רצח רבין בתרבות הישראלית - קול קורא לשר התרבות חילי טרופר

רצח רבין בתרבות הישראלית - קול קורא לשר התרבות חילי טרופר

מספר חתימות

עד כה נאספו: 4 חתימות.
פורסם בתאריך: 25/10/2021
 

לכבוד:

שר התרבות, מר חילי טרופר

קול קורא – עידוד יצירה העוסקת ברצח רבין ז"ל

"כל הנרות שהדלקנו בלילה לא יגרשו את החושך הקר הזה כל הרוחות שנשבו כל הלילה לא יכבו את האור בקצה לא יכבו את האור שעולה בבוקר"

האור בקצה / מילים: יעקב גלעד, לחן: יהודה פוליקר, ביצוע: אריק איינשטיין

כשהמשורר יעקב גלעד כתב את השיר ''האור בקצה'' הוא חשב על החברה הישראלית של לאחר רצח רבין. על כל הנרות שהדלקנו בכיכר בלילה ההוא אך אין ביכולתם להניס את החושך העצום שעטף את ישראל של 1995. ויחד עם זאת גם רוחות השנאה, הפלגנות וההסתה לא יכבו את האור בקצה, שבכל זאת עולה בבוקר. על המאבק התמידי שקיים בכל אדם, ובכל חברה, בין אור וחושך.

אין חולק כי הרצח הפוליטי של ראש הממשלה ושר הביטחון יצחק רבין ז"ל הינו מהאירועים הטראומתיים והמכוננים של ההיסטוריה הישראלית אשר מעיד על השבר שהיה (ועודנו) קיים בחברה הישראלית.

בחלוף 26 שנה, נדמה שהחברה הישראלית והתרבות הישראלית ככלל טרם מצאו את הדרכים להתמודדות עם הרצח הפוליטי המתועב שהתחולל כאן. בעוד שיום הזיכרון הממלכתי מהווה קרקע למחלוקות בתקשורת, בכנסת ובטקסים על עצם אופיו של יום הזיכרון, רצח רבין כאירוע כמעט ולא היווה בסיס ליצירות תרבות ואומנות חשובות, ונדמה שניתן למנות על יד אחת את מספר יצירות התרבות המשמעותיות (שירה, תאטרון, קולנוע, ספרות, ציור וכיוב') אשר רצח רבין ניצב במרכזן. ''האור בקצה'' הוא דוגמא מובהקת ליצירה תרבותית משמעותית שנחרטה בזיכרון הקולקטיבי של החברה הישראלית, מושמעת, נוגעת ומשפיעה כבר שנים רבות. דרך השיר של גלעד ניתן לשוחח על רצח רבין ולחוש אותו. לצערנו, אין בנמצא מספיק יצירות כאלה. "לו רצח רבין היה נלמד באמצעות יצירות תרבותיות אפשר היה לפתוח אופק אחר לשיח, שלא מתקיים כרגע בחברה הישראלית".  אמרה ב- 2015 פרופ' להיסטוריה ואומנות דנה אריאלי. כבוד נשיא המדינה לשעבר מר רובי ריבלין אמר ביום הזיכרון לרצח רבין ז"ל ב-2018 "רצח רבין הוא יום הכיפורים של הדמוקרטיה הישראלית. בלילה שבו רבין נרצח, כולנו היינו על המטרה… לצערי, במקום שזיכרון הרצח יהפוך לגשר בין ימין לשמאל, הוא נפל קורבן לשסע ביניהם".

אנו מודעים היטב לקושי הרב בנגיעה ברצח רבין, שורשיו והשלכותיו. הרצון להימנע ממחלוקת, מזיהוי פוליטי והחשש לתיוג יוצר שיתוק בקרב אמנים רבים מקרבנו, על אחת כמה וכמה בקרב אמנים בתחילת דרכם. מצב זה אינו יכול להימשך. ללא יצירות תרבותיות משמעותיות אנו נאלצים להסכים עם דבריו המעציבים של כבוד הנשיא לשעבר. זיכרון הרצח אכן נופל קורבן לשסע בין ימין ושמאל, בין דתיים וחילוניים. הוא הופך לקרדום לחפור בו במקום שדרך זיכרון הרצח נמצא סימנים של ריפוי, אור בקצה. ליצירות תרבותיות משמעותיות ומשותפות יש את הכוח לחולל שינוי אמיתי.

משכך, אנו החתומות והחתומים אנשי ונשות יצירה, חינוך, אומנות, מחקר, רוח ומנהיגי ציבור – קוראות וקוראים לשר התרבות מר חילי טרופר:

להוביל מהלך רחב ורב שנתי בו משרד התרבות יוביל ויתקצב ויתמוך בעשייה תרבותית אשר תעסוק באירוע רצח רבין ז''ל על היבטיו השונים, וזאת מתוך חשיבות היסטורית ומתוך ראייה שהתרבות היא כלי חשוב  שאין שני לו בעיבוד ובעיצוב הזיכרון וחשוב מכך בהתמודדות של החברה הישראלית עם אירוע זה.

כמו כן אנו קוראים לשר התרבות חילי טרופר לפעול למול כל הגופים השונים המתקצבים עשייה תרבותית בישראל כגון מפעל הפיס, קרנות, מועצת התרבות והאמנות ועוד לפעול לתקצוב ולתמוך בעשייה תרבותית ואומנתית בנושא רצח רבין ז''ל.

בראייתנו, ימים סמליים אלה שבין יום הזכרון הממלכתי שנקבע ביב' בחשוון לבין 4.11 הם הימים הנכונים להצהרה חד משמעית ופומבית של משרד התרבות לא לעמוד מנגד, לעודד, לתמוך ולהביא לשינוי אמיתי בכל הנוגע לעשייה התרבותית בנושא רצח רבין ז''ל למען החברה הישראלית כולה ולמען הדורות הבאים.

באנו על החתום:

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו