חקיקה והסדרה של בתי קברות לחיות בישראל
מספר חתימות
23 |
|
1,000 | |
הקדמה
בישראל קיימים מספר בתי קברות לחיות, שמציעים שירותי קבורה בתשלום. אלפי אנשים, שהיו קשורים מאוד לבעלי החיים שלהם, בחרו ובוחרים לתת להם קבורה מכובדת, שתאפשר להם להגיע מפעם לפעם ולהתייחד עם זכרון יקיריהם.
הבעיה
לפני כשנה, נחרדנו לדעת, שבתי הקברות לחיות בישראל אינם מוסדרים כלל ועיקר, ואיש כטוב בעיניו יעשה. לאחר כמה שנות פעילות של בית קברות בשם "גן המלאכים", במושב עין איילה, החליטו בעלי הקרקע למכור את נחלתם, ובמסגרת זו התחייבו לפנות את כל הקברים שבמתחם. רבים מאלו שהידיעה הגיעה אליהם בזמן, הגיעו לבית הקברות והוציאו את שרידי חיות המחמד שלהם, דבר מזעזע בפני עצמו, על-מנת להעבירם למקום חלופי. מסתבר, שגורל בתי הקברות לחיות נתון לידי בעלי הקרקע, ללא כל הגנה בחוק על מי שבוחר לקבור בהם את בעל החיים שלו. נכון לרגע זה, אין כל ביטחון בקבורת בעל חיים בבית קברות לחיות, בין אם מדובר בשטח פרטי ובוודאי אם מדובר בשטח מוחכר ממנהל מקרקעי ישראל.
הפתרון
-
חקיקת חוק, ו/או פרסום תקנות, בעניין תנאים להקמת בית קברות לחיות:
התקנות תשמשנה כקווים מנחים, הן עבור יזמים והן עבור הרשויות המוסמכות. יזם שמעוניין לנהל בית קברות, צריך לדעת מהם השטחים המתאימים לכך, ואילו אישורים עליו לקבל. המידע חייב להיות זמין לכל דורש. בנוסף לתנאים, התקנות צריכות להבטיח את המשך קיומו של בית קברות לאחר שנפתח, ע"מ שגורלו לא יהיה נתון לגחמה כזו או אחרת של בעל הקרקע.
-
קביעת כללים באשר לבתי קברות לחיות שכבר קיימים:
מדובר באלפי קברים קיימים. יש כמה תקדימים, של קבורה לא חוקית של בני אדם, בהם בית משפט הורה על הפסקת קבורה, אך לא דרש לפנות קברים קיימים ואף אישר קבורה עתידית של מי שרכש חלקת קבר מראש. ההלכה הפסוקה הזו יכולה להתקיים גם בעניין בתי קברות לחיות. בשני המקרים מדובר על רגשות של בני אדם שקברו את יקיריהם. במקרה קיצוני, בו חייבים לפנות בית קברות, חייבים בעלי הקרקע והרשויות המוסמכות, לעשות כל מאמץ לאתר את בעלי חיות המחמד, ע"מ לאפשר להם להעביר את השרידים לבית קברות חלופי.
- בחינת אפשרות להקמת בית קברות לחיות בפיקוח ובניהול של המדינה.
קישורים
חברי השדולה למען זכויות בעלי-החיים בכנסת
רשימה חלקית של בתי קברות לחיות בארץ
כתבה בעניין אתר הקבורה שנהרס בעין איילה
קבוצת פייסבוק בעניין האתר בעין איילה