עצומה נגד הטרדות מיניות

מספר חתימות
2 |
|
100 | |
לאחרונה , עלתה סוגיית ההטרדות המיניות על סדר היום הציבורי. סוגיה זו קבלה הד ציבורי נרחב בכלי התקשורת השונים , בעיקר בזכות קמפיין ה החדש שהחל לאחרונה ותופס תאוצה רבה. קמפיין ה metoo הוא "האשטאג" שהתפשט כתופעת אינטרנט ברשתות חברתיות החל מחודש אוקטובר 2017. ביטוי זה בא להוקיע הטרדה מינית ואלימות מינית והתפשט בעקבות חשיפת המקרים הרבים בהם הארווי ויינסטין הטריד מינית נשים, במשך שנים רבות. ההאשטאג נכתב בדרך כלל ללא רווחים - "MeToo#"או "#גםאני".הפעילה הפמיניסטית טאראנה בורק השתמשה בביטוי לראשונה בשנת 2006כדי לתאר מקרים של אלימות מינית. הביטוי הפך לנפוץ מאוד ב-2017:לאחר התפוצצות פרשת הארווי ויינסטין ציטטה אותו השחקנית אליסה מילאנו,שעודדה נשים נוספות להשתמש בו כדי לתאר מקרים שבהם חוו הטרדה מינית ותקיפה מינית,ובכך להדגים עד כמה נפוצים מקרים אלה. מיליוני נשים וגברים, בהם גם מפורסמים רבים, השתמשו בהאשטאג כדי לתאר מקרים כאלה.
הטרדה מינית היא התנהגות של כפייה בהקשר מיני, לרבות הבטחה בלתי הולמת לתגמול תמורת אינטראקציות מיניות. הטרדה מינית יכולה לכלול הערות ומגע מיניים במסגרת אינטראקציה לא מינית, כמו הטרדות מילוליות או פיזיות בהקשר הגוף והזהות המגדרית ואף הלבוש וקישוט הגוף. לעיתים הערה בודדה תיחשב הטרדה מינית ולעיתים דפוס של שתי הערות ויותר בפרק זמן נתון, ייחשב הטרדה מינית. הדבר תלוי בעיקר עד כמה כל הערה מינית, איך נאמרה, והאם מטרתה לכפות אינטראקציה מינית. מגע כפוי באיברי הגוף הנחשבים למיניים גם אם חד-פעמי, נחשב בדרך כלל להטרדה מינית
מסקר שערך המשרד לביטחון פנים בינואר2012, עולה כי אחת מכל שלוש נשים תותקף מינית במהלך חייה.מסקר זה, אשר מדד בין השאר את תחושת הביטחון של הנשים בישראל,עולה כי 67% מהנשים היהודיות ו-79% מהנשים הערביות חיות בחרדה מתמדת מפני תקיפה מינית. מבחינת משלחי יד, השיעור הגבוה ביותר של נשים שהוטרדו, פיזית ומילולית, נמצא בענף האירוח וההאכלה, ואילו הקבוצות המועדות ביותר להטרדה היו מוכרות.
רונית הריס-אולשק, מציינת כי יש לשער שהיקף ההטרדה המדווח מוטה כלפי מטה מסיבות שונות. אלו כוללות בין השאר חוסר בדיווח בקרב נשים דתיות וערביות, כמו גם הבדלי חינוך ותרבות, אשר במקרים מסוימים עשויים ליצור מצב בו התנהגות אשר נחשבת על פי חוק כהטרדה, אינה נחשבת כזו על ידי הקורבנות. בנוסף היא מדגישה כי ההתייחסות בסקר נוגעת להטרדה במקום העבודה ולא במסגרות אחרות, שבהן ידוע על היקפים גבוהים של הטרדה, כגון צבא.בנוסף לכל אלו, מרכזי הסיוע לנשים מציינים כי מדי שנה מתקבלות במרכזים כ-40 אלף פניות, מחצית מהן דיווחו כי נפלו קורבן לאונס,לניסיון אונס או לאונס קבוצתי. מרכזי הסיוע מציינים
כי 30% מהפניות למרכז בשנה הן מצד מתלוננות שנפלו קורבן לעבירת מין כשהיו מתחת לגיל 12, אולם החליטו להתלונן רק בגיל מאוחר יותר.[1]
איסור על הטרדה מינית בעבודה נקבע בשנת1988 בחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, ובמסגרתו הופיע לראשונה המושג "הטרדה מינית" בחוקי מדינת ישראל. בשנת1998 נחקק בישראל החוק למניעת הטרדה מינית, התשנ"ח-1998. החוק מגדיר חמישה סוגי התנהגות המהווים הטרדה מינית, וקובע שהתנהגות כזו היא בגדר עבירה פלילית ועוולה אזרחית. המעשים שלפי החוק הם בגדר הטרדה מינית:
- סחיטה באיומים, כאשר המעשה שהאדם נדרש לעשותו הוא בעל אופי מיני.
- מעשים מגונים, כלומר מעשים לשם גירוי, סיפוק או ביזוי מיני שהמוטרד אינו מסכים להם.
- הצעות חוזרות בעלות אופי מיני, המופנות לאדם אשר הראה למטריד כי אינו מעוניין בהן (כאשר ההצעות הן תוך כדי ניצול של יחסי מרות, תלות, חינוך או טיפול - המוטרד אינו צריך להראות שאינו מעוניין בהן).
- התייחסויות חוזרות המופנות לאדם, המתמקדות במיניותו, כאשר אותו אדם הראה למטריד כי אינו מעוניין בהן (כאשר ההתייחסויות המיניות הן תוך כדי ניצול של יחסי מרות, תלות, חינוך או טיפול - המוטרד אינו צריך להראות שאינו מעוניין בהן).
- התייחסות מבזה או משפילה המופנית לאדם ביחס למינואו למיניותו, לרבות נטייתו המינית.
הפצת תמונות או סרטונים בעלי תוכן מיני של אדם אחר ללא רשותו באינטרנט (לפי תיקון החוק בשנת 2014).
לסיכום הטרדה מינית היא התנהגות בהקשר מיני כלפי אדם שאינו מעוניין בכך, החוק כנגד הטרדה מינית נכנס לראשונה בישראל בשנת 1988. נושא ההטרדות המיניות צבר מודעות רבה יותר בזמן האחרון בזכות קמפיין ה metoo שבו הרבה מפורסמים חשפו כי הם הוטרדו מינית ועודדו אנשים האחרים להיחשף גם הם על מנת להגביר את המודעות לנושא. לא ניתן לדעת במדוייק את אחוז ההטרדות המיניות מפני שהרבה אנשים לא מתלוננים או מתלוננות בגיל מאוחר יותר. הטרדה מינית הינה עבירה חמורה שפוגעת בזכות לחירות, פרטיות, כבוד ועוד! אנא חתמו ועזרו לנו לעורר מודעות לתופעה זו ולגנות אותה.