עצרו את טיוטת נוהל הטיפולים לשינוי מין של משרד הבריאות
מספר חתימות
1,567 |
|
1,500 | |
אנו, החתומים מטה, קוראים למשרד הבריאות לבטל את טיוטת הנוהל החדש לטיפולי שינוי מין ולאמץ נוהל מתקדם, המבוסס על גוף הידע שהתפתח בעשור וחצי האחרונים, המבוסס על שיח של כיבוד השונות המגדרית וזכויות האדם של אנשים טרנסג'נדרים.
טיוטת הנוהל מטילה פיקוח חמור ומיותר על תחומים טיפוליים שעד עכשיו היו זמינים לכל דורש. היא כוללת תנאים חדשים, חסרי תקדים בחומרתם, המהווים פגיעות ממשיות בציבור הטרנסג'נדר, וביניהם:
1. קביעת מגבלת גיל 21 כתנאי לביצוע ניתוחים שונים.
2. החמרה ניכרת בתנאים לקבלת טיפול הורמונאלי, וביניהם דרישה מחמירה להצגת חוות דעת של איש בריאות הנפש וחובת התייעצות עם גנטיקאי (!), דרישה שאין לה אח ורע בעולם כולו, אינה תורמת דבר לטיפול, וכל תכליתה להקשות על מבקשי הטיפול.
3. הטלת פיקוח דרקוני על ניתוחי חזה (המתבצעים כיום ללא פיקוח), כולל דרישה לחוות דעת של איש בריאות הנפש, שנה של חיים במגדר היעד, ושנה וחצי של טיפול הורמונאלי (לנשים) או תקופה בלתי מוגדרת שתיקבע על ידי האנדוקרינולוג והמנתח (לגברים).
4. הטלת מגבלה נוספת על מתן טיפול הורמונאלי לבני 16 ו-17 בצורת דרישה לאישור של ועדת חריגים בנוסף לאישור שני ההורים.
חלק מן התנאים האלה מנוגדים לפרוטוקולים ולגישות טיפוליות מתקדמות, ובהם פרוטוקול הטיפול של אגודת ה-WPATH (World Professional Association for Transgender Health), שהוא פרוטוקול הטיפול הנפוץ בעולם. הגיונם הטיפולי אינו ברור. הנוהל המוצע, אם יתקבל, יסרבל וייקר שלא לצורך את הטיפול, ועלול להחמיר את סבלם של המטופלים.
טיוטת הנוהל מתעלמת מן המציאות החברתית של ציבור הנזקקים לטיפולים אלה, והיא עלולה לסכן את בריאות הציבור, כיוון שהיא תעודד את השימוש בטיפולים פיראטיים, המהווה כבר היום מכה המאיימת על הציבור, ועלולה לגרום נזקים בלתי הפיכים.
ההצעה פוגעת קשות בזכויות האדם של מטופלים טרנסג'נדרים. טיוטת הנוהל מפלה בין אנשים טרנסג'נדרים, שגישתם לטיפולים כגון ניתוחי חזה תוגבל בתנאים מחמירים, לבין מי שאינם טרנסג'נדרים, שיוכלו לבצע ניתוחים אלה ללא הגבלה. חלק מן המגבלות, כגון הדרישה לגיל 21 כתנאי לביצוע ניתוחים, מנוגד לחוק, ומתעלם ממחקרים וממגמות המצביעים על הצורך בהתחלת טיפול בגילאים צעירים.
הנוהל החדש, אם יתקבל, ייצור אפליה בין בעלי אמצעים לחסרי אמצעים: הוא יגרום לכך, שמי שידם משגת ייסעו לחו"ל לקבלת טיפול תוך עקיפת הנוהל, ואילו האחרים - ייאלצו לעמוד בתנאים דרקוניים. מצב זה כבר קיים היום לגבי ניתוחים לשינוי מין; עתה, במקום לפתור בעיה זו, כפי שמשרד הבריאות התחייב, הוא יחמיר אותה פי כמה כתוצאה מן הנוהל החדש.
משרד הבריאות התעלם לחלוטין מכל דרישותיה של נציגת הציבור הטרנסג'נדר לכלול בנוהל החדש כללי התנהגות למטפלים על מנת לשמור על זכויותיהם של מטופלים טרנסג'נדרים. למעשה, הנוהל אינו מכיל כל דרישה או התניה הבאה להגן על ציבור הנזקקים לטיפולים, וזאת במציאות שבה רווחות דעות קדומות, הטיות תרבותיות, אפליה ועוינות כלפי הציבור הזה.
להחלטה להחמיר את הפיקוח אין כל בסיס ממשי. ההחמרה הקשה המוצעת היא שרירותית ואינה מתבססת על כל נתון, מחקר, בדיקה או מידע אמפירי המצדיקים החמרה כזאת. נהפוך הוא, היא מתעלמת מן העובדה שטיפולים לשינוי מגדרי נפוצים וניתנים היום למטופלים רבים במסגרות שונות, כולל בקופות החולים.
הצעת הנוהל מבטאת תפיסה מיושנת, הרואה בזהות טרנסג'נדרית מחלה ואת האנשים הטרנסג'נדרים כנעדרי שיקול דעת שאין לתת אמון בכשירותם לקבל החלטות לגבי חייהם. תפיסה זו רואה את עיקר משימת המטפל במניעת התחרטות, ואת מניעת ההתחרטות כמתמצה בהצבת תנאים מגבילים בפני מבקשי הטיפול.
הצעת הנוהל נוגדת את האתיקה הרפואית. היא מתעלמת מן הציוויים האתיים להקל את סבלם של המטופלים ולכבד את זכותם לאוטונומיה. גם הרצון לקיים את הציווי האתי למנוע נזק מוטל בספק, שעה שכל ביטויו הוא הערמת מכשולים בפני מבקשי הטיפול, ולעומת זאת לא ניתנת הדעת לנזק העלול להיגרם למי שהטיפול נמנע מהם. זאת, במציאות שבה אנשים טרנסג'נדרים נמצאים בסיכון לפגיעה עצמית, אובדנות, התמכרויות ודיכאון המגיע על פי מקורות שונים לכ-50% מן המקרים.
מה שפוגע היום ברמת הטיפולים באנשים טרנסג'נדרים איננו היעדר פיקוח אלא להפך - מה שנדרש הם כללים מתקדמים ומטפלים אמפאתיים ובעלי ידע והבנה בסוגיות מגדר.
ציר הזמן של העצומה
- 10/02/2010
- העצומה השיגה 1,000 חתימות!
- 08/02/2010
- העצומה השיגה 500 חתימות!
- 26/01/2010
- העצומה נפתחה