פניה אל נשיא המדינה למניעת בחירות מיותרות

אין תמונה

מספר חתימות

2,112
 
1,000  

כבוד הנשיא, אל נא תיכשל במבחנך המכריע

מיד כשנבחרת, ראובן ריבלין, כחבר כנסת מטעם מפלגת הליכוד, לתפקיד נשיא המדינה, הפתעת לטובה את רוב רובו של הציבור. בתוך זמן קצר הפגנת גישה ממלכתית, פעלת לקירוב לבבות, הזכרת לציבור הישראלי את העקרונות שהנחיל העם היהודי לתרבות המערבית. בדבריך הטובים חזרת גם להדר הז'בוטינסקאי, גם לערכים ההומניסטיים של נביאי ישראל, ובלי לנקוב בשמות, גם רמזת על תפישות חברתיות מבית מדרשו של ברל כצנלסון. העלית ורוממת את הערכים הנאורים, וביקשת להנמיך את גובה הלהבות, לאחר שהתפישות הלאומניות חילחלו לתוך החברה הישראלית ושיסעו אותה. הציבור קיבל זאת באהבה רבה.

כשהודיע היועץ המשפטי לממשלה על החלטתו הדרמטית להעמיד את ראש הממשלה לדין פלילי, לאחר שלא הותיר אבן על אבן ואף שנקט בדרכו של בית הלל, נפל דבר בישראל. השאלה העומדת לדיון היום היא לא אם ניתן מבחינה משפטית להכריח ראש ממשלה מכהן לוותר על משרתו לאחר שהוחלט להעמידו לדין פלילי. השאלה היא אם חבר כנסת שהוחלט להעמידו לדין על עבירות שעבר בעת ששימש כראש ממשלה, כשיר להרכיב ממשלה חדשה ולעמוד בראשה.

השאלה אם נשיא המדינה יסכים להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על אדם שיועץ משפטי לממשלה מחליט להעמידו לדין פלילי על מעשים קשים כל כך, עומדת לפתחך.

חוק יסוד: הממשלה קובע, כי הסמכות להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על מי מחברי הכנסת, הופקדה בידי הנשיא, ובידיו בלבד. בין אם החלטתו התקבלה לאחר התייעצות עם ראשי הסיעות שנבחרות לכנסת, בין אם קיבל פנייה חתומה של 61 מחברי הכנסת. כלל הוא, שמי שקיבל סמכות, עליו מוטלת החובה להפעיל שיקול דעת נאות בהחלטותיו. ושיקול הדעת כפוף לביקורת שיפוטית. הפעלת סמכות באופן לא סביר, עלולה להיפסל על ידי בית המשפט. בית המשפט שלנו מגלה איפוק וריסון מוגברים כשמדובר בשיקול דעתו של הנשיא, אך הכלל הוא, שלמרות הוראותיו המיוחדות של חוק יסוד: הנשיא, שיקול דעתו חייב להיות סביר.

אפשר להשיג שקט, אפשר להשיג שפיות, וניתן כנראה להגיע לממשלת אחדות, בלי לשסע את העם; בלי לבזבז את כספיו של הציבור במערכת בחירות שלישית; בלי לפגוע באמונו של הציבור בשלטון ובמערכת הפוליטית, ובלי לשסות חלק מנבחרי ציבור נגד מערכת המשפט והשלטון. הדבר הוא בידיך. אם רק תכריז מבעוד מועד על החלטתך הערכית, לפיה אין סיכוי שתטיל את הרכבת הממשלה על חבר כנסת שהוחלט להגיש נגדו כתב אישום כבד, או אז מפלגת הליכוד תיאלץ למצוא מועמד כשיר; מפלגת כחול לבן תסכים לחלוק את ההנהגה עם ראש ממשלה שלא נחשד בעבירות קשות, ושתיהן תמצאנה את הדרך לשיתוף פעולה. כך תימנע גם מערכת בחירות שלישית, והארץ תשקוט ותירגע.

זו יכולה להיות שעתך הגדולה. תפוס מנהיגות. אל תירא ואל תיחת. אם אחדות העם חשובה לך, אם עקרונות החירות, הצדק, היושר והשלום של מורשתנו יקרים לך — פעל מבעוד מועד ואפשר לנו לזקוף מחדש את ראשנו.

קטעים ממכתב שכתב יוסף אדרעי, פרופסור אמריטוס ודיקן לשעבר בפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו

ציר הזמן של העצומה

07/12/2019
העצומה השיגה 1,000 חתימות!
07/12/2019
העצומה נפתחה