ביטול האפליה בין המינים בנוגע לנקודת הזיכוי בעבור הילדים בחוק הביטוח הלאומי

ביטול האפליה בין המינים בנוגע לנקודת הזיכוי בעבור הילדים בחוק הביטוח הלאומי

מספר חתימות

14
 
100,000  
פורסם בתאריך: 15/07/2009
 

סעיף 66 לחוק הביטוח הלאומי (נוסח משלוב) התשנ"ה – 1995 קובע כי: "הורה מבוטח זכאי לקצבת ילדים חודשית לפי פרק זה בעד כל ילד."

סעיף 67(ב') לחוק קובע כי:"ילד שיש לו שני הורים, יבוא במניין האב המבוטח זולת אם הוא נמצא עם האם בלבד"

סעיף 69 (א') קובע כי: "קצבת ילדים תשולם לאם, אולם אם הילד נמצא אם הילד נמצא עם האב בלבד, והאב זכאי לקצבה, תשולם הקצבה לאב".

הווה ידוע לכל כי כיום במערכת המשפט במדינת ישראל, אשר שופטי בית המשפט העליון קבעו כי עיקרון השוויון חל ואמור לחול באמצעות חוקי היסוד השונים, מתנהלת באופן קבוע מערכת שיטתית של אפליה על רקע מין, בין הגבר והאשה, בכל הנוגע לענייני אישות, גירושין ומזונות.

גם ידוע, כי למרות חידושים במערכת המשפט ובמערכת הרווחה ולמרות מסקנות חד משמעיות לפיהם חזקת הגיל הרך אינה תופסת יותר וכי יש לתמוך בגישת האחריות ההורית ומשמורת משותפת כעיקרון על המביא יותר מכל למימוש טובת הילד וזכותו לשני הורים, עדיין מתקיימת ורווחת הגישה, במיוחד בקרב שופטי בתי המשפט לענייני משפחה, כי המשמורת הקבועה תהיה – כך מוכח באופן סטטיסטי – ברוב מוחלט בידי האם ובמנותק מיכולותיה הכלכליות, האישיות והפסיכולוגיות וכמובן במנותק מרצונו וטובתו של הילד.

לאור שני אלו, נקבעים מזונות האב הגרוש לילדיו לעתים באופן קיצוני במנותק מיכולותיו הכלכליות ואפשרותו להשתכר כדי מחייתו למרות ומאידך, בהתעלמות מוחלטת מיכולותיה הכלכליות והאפשרויות הכספיות המצויות בידי האם וכל זאת במנוגד לקביעותיו של בית המשפט העליון וכנגד סעיף 3א' לחוק לתיקון דיני משפחה (מזונות) הקובע כי יש להחיל את המזונות באופן שוויוני בין ההורים וכי שני ההורים יחויבו בנטל מזונות ילדיהם.

למרות כל זאת, מקיים חוק הביטוח הלאומי מצב של אפליה לפיו, בנוסף למזונות ילדיה, תקבל האשה סיוע מהמדינה באמצעות קצבת הילדים באופן מלא (כלומר, קצבה עבור כל ילד) וזאת במקום לסייע לאב הגרוש, הנמצא במצב כלכלי קשה, אינו משתכר די למחייתו ומצוי בעימות מתמיד עם רשויות הרווחה, בתי המשפט וההוצל"פ.

לאור זאת, החתומים על עצומה זו דורשים כי תמחק האפליה המינית בין הגברים והנשים באמצעות מחיקת סעיף 67(ב') וכי יונהג תשלום קצבת הילדים באחד משני האופנים הבאים:

כמספר הילדים לבני הזוג במכפלת הקצבה לכל ילד כפי הנהוג בחוק – תשולם הקצבה שווה בשווה בחלוקה למחצית בין האם והאב

--- או ---

מסך המזונות אשר האב מחויב כלפי ילדו או ילדיו תנוכה מחצית הקצבה המגיעה בעבור כל ילד על פי החוק

 

בכבוד רב,

 

אסף חיים פרייס

התנועה למען עתיד ילדינו

נייד: 0503-588699

דוא"ל: [email protected]

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו