לחם ופיתות מקמח מלא בכל מסעדה / בית ממכר מזון
מספר חתימות
34 |
|
500 | |
בישראל, כמו בעולם המערבי, יש כ-7% חולים מאובחנים במחלת הסוכרת (כ-500,000 איש ואישה). המספר הממשי גדול בהרבה (יש שאומרים כפול) היות ורבים מן החולים עדיין לא מאובחנים למרות שהמחלה כבר מקננת בגופם.
החולים בסוכרת אינם יכולים לאכול פחמימות פשוטות (כגון סוכר לבן, אורז לבן, קמח לבן, וכד'). זאת משום שהפחמימות הפשוטות מעלות את רמת הסוכר בדם באופן מיידי ומביאות למצבים של יתר-סוכר בדמם של הסוכרתיים, מה שנקרא "היפרגליקמיה", ומצב זה מסוכן מאד לבריאותם ולחייהם של החולים.
קמח מלא, שהוא פחמימה מורכבת, מתפרק בגוף במשך זמן ממושך הרבה יותר, ולכן לא מעלה את רמת הסוכר והסיכון לסוכרתיים.
מיותר לציין שחולי הסוכרת, כמו כל אדם ממוצע, אוהבים מאד אוכל טעים ונהנים מאד מדי פעם לבקר במסעדה, לאכול פלאפל או שווארמה, לבלות עם חבריהם ומשפחתם בבילוי המקובל כל-כך הכרוך במזון.
עם זאת, אנו, חולי הסוכרת, נאלצים שוב ושוב להימנע מאכילה במסעדה, ובמיוחד במזללות רחוב (כגון דוכני שווארמה ופלאפל) משום שלא מציעים שם לחם/פיתות/לאפות מקמח מלא.
תחשבו על כך – מעל 7% מהאוכלוסייה לא יכולים ליהנות מפלאפל טעים רק משום שאין בדוכן פיתות מקמח מלא. ולא מדובר שמצרך מאד יקר, או בשינויים ארגוניים/מערכתיים מסובכים.
בקשתנו היא רק שבכל מסעדה ו/או דוכן לממכר מזון מהיר יהיו גם לחמים או פיתות מקמח מלא. ואין צורך ביותר מ-20% (למשל בדוכן שווארמה שבו יש לרוב 200 פיתות בכל רגע נתון, אז ש20-40 מתוכן יהיו מקמח מלא).
בטוחני שלא רק שזה לא יפגום בהכנסות של מסעדות ודוכנים כאלו, אלא שאף ההיפך הוא הנכון. מסעדה שכזו תהפוך למוקד עלייה לרגל לסוכרתיים שישמחו מאד ליהנות ממטעמים שמהם נמנעו באופן שאינו מזיק לבריאותם.
אני בטוח שאם נגיע לאלפי חותמים נוכל לייצר הד ציבורי שיזיז לפחות מספר מסעדות בכיוון הנכון, ואז התקווה היא שאחרים יצטרפו לכך.
בתודה,
חיים וינטראוב