יש לפעול לתקינות מרחבים מוגנים בדרום הארץ
מספר חתימות
0 |
|
100 | |
אנחנו קבוצת תלמידי י"ב מבית ספר משה שרת בנתניה ובמסגרת מטלת ביצוע באזרחות חקרנו אודות תקינותם וזמינותם של המרחבים המוגנים באזור דרום הארץ. תמונת המצב שקיבלנו היא שתושבים רבים באזור הדרום אינם בעלי יכולת להתגונן מפני ירי טילים, שכן אין מרחב מוגן זמין באזורם, וכך נפגעת זכותם הטבעית לחיים וביטחון, עקרון שלטון החוק (שכן אין יישום של התקנות הקבועות בחוק) וכן הזכות לשיוויון.
תמונת מצב זו מתבססת על נתוני דוח מבקר המדינה מ2020, שעוסק בהיערכות להגנת העורף מפני איום טילים ורקטות (מיגון פיזי, התרעה ופינוי אוכלוסייה), לפיהם עולה כי בשנת 2018 כ-28% מאזרחי ישראל לא היו בעלי מיגון תקני. בדרום בפרט, ביישובים במרחק של 7-20 ק"מ מרצועת עזה כ21% מהתושבים אינם בעלי מיגון תקני, וכך גם כ22% מתושבי היישובים במרחק של 20-40 ק"מ מהגבול. מדובר בכ232,000 תושבי הדרום החשופים לסכנת חיים ממשית בעת ירי טילים מהרצועה. מהדוח עולה גם שכ-6% מתושבי ישראל תלויים במקלטים ציבוריים בלבד, אך הדוח מעלה שבשנת 2019 כ-20% מהמקלטים הציבוריים הוגדרו כמקלטים לא כשירים, ומדובר בעלייה ביחס לשנת 2015 שבה כ-16% מהמקלטים הוגדרו כלא כשירים. כמו כן, כ25% מהמקלטים הציבוריים הוגדרו בכשירות נמוכה, כך שלמעשה כמעט מחצית מתושבי ישראל התלויים במקלטים ציבוריים נמצאים גם כן בסכנת חיים.
בנוסף, סקר שערכנו במסגרת העבודה ונשלח לכ30 משפחות מיישובי דרום הארץ המאוימים ביטחונית העלה כי:
33% מהמשיבים ענו כי אינם מודעים להצעת החוק שמעניקה סיוע כלכלי לתושבי הדרום בבניית ממ"ד.
7% מהמשיבים, שהם 2 משיבים בלבד, העידו כי אין להם מרחב מוגן תקין בביתם או בסביבתם, אך לעומת זאת, רוב מוחלט של כ93% מהמשיבים העידו כי הם מכירים לפחות בן אדם אחת ללא מרחב מוגן תקין בביתו או בסביבתו. כמו כן, כ37% מהמשיבים העידו כי המרחב המוגן שלהם לא ערוך לשהות ממושכת שעשויה להידרש בעת מתקפת טילים.
כ100% מהמשיבים באופן גורף העידו כי מעולם לא קיבלו סיוע כלכלי מהמדינה לבניית ממ"ד, וזאת על אף ש67% מהם מודעים לכך שעלתה הצעת חוק המאפשרת להם סיוע כזה.
יותר מ80% מהמשיבים העידו כי נתקלו בחייהם בסיטואציה בה לא היה להם מרחב מוגן ללכת אליו בעת ירי טילים, ויותר מ70% מהם אף העידו כי היו עדים לפגיעה של אזרחים בשל כך.
20% מהמשיבים לא מודעים לכך שדלת וחלון הדף הם חובה עבור שהמרחב מוגן יהיה תקין
רק 20% יודעים מי הוא הגוף האחראי לתקינותם וכשירותם של המרחבים המוגנים.
לכן אנו מאמינים שיש להגביר את המודעות בנושא, ולעורר לחץ ציבורי על הממשלה לפעול בנושא ולסייע לתושבי הדרום באופן כלכלי, על ידי מתן סיוע לבניית מרחבים מוגנים תקינים, וכן על ידי הגברת האכיפה בנושא, שתוודא כי הרשויות המקומיות מבצעות את האחריות המוטלת עליהן לתחזק את המרחבים המוגנים הציבוריים ולדאוג לכשירותם.