דרישה להכניס את הסל הבריאותי המקדם לתוך גני התקשורת במחוז חיפה והצפון

אין תמונה

מספר חתימות

77
 
500  
פורסם בתאריך: 06/01/2014
 

אנו, הורים לילדים המאובחנים על הרצף האוטיסטי ממחוז חיפה והצפון, שילדיהם לומדים בגני תקשורת לגילאי 3-7, דורשים ממשרד הבריאות להעביר את מכסות הסל הבריאותי המקדם לעמותות שיספקו טיפולים לילדינו בתוך גני התקשורת.

ילדים הלומדים בגן תקשורת זכאים בממוצע ל-3.4 שעות שבועיות של טיפולים פרא-רפואיים דרך משרד החינוך. השעות הללו ניתנות למסגרת החינוכית, דהיינו גן התקשורת, לטיפול פרטני, קבוצתי, או הדרכה לצוות (להבדיל מלילד עצמו). המפקח על גני הילדים רשאי להקצות ממכסת השעות למקצועות הפרא רפואיים עד 3 שעות בשבוע לגן להעשרה. למעשה בפועל, ילדינו הלומדים בגני תקשורת מקבלים כ-1.5 שעות שבועיות של טיפולים ישירים (חצי שעה של קלינאי/ת תקשורת, חצי שעה של מרפא/ה בעיסוק, חצי שעה של פסיכולוג/ית).

בנוסף לשעות הטיפולים הניתנים ע"י משרד החינוך בגני תקשורת, זכאים ילדים המאובחנים על הרצף האוטיסטי, מגיל האבחון ועד גיל 7 או כניסה לכיתה א', ל-14 שעות שבועיות של טיפולים פרא-רפואיים הממומנים ע"י משרד הבריאות ומופעלים ע"י עמותות – להלן "סל בריאותי מקדם".

הסל הבריאותי המקדם ניתן רק בגני תקשורת בהם משרד החינוך אישר לעמותות המפעילות לתפעל את הסל ומשרד הבריאות אישר העברת התקציב לכך.

בגני תקשורת במחוז חיפה והצפון, למעט גנים בודדים, לא ניתן הסל הבריאותי המקדם.

העמותה שפועלת במחוז חיפה והצפון כמעט בבלעדיות הינה עמותת נצר, מפעילת מרכז מילמן (מרכזים בחיפה וכרמיאל). הסל הבריאותי המקדם ניתן במסגרת הטיפולים של מרכז מילמן, אך לא בגני התקשורת אלא במרכז עצמו, מה שמחייב את ההורים להסיע את ילדיהם למרכז מילמן על חשבון שעות עבודתם (יומיים מלאים בשבוע!) ומשבש את שגרת יומם של הילדים ששגרה קבועה כה חשובה להם.

לצורך השוואה: ילדים הלומדים בגני תקשורת בעיר תל אביב מקבלים את הסל הבריאותי המקדם במסגרת הגן עצמו, אם ע"י אלו"ט ואם ע"י העמותה לילדים בסיכון.

ילדים הלומדים בגני התקשורת בתל אביב מקבלים, בנוסף לשעות הזכאות ממשרד החינוך, 14 שעות שבועיות שמתחלקות כך:

10 שעות ישירות לילד ולבני משפחתו – בתוכן שעה של פסיכולוג/ית, שעה של קלינאי/ת תקשורת, שעה של מרפא/ה בעיסוק ושאר 7 השעות עפ"י החזון הטיפולי של העמותה. באלו"ט – טיפולים של מנתחת התנהגות ומטפלות שעובדות עם הילד פרטני בשיטה ההתנהגותית (ABA); בעמותה לילדים בסיכון – טיפולים רגשיים שונים. בתוך 7 השעות הללו – גם הדרכת הורים ע"י פסיכולוג/ית או עו"ס, תצפיות והשתתפות בטיפולים עם הילד לפי הצורך (בממוצע שעה אחת פעם בשבועיים).

חצי שעה פיקוח רפואי – נוירולוג ילדים/רופא התפתחות ילדים/פסיכיאטר ילדים(בד"כ מיושם פעם בכמה חודשים במרוכז).

3.5 שעות הדרכתיות/מערכתיות – שעות בהן צוות הגן מקבל הדרכות פרטניות לגבי הילד בלבד!

כל הטיפולים הנ"ל מתבצעים בתוך הגן, כחלק משגרת יומו של הילד. המטפלים השונים מגיעים לגן בימים שונים, כך שכמעט בכל יום ישנו מטפל מקצועי אחד לפחות בגן (קלינאי/ת תקשורת, מרפא/ה בעיסוק, מטפל/ת רגשי, עו"ס, פסיכולוג/ית, מנתח/ת התנהגות, גננת שילוב).

המטפלים השונים מכירים את הילד ואת סביבתו – משפחתו, הגן בו הוא נמצא והילדים האחרים, וכן את הצוות המטפל בילד. כל איש מקצוע, המטפל בילדים על הרצף האוטיסטי, כחלק מתוכנית הסל הבריאותי המקדם בתוך גני התקשורת, מקבל שעה שבועית של הדרכה אישית ממטפל מומחה במקצועו ובתחום האוטיזם. דרישה זו חלה כחובה לגבי כל איש מקצוע במהלך 3 שנים הראשונות לעבודתו בתחום.

הצוות המקצועי הטיפולי בונה תכנית טיפולית פרטנית שנתית לכל ילד וילד בגן תוך הבנה של צרכי הילד ושל המרכיבים השונים בעולמו של הילד. התוכנית שמה דגש על קידום כישורים חברתיים ותפקודי יום יום. התוכנית כוללת הן עבודה פרטנית הן עבודה קבוצתית והן עבודה עם הורי הילד. התוכנית הינה אינטגרטיבית ופועלת על פי גישות שונות המוכרות כיום במשרד הבריאות: הגישה ההתפתחותית-אינטגרטיבית, הגישה ההתנהגותית וגישת DIR.

במסגרת הטיפול הבריאותי המקדם ניתנת הדרכה של ההורים ע"י הצוות המטפל. הדרכת הורים ניתנת פעם בשבועיים לפחות, ע"י מטפל מהמקצועות הפסיכו-סוציאליים או מטפל רגשי שמטפל בילד באופן שוטף. ההדרכה של ההורים נחשבת כחלק משעות הטיפול השבועיות המגיעות ישירות לילד.

ילדים שנמצאים מתאימים לשילוב – נבנית עבורם תכנית שילוב ע"י גננת שילוב (שמועסקת עף היא ע"י העמותה ומקבלת הדרכות מטעם העמותה) בשיתוף עם הצוות הפרא-רפואי וצוות הגן והם יוצאים לשילוב מתוך הגן בגן משלב בחלק משעות היום בליווי של סייעת/בת שירות/גננת השילוב.

מודל זה מקדם את הילדים רבות. מחקרים מראים שלא משנה הגישה הטיפולית (התנהגותית, רגשית וגו') – כל ילד יתקדם אם יקבל שעות רבות של טיפול פרטני.

אנו דורשים ממשרד הבריאות להעביר את מכסות הסל הבריאותי המקדם לעמותות שיספקו את המכסות בתוך גני התקשורת, בהתאם למודל הקיים בהצלחה רבה בגני התקשורת בתל אביב. 

איננו מבקשים עמותה ספציפית. אך לא יעלה על הדעת שעמותת נצר, מפעילת מרכז מילמן, תהיה העמותה היחידה שמספקת את הסל הבריאותי המקדם בכל איזור חיפה והצפון, אך במקביל להיותה ספק השירות היחידי תמנע אותו מילדים כה רבים, שלהוריהם אין אפשרות להיעדר מעבודתם יומיים בשבוע ולהביא אותם לטיפולים במרכז מילמן.

לא יעלה על הדעת שילדים עם בעיות תקשורת יאלצו לקטוע את שגרת חייהם בגן ולשהות יומיים בשבוע בחברת ילדים אחרים, עימם הם מצופים לתקשורת אך ללא המשכיות בשאר ימי השבוע.

לא יעלה על הדעת לצפות מילדים עם בעיות תקשורת להתנהל בשתי מערכות חברתיות מקבילות – זו של גן התקשורת וזו של מרכז מילמן.

לא יעלה על הדעת שילדים מרחבי הצפון יאלצו ליסוע פעמיים בשבוע, לעיתים נסיעה של שעות, ע"מ לקבל טיפולים, בעוד שבערים אחרות בארץ הטיפולים ניתנים בתוך גן התקשורת עצמו.

לא יעלה על הדעת שלא ינתנו אלטרנטיבות של שיטות טיפול שונות בכל איזור חיפה והצפון, שטיפול בשיטה ההתנהגותית ימנע מילדים שיכולים להתקדם רבות בזכותו וזאת מאחר ששנה אחר שנה מונעים מעמותת אלו"ט להפעיל גני תקשורת באיזור חיפה והצפון (אין ולו גן תקשורת אחד שמופעל ע"י אלו"ט בכל איזור חיפה והצפון!)

לא יעלה על הדעת שהמצב הזה קיים כבר שנים רבות, למרות הצעות חוזרות ונשנות מצד עמותות אחרות להכניס טיפולים במסגרת הסל הבריאותי המקדם לתוך גני התקשורת בחיפה והצפון, הצעות אותן מטרפדת עמותת נצר שוב ושוב ומנציחה את המונופול שלה כספקית השירותים היחידה באזור.

לא יעלה על הדעת שמשרד הבריאות ממשיך להעביר, שנה אחרי שנה, את מכסות הסל הבריאותי המקדם אך ורק לעמותת נצח מפעילת מרכז מילמן.

לא יעלה על הדעת שאנו ההורים נסכים למצב זה, בו משרד החינוך איננו מפקח על מכסות הסל הבריאותי המקדם משום שהן אינן ניתנות במסגרת גני התקשורת אלא במסגרת פרטית. זאת בשונה מהמצב הקיים בתל אביב – בו הן משרד הבריאות והן משרד החינוך מפקחים על טיפולים הניתנים במסגרת הסל הבריאותי המקדם.

לא יעלה על הדעת. לא עוד.

הורים המעוניינים להצטרף למאבק, בגלוי או בעילום שם, מוזמנים לחתום כאן. כמו כן מוזמנים לכתוב לדני פוקס - הורה פעיל לילד עם אוטיזם מהצפון אשר מכהן גם כיו"ר חטיבת הטף של אלו"ט מטעם נציגות ההורים. נדרשים סיפורים אישיים של הורים לילדים ודרישה לקבל את הסל הבריאותי המקדם. המצב הבעייתי כיום הינו שהורים כלל אינם מודעים למה שילדיהם זכאים וצריכים לקבל. הורים חוששים לצאת נגד מרכז מילמן ולסכן את מה שילדיהם מקבלים. הורים אינם מתלוננים ואינם באים בדרישות, לא לפיקוח, לא לעמותות, לא למשרד הבריאות. מבחינת משרד החינוך הבעיה אינה קיימת, שכן ההורים אינם מתלוננים. אנו רוצים לשנות את המצב. הצטרפו אלינו ויחד נצליח.

כתובת המייל של דני פוקס: [email protected]

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו