הפסקת שכר מופחת לעובדים עם מוגבלויות: הגיע הזמן לשכר מינימום שוויוני

הפסקת שכר מופחת לעובדים עם מוגבלויות: הגיע הזמן לשכר מינימום שוויוני

מספר חתימות

1,097
 
1,000  

אני החתום מטה פונה אליך שר הרווחה בכאב ובדאגה עמוקה לגבי תזכיר החוק הנוגע לשירותי תעסוקה מוגנת לאנשים עם מוגבלות, אשר פורסם לאחרונה על ידי משרד הרווחה. החוק המוצע מהווה החמרה משמעותית במצבם של אנשים עם מוגבלות המועסקים כיום במפעלים מוגנים, ומשאיר אותם ללא זכויות סוציאליות, שכר הוגן, ותנאים בסיסיים הנדרשים להבטחת שילובם בקהילה ובשוק העבודה.

לקריאת תזכיר חוק שירותי תעסוקה מוגנת לאנשים עם מוגבלות, תשפ"ד-2024 פתוח להערות הציבור עד י"ד אב התשפ"ד  18/8/2024 בשעה 23:59 חשוב מאוד להגיב לתזכיר בלינק המצורף 

מטרת הצעת החוק הזו היא בעיקר להגן על משרד הרווחה ועל המפעילים מפני תביעות של האנשים עם המוגבלות למתן שכר ממשי עבור עבודתם. על הדרך, הוא פוגע עוד ועוד באותם אנשים. במקום לראות בהצעת החוק הזדמנות לשיפור, אתם מחוקקים חוק שיהיה חרפה למדינת ישראל של שנת 2024. הכשרה שאין שכר בצידה צריכה להיות למשך תקופה מינימלית ממש! אם מדובר בהכשרה של חמש שנים, צריך לשלם שכר מינימום, לפחות מהשנה השניה והלאה. אם מדובר בתוכנית שהיא ללא שכר, יש לקצר אותה למשך שנה או שנתיים מקסימום, עליה להיות מקצועית, מותאמת אישית, עם יעדי תעסוקה ברורים ושקופים, ולאחר תקופה קצרה זו להחליט על ההמשך: או יציאה לעבודה נתמכת, או סיוע באמצעות תומך עצמאות בבניית תוכנית אלטרנטיבית, מגוונת ומשולבת בקהילה. כבוד השר, אל תיתן ידך להצעת חוק כזו. אנו, אנשים עם מוגבלות, בני משפחה ואנשים שחרדים לזכויותיהם של אנשים עם מוגבלויות לא ניתן לחוק זה לעבור בשום פנים ואופן!

 

מצב המפעלים המוגנים כיום:

מפעלים מוגנים נועדים לספק פתרון תעסוקתי לאנשים עם מוגבלות, אך בפועל הם מהווים סוג של "פתרון" לשהות מחוץ לבית בשעות הבוקר מבלי להציע תעסוקה משמעותית או מקדמת. המצב במפעלים אלו מדאיג:

  1. תעסוקה מינימלית ומנוונת:

    • העובדים במפעלים מוגנים לרוב עוסקים במשימות פשוטות שחוזרות על עצמן ללא אתגרים מקצועיים. התעסוקה מונוטונית וממילא לא מספקת ערך מוסף לפיתוח הכישורים של העובדים או לשיפור יכולת השתלבותם בשוק העבודה החופשי.
  2. היעדר שכר הוגן:

    • אנשים עם מוגבלות אינם מקבלים שכר הוגן עבור עבודתם. מדובר בכספים שמעלים שאלות חמורות לגבי הכבוד והצדק של העבודה שהם מבצעים. אין מקום להחזיק אנשים במצב של חוסר תעסוקה או שכר מינימלי למשך זמן כה ממושך ללא שכר ראוי, שכר שמגיע לעיתים גם ל5 שקל לשעה
  3. חוסר תעסוקה משמעותית:

    • במשך שמונה שעות עבודה ביום, חלק ניכר מהזמן העובדים אינם פעילים. מדובר בבעיה חמורה שבה עובדים רבים יושבים במשך שעות רבות ללא פעילות או תעסוקה שמקדמת אותם.
  4. העדר הכשרה מקצועית:

    • המדריכים במפעלים המוגנים בדרך כלל אינם בעלי הכשרה מקצועית בתחום התעסוקה, ומקבלים שכר מינימום. אין הוראות להכשרה מקצועית מסודרת או להתאמה אישית לצרכים של כל עובד.
  5. הכשרה ממושכת ללא הצדקה:

    • תקופת ההכשרה ללא תאריך תפוגה, במיוחד כאשר לא ברור כיצד הכשרה זו תורמת לשיפור התעסוקה של העובדים. תקופה זו מאפשרת שקט תעשייתי למשרד הרווחה ולמפעילים, מבלי לשפר את מצבם של העובדים. עובדים נשארים במסגרת המפעל המוגן למשך שארית חייהם ללא שכר, תוך שמירה על תנאים מונוטוניים ומנוונים.

בעיות עקרוניות בחוק המוצע: 

תזכיר החוק הנוכחי עוסק בעיקר בעיגון המצב הקיים של אי החלת יחסי עובד-מעסיק במפעלים מוגנים, תוך שמירה על אי תשלום שכר מינימום. החוק אינו עוסק בהיבטים מהותיים שיכולים לשפר את איכות חיי העובדים במפעלים המוגנים ולפתח את כישוריהם. פרטי החוק המוצע אינם מציעים פתרונות אמיתיים למספר בעיות מרכזיות:

  • העדר פיתוח חלופות לתעסוקה מוגנת: החוק אינו מציע צעדים ממשיים לפיתוח חלופות תעסוקה מעבר למפעלים המוגנים. אין בו תוכניות להרחבת האפשרויות לשוק העבודה הפתוח או לתעסוקה נתמכת, ומכאן שאין שום התייחסות לשיפור תנאי העבודה או קידום הכשרה מקצועית.

  • חוסר שקיפות והתאמה אישית: אין בהצעת החוק שום התייחסות לשקיפות בתהליך ההכשרה ולתיאום אישי עם הצרכים של כל עובד. אין שום תוכניות לניהול אישי של הקריירה, ללימודים מותאמים, או לאיתור עבודה בהתאמה אישית.

  • העדר תוכניות הכשרה: החוק המוצע לא כולל שום הוראות או הצעות להכשרה מקצועית מסודרת ואפקטיבית שתשפר את כישורי העובדים ותכין אותם לשוק העבודה הפתוח. התמקדות בהכשרה לאורך חמש שנים ללא שכר היא חמורה, תקופה זו נותנת שקט תעשייתי למשרד הרווחה ולמפעילים, מבלי שיבוצע שיפור ממשי במצבם של העובדים.

  • תמיכה ופיתוח קריירה: החוק אינו מציע פתרונות לפיתוח קריירה או תמיכה מקצועית לאחר תקופת ההכשרה. במקום זאת, הוא מאפשר להותיר אנשים במצב של חוסר תעסוקה משמעותית ומונוטונית לאורך זמן רב.

  • סעיף 14 הנורא: סעיף זה מאפשר לעובדים להישאר במסגרת המפעל המוגן למשך שארית חייהם, ללא שכר, תוך שמירה על תנאים מונוטוניים ומנוונים. זהו מצב שאינו הוגן ואינו מתחשב בכבוד ובזכויות הבסיסיות של האנשים עם מוגבלות

למידה מהניסיון הבינלאומי:

במדינות רבות ברחבי העולם, כמו אוסטרליה, קנדה ובריטניה, נעשו צעדים חשובים במטרה להפסיק את השימוש בשכר מופחת במפעלים מוגנים. במדינות אלו, חוקים חדשים החילו שכר מינימום מלא על מפעלים מוגנים, במקביל להובלת שינוי תכניות להכשרה לעבודה בשוק החופשי ויצירת חלופות תעסוקה מתקדמות. בגרמניה, למשל, שינויים חקיקתיים הביאו לסגירה הדרגתית של מפעלים מוגנים והעברתו של מספר גדול של אנשים עם מוגבלות לעבודה בשוק החופשי או לתעסוקה נתמכת. אוסטרליה קיבלה את החלטתה להפסיק את השימוש בשכר מופחת, ומעבר לתכניות המאפשרות לאנשים עם מוגבלות לקבל שכר הוגן ותנאים עבודה שווים.

החוק בארצות הברית:

בארצות הברית, חוק "Transformation to Competitive Integrated Employment Act" (H.R. 1263/S. 533) שנחקק במטרה להפסיק את השימוש בשכר מופחת במפעלים מוגנים, הוא דוגמה לחקיקה שמביאה לשינוי משמעותי בתחום זה. חוק זה מבטל את האפשרות להעסיק אנשים עם מוגבלות בשכר מופחת ומטיל את הדגש על יצירת הזדמנויות תעסוקה בתנאים תחרותיים ומוגני שוק, תוך מתן שכר מינימום מלא. חוק זה מייצג שינוי חשוב במטרה להבטיח שכר הוגן ותנאים ראויים לכל עובד, ללא קשר למוגבלותו. עד 2025, תוכניות "מוגנות" כגון זו ב-VistAbility — המעסיקות כ-5,000 קליפורנים ברחבי המדינה — יצטרכו להתחיל לשלם את שכר המינימום של המדינה, או להיסגר.

פנייה לעצירת המהלך הנוכחי:

אנו, החתומים מטה, מביעים את אכזבתנו הכנה מהצעת החוק הנוכחית. החוק אינו עונה לציפיות ולצרכים האמיתיים של אנשים עם מוגבלות, ואינו מתיישב עם הרוח המתקדמת של חוק שירותי רווחה. אנו קוראים לך להפסיק את התהליך הנוכחי ולפעול למען חקיקה שתשפר את מצבם של אנשים עם מוגבלות, ולא להנציח את המצב הקיים.

בכבוד רב,

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו

ציר הזמן של העצומה

21/08/2024
העצומה השיגה 1,000 חתימות!
18/08/2024
העצומה השיגה 500 חתימות!
17/08/2024
העצומה השיגה 100 חתימות!
17/08/2024
העצומה נפתחה