תשלומי הורים כגורם ליצירת פערים חברתיים בתחום החינוך

מספר חתימות
74 |
|
100 | |
העצומה-
ברחבי המדינה בתי הספר גובים תשלומים מהורי התלמידים עבור הרצאות, הצגות, ימי עיון וטיולים. גבייה זו יוצרת פערים חברתיים וכלכליים במערכת החינוך. החוק "חוק לימוד חובה" אומר שהחינוך יהיה בחינם עד כיתה י"ב אך חוק זה מכסה רק תשלומים מסוימים לבית הספר. החוק אינו מכסה את ההוצאות של ציוד לבית הספר ותוכני העשרה ותרבות שונים. עובדה זה גורמת לפערים כלכליים וחברתיים בין התלמידים השונים כיוון שקיים קשר בין המצב הסוציואקונומי ותשלומי ההורים באזור מסויים להצלחת התלמיד והזכאות לבגרות באותו אזור. בישוב שיש בו הורים עשירים הילדים מקבלים יותר ולכן מצליחים יותר, ובמקום שהמצב הסוציואקונומי קשה יותר, הילדים מקבלים פחות ולכן יותר קשה להם להצליח.
לפי הדו"ח השנתי לשנת 2009 של "המרכז אדוה", מרכז הנותן מידע על שיוויון וצדק חברתי בישראל, אחוז הזכאים לבגרות היישובים מבוססים מגיע ל-66%, לעומת יישובים המבוססים כלכלית פחות, ששם אחוז הזכאות לתעודות בגרות מגיע רק ל-47.3%.
אחת הדרכים שננקטו בשנים האחרונות כדי להקטין את הפערים היא הצעת החוק "סל שירותים נוספים בחינוך" שיזם ח"כ זבולון אורלב שאושרה בקריאה טרומית. לפי הצעת החוק שהציע ח"כ אורלב ימומן סל השירותים הנוספים על ידי המדינה, וייגבה על ידי המוסד לביטוח לאומי כתוספת של 2-3 פרומיל לדמי הביטוח הלאומי של כל אזרח עובד. על פי הצעת החוק, תבוטל האפשרות לגבות תשלומים מהורי התלמידים עבור שירותים אלו. מטרת ההצעה היא צמצום הפערים בין תלמידים והפיכת מימון החינוך למשימה כלל לאומית ולא רק של הורי התלמידים.בכדי לצמצם את הפערים החברתיים בקרב תושבי ישראל והעלאת רמת החינוך אנו מבקשים ממכם לחתום על עצומה זו בכדי להעלות את הנושא לסדר היום הציבורי.