:

  • התכנון להסדרת הכביש מתבצע כבר שנים, כמעט ללא התקדמות.
  • ארבעה חודשים לפני פסק הדין, ניתנה אפשרות למועצה לבצע הליך גישור מול החברה להגנת הטבע. תהליך הגישור לא בוצע, מסיבות שאינן ידועות לנו.
  • לדיון בבית המשפט לא הגיעו נציגים מטעם המועצה, למעט נציגי הוועדים, כדי להשמיע את קולם של התושבים. תחושת התושבים היא כי השופט לא הבין את "גודל האירוע" ואת עוצמת הפגיעה בתושבים.

בנוסף לאמור, כל נושא סגירת הכביש הגיע לידיעת התושבים בעקבות פסק הדין ולא לפניו. לא נעשה מאמץ לערב את התושבים בהליך התביעה, והמשמעויות של סגירת הכביש בתחילת הדרך (לפני כשנתיים), מה שהיה נותן לנו זמן להתארגן, להתאגד, להתנגד, להשמיע את קולנו, ולהשיב לעותרים בנפרד מהמועצה. סגירת הכביש מהווה מבחינתנו פגיעה משמעותית באיכות החיים שלנו, פגיעה כלכלית, והאבסורד הוא – גם פגיעה אקולוגית. נציין כי נעשו ניסיונות מטעמנו התושבים, להיפגש איתך, אך ניסיונות אלו לא צלחו.

להלן נפרט את עוצמת הפגיעה:

  1. מוותרים על הרכבת, חוזרים לפקקים ולנסיעה במכונית

תושבים רבים מכל המושבים לאזור מקצרים דרך הכביש האמור על מנת להגיע לתחנת הרכבת פאתי מודיעין ע"מ לנסוע ברכבת לתל-אביב וצפונה, לנתב"ג או לירושלים. סגירת הכביש משמעותה שההגעה לתחנת פאתי מודיעין מתארכת לפחות ב 20 דקות ולכן מבטלת את הכדאיות של הנסיעה ברכבת. מדובר בשינוי משמעותי; מכאן ואילך תושבי המקום יוותרו על הרכבת ויעדיפו לנסוע במכונית כל הדרך לתל אביב. דרך אחרת להגיע לתל אביב, שנהפכה להרבה פחות נגישה היא באמצעות הגעה לחניון הנתיב המהיר בשפירים. אלא שעכשיו גם אליו כבר לא ניתן להגיע בזמן סביר (הדרך העוברת מרמלה לכביש 1 עמוסה עד מאוד בבוקר ובסוף היום). נסיעה ברכבת ובתחבורה ציבורית בכלל היא אינטרס של המדינה ויעד כלכלי של כולם, שכן היא גורמת לצמצום זיהום האוויר והגודש בכבישים, והרשויות והמוסדות אמורות לעודד זאת על פני השימוש ברכב פרטי.

  1. שלום שלום לקניות ומסחר בישפרו

סגירת הכביש מחזירה אותנו אחורה ב 20 שנה, לתקופה בה עשינו קניות בערים מרוחקות יותר: רמלה, רחובות, לוד. כל זאת כאשר עדיין לא נפתח במועצה האזורית שלנו מתחם מסחרי הולם עם מרכולים שמתחרים זה בזה במחירים, וחנויות מסוגים שונים כמו חנויות פארם ובית מרקחת וכמובן מקומות בילוי, מרכזי ספורט, ברים, בתי קפה ומסעדות. לא פחות חשוב, לא תהיה יותר נגישות לשרותי רפואה מגוונים כמו  שיש במודיעין. נכון, אנחנו אזור כפרי, וטוב שכך, אבל אנחנו תלויים בקרבה לערים שסביבנו. סגירת הכביש מחזירה אותנו לשנים בהן היינו פריפריה! כדי לקנות "אדויל" לכאב ראש, וגרוע מכך כאשר צריכים להגיע לטרם (מוקד רפואה דחופה), אנו נאלצים לנסוע במקרה הטוב 20 דקות וכאשר יש פקקים גם שלושים דקות ולמעלה מכך.

  1. גישה לכביש 6

הכביש לישפרו קיצר עבורנו את הגישה לכביש 6  צפון ובכך חסך לנו נסיעה ארוכה כדי להגיע אליו. החיסכון היה לא רק בזמן אלא גם בתשלום המקטע בכביש 6.  החלופה היא לנסוע לכביש 6 מצומת נשרים. למי שעובד צפונה מתל אביב מדובר בתוספת כספית של כ-150 ש"ח בחודש. ולא נדבר על המשמעות הכלכלית של  זמן הנסיעה הנוסף ואת זיהום האוויר הכרוך בכך.

  1. פגיעה כלכלית משמעותית

נסיעה לישפרו/מודיעין בכביש 431  או דרך לטרון מאריכה את הדרך ביותר מפי 2,  (מכ-6-10 דקות לקרוב לכ- 25 דקות לכל כיוון). כל תושב באזור בן נון – שעלבים ואף ישובים אחרים כמו גזר, בית חשמונאי, מגיע לישפרו בממוצע כשלוש פעמים ביום. נסיעה מכפר בן נון לישפרו בדרך הארוכה משמעותה בזבוז דלק של שעה ביום. שעה = 80 ק"מ בממוצע (במהירות 80 קמ"ש). בחישוב פשוט זה יוצא כ 6 ליטר בממוצע ליום, כלומר כ 45 ש"ח ליום. מדובר על תוספת של מינימום 900 ש"ח לאדם בחודש (20 יום)! בקיזוז עלות נסיעה לישפרו מכפר בן נון שהיא בסך 250 ש"ח בחודש, מדובר על 650 ש"ח הפסד כספי. מי ישלם לנו עלויות אלה? ראוי לציין שאם מדובר במשפחה בה יש מספר רכבים, הפגיעה הכלכלית גבוהה במיוחד ומגיעה לאלפי שקלים. חשוב לנו להסב את תשומת הלב לכך שבמסמך טענות העותרים בסעיף 19 נכתב כי הפגיעה בתושבים היא מינורית.  להלן הציטוט: "מדובר  בכביש בלתי חוקי בעליל, הקוטע את השטח הפתוח בצוואר הבקבוק של מסדרון אקולוגי חשוב. האינטרס של מתן "דרך קיצור" למספר ישובים קטנים המתבטאת בחיסכון של דקות נסיעה ספורות אינו יכול להצדיק את המשך הפרת החוק, וכתוצאה מכך את המשך הסיכון והפגיעה במסדרון האקולוגי. לפיכך יתבקש כבוד ביהמ"ש לקבל את העתירה. כאמור, העותרת לא תתנגד לכך שיינתן מועד סגירה דחוי למספר שבועות באופן שיאפשר לרשויות לגבש את אופן הסגירה הרצוי מבחינתן, ולציבור הנוסעים להסתגל לשינוי הלא נעים אך החיוני והנדרש". ואנחנו שואלים; האם מישהו בבית המשפט סתר את טענות העותרים? הרי לא מדובר בחיסכון זניח של דקות ספורות כפי שנכתב בפסק הדין, לא מדובר במספר ישובים קטנים, לא מדובר בשינוי לא נעים. מדובר כאן בפגיעה משמעותית באיכות החיים ובפגיעה כלכלית באלפי תושבים.

  1. זיהום אוויר וגודש בכבישים אולי חיות הבר ייהנו מהמצב החדש (אגב, איך בדיוק? והרי השטח מלא גדרות תיל למרעה, מישהו בדק עד כמה הן מסוכנות לחיות?), אולם כמות זיהום האוויר מכאן ואילך תכפיל ותשלש את עצמה. מישהו בדק את ההשלכות של פליטת זיהום האוויר? אלפי מכוניות עוברות בכביש לישפרו ביממה וחוסכות בכך זיהום אוויר. האם בכלל התייחסו לעובדה שללא כביש הקיצור, יתווספו מאות ואלפי נסיעות של רכבים פרטיים לכבישים היוצאים ממושבי כביש 424 לכל הכיוונים ולכיוון תל אביב בפרט?
  2. פגיעה בפרנסה בני הנוער, צעירים לפני צבא ומשוחררי צבא, עובדים במסעדות בישפרו סנטר ובאזורי המסחר. ההורים "מקפיצים" את בני הנוער לעבודה. כיצד, עם סגירת הכביש, יוכלו בני הנוער להמשיך לעבוד בישפרו? לעיתים מדובר על עבודת מלצרות, כאשר משמרות מסתיימות בשעות הלילה. מי יוכל להחזיר אותם בנסיעה של 25 דקות לכל כיוון בשעות מאוחרות? וגם אם חלקם יכולים לנהוג ברכב, מדובר על נסיעה הלוך או חזור של כ-25 דקות למקום העבודה. לא בטוח שזה ישתלם לבני הנוער. מדובר על פגיעה בפרנסה של צעירים, ובעקיפין בפרנסה של בני משפחתם. משכורת ממוצעת של בני הנוער והצעירים היא כ - 4000 ש"ח. פגיעה ביכולת השתכרות של צעירים משמעותה השתת עלויות המחיה שלהם על ההורים. זוהי פגיעה כלכלית נוספת. מי יישא בעלויות אלה? היכן יעבדו בני הנוער?
  3. קיצור הדרך למודיעין התושבים נוהגים להשתמש בשירותים של מודיעין, בין אם לצרכי מסחר וקניות, ובין אם לצורך חוגים ובילויים ובין אם לצורך קבלת שירותי רפואה. הארכת הדרך משפיעה רבות על צריכת שירותים אלה.
  4. סכנה רפואית אמבולנסים שצריכים להגיע ממודיעין למועצה אזורית גזר, מקצרים דרך הכביש. עם סגירת הכביש לגמרי בחודש יולי (שנה זו) הדרך תתארך משמעותית וזוהי כבר סכנת חיים לתושבי המועצה!
  5.  זמן כאמור לעיל, סגירת הכביש תובעת מאתנו יותר זמן בחיי היום יום על מנת לעשות אותן פעולות. מי יחזיר לנו את הזמן המבוזבז? מדובר על בין שעה לשעה וחצי ביום.
  6. תושבים חדשים תושבים חדשים רכשו בתים ביישובי גזר, בידיעה שהכביש לישפרו מאפשר להם גישה לכלל השירותים הנדרשים למשפחה. כעת הם מבינים כי למעשה רכשו בתים בפריפריה המרוחקת מגישה למסחר, שירותים, תחבורה ועוד.

עד כאן רק מקצת מהפגיעות באיכות החיים שלנו בכל אספקט אפשרי, וישנן טענות רבות נוספות. מבחינת התושבים זוהי גזירה שלא ניתן לעמוד בה. כולם רוצים בחוקיות הכביש, אולם אף אחד לא ידע שהכביש אינו חוקי ומבחינתנו, גזירת סגירת הכביש נחתה עלינו כרעם ביום בהיר ואנחנו מתקשים לעמוד במחיר הכבד שנדרש מאיתנו לשלם. לסיום:

המכתב הזה נכתב אליך רותם ידלין מתוך תחושת מצוקה אמיתית. מבחינתנו חזרנו עשרים שנה לאחור להיות שוב פריפריה. למותר לציין שאלו ימים קשים במדינתנו. ההתמודדויות  הנפשיות והכלכליות קשות. בתקופה של אינפלציה ועליית מחירים אין לנו עוד משאבים לבזבז. אירוע סגירת הכביש לישפרו הוא הכבדה יומיומית נוספת. עד כה לא הרגשנו שיש אוזן קשבת ואמפטיה למצבנו החדש. בבקשה, עשי את כל שבידך לשנות עבור תושבייך את רוע הגזרה. כידוע, נקבע דיון לערעור מטעם הועדים של הישובים כפר בן נון, נוף איילון ושעלבים ל 26 לפברואר 2026. אך מדובר על כמעט עוד שנה (!!!) ומי שם לנו שהערעור יתקבל?

לאור האמור, אנו מבקשים לקדם את הטיפול בהסדרת הכביש במהרה. אפשר ליצור קשר עם השלטון המרכזי, לנסות לזרז את הטיפול בוועדה המחוזית ועוד. רבים מאיתנו עובדים במגזר הציבורי. ואנחנו יודעים שבמקרים ש"מישהו " לוחץ, בין אם זה רגולציה ובין אם אלו גורמים אחרים – דברים מתחילים לזוז. אנו מצפים שכך יקרה במקרה הזה.  אנחנו מצפים שעובדי ועדת התכנון של המועצה יעבדו יומם וליל, כדי לזרז את קבלת האישורים לסלילת הכביש וששנתיים יהפכו לחודשיים. בינתיים, עד שהפעולות להסדרת הכביש ככביש חוקי ישאו פרי, אנו מצפים גם שיימצאו פתרונות יצירתיים לשלב הביניים עד לערעור ב 26 לפברואר 2026 (שהלוואי שיצליח), ו/או עד לסיום תכניות המתאר של הכביש ומימושן בשטח. למשל,  סלילת כביש כורכר חלופי עוקף, פגישה עם החברה להגנת הטבע והתושבים לצורך מציאת פתרון הולם לשלב הביניים וכד'.

אנחנו מאמינים שבאמצעות עבודה מאומצת של צוות המועצה ושלך זה אפשרי. אנו מאמינים בך כראשת המועצה שהוכיחה את יכולותיה במקרים שונים, אנחנו יודעים שאת שמה את טובת תושבי המועצה בראש מעייניך ומאמינים שתמצאי את הדרך להוציא אותנו מהצרה שניחתה עלינו. אנו מאמינים בדרך הליברלית בה את מנהלת את המועצה. ברור לנו שבתקופה פוליטית כל כך קשה, את יודעת לנווט בין כל הגורמים, כדי שנמשיך לחיות בחופשיות, מתוך אמונה של "חיה ותן לחיות". אנו מאמינים בדרכך לקידום החינוך במועצה וגם במטרותיך העתידיות להקים כאן אזור מסחרי. ולכן, אנו סומכים עליך כי תנסי לסייע לנו למצוא פתרונות שיאפשרו לנו חיים בהם יש חיבור בין ישובים לערים גדולות כפי שמתבקש בעולם מודרני, תוך שמירה על צביון כפרי.

ולסיפא נוסיף: אנו צופים כי הן החברה להגנת הטבע והן חלק מתושבי משמר אילון יתנגדו להסדרת הכביש המוצע מטעמים מובנים. אנו סבורים וסבורות כי הגיע הזמן לחשוב על כביש חלופי שיצא מכביש 424 ויתחבר בצורה מסודרת למתחם הישפרו סנטר. זה מתבקש.

עצומה חמה

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו

ציר הזמן של העצומה

21/04/2025
העצומה השיגה 1,000 חתימות!
21/04/2025
העצומה נפתחה