עוצרים את פרויקט הגיאוטיוב
מספר חתימות
512 |
|
30,000 | |
אנחנו שומרי הים, תושבי אשקלון והארץ, קוראים לממשלת ישראל ולעיריית אשקלון לעצור את פרויקט הגאוטיוב- סכנה ברורה ומיידית!"מדינת ישראל חייבת להפסיק מיידית את ההקמה של השובר השני המוקם כיום עד אשר יצטבר מידע ויופקו לקחים מקצועיים". ד"ר יעקב ניראנו קוראים לקדם פתרון קבע יבשתי ומקיף!חוות דעת מקצועית
שוברי-גלים מנותקים, רעה חולה כרונית בחופי ישראל
ד"ר יעקב ניר
גיאולוג ימי וחופי
מאז שנות השישים של המאה העשרים 'נתברכו' חופי ישראל בעשרות מבנים ימיים, החל ב'דורבנות', שוברי-גלים מנותקים, 'גיאוטיוב' חופי, בריכות מי-קירור לתחנות כוח, קירות-ים, וכלה בגופים גדולי-ממדים כמו מרינות ונמלים. כלל ידוע בנושא הימי – כל הפרעה לגורמי הטבע ע"י גוף מלאכותי גורמת בסופו של דבר לנזקים ברמות שונות, הכל יחסית לגודלו של הגוף. נושא שוברי-הגלים המנותקים הבולטים מעל לפני הים, או מגיעים למפלסו נדון ונדוש מזה כמה עשורים, כשהמסקנה ההגיונית היחידה הינה כי זו שגיאה כבדה, הגובה (בית קמוצה), פרט לנזקים סביבתיים חמורים גם לא מעט חיי אדם. בחופים רבים במדינות המפותחות הגיעו מזה זמן רב למסקנה עד כמה מזיקים שוברי-הגלים, ורבים מהם פורקו!!!
שעה שכותב תזכיר זה התעניין בעבודות הימיות הנערכות לאחרונה באשקלון נאמר לו באופן חד וברור – "אלה יהיו שוברי-גלים מוטבעים", כלומר גגם יהא בעומק מספר מטרים מתחת לפני הים, ולא יגיעו עד פניו, ולפיכך סבר לתומו – מדוע לא ננסה? יתכן וזה פתרון רצוי. אולם, הגיאוטיוב כמות זה שהוקם לאחרונה באשקלון אמנם אינו מתרומם מעל לפני הים כמות שוברי-הגלים בנויי-אבן, אולם מגיע עד מפלסו. אין ספק שהשפעתו כמעט זהה לקודמיו המזיקים והמסוכנים!
הקטע הבא מסביר בקצרה את ההשפעה השלילית, ההרסנית ובעיקר המסוכנת של שוברי-הגלים המנותקים.
- הרס חופים סמוכים. שבירת הגל בקצה השוברים משפיעה על עוצמתו וכתוצאה מכך הוא גורע מהחוף הבלתי מוגן הן מדרום והן מצפון לשובר. למעשה בהקמה, הזזת במידה מסוימת את הבעיה וה'קפצת' אותה צפונה... אי לכך, כל שובר-גלים מנותק גורם במישרין לצורך להגן על החופים הסמוכים. כך גם במרינות הרצליה ואשקלון, ולכן נבנו 3 שוברי גלים מנותקים מצפון למעגנות אלה - כתוצאה מכך החופים שמעבר לשלושת שוברי-הגלים ניזוקו קשות (ר' מצב חופי אשקלון והרצליה שמצפון למרינה ולשוברי הגלים שלהן). למעשה לפנינו 'מערכת דומינו', כלומר אם המדינה אכן תרצה שהחופים הסמוכים לא יפגעו, תאלץ להקים סדרה אין-סופית של שוברי גלים מנותקים עד שנראה קיר בנוי מצפון עזה ועד לראש הנקרה לתפארת מדינת ישראל!
- סיכון המתרחצים ליד קצות השובר. ליד קצות השוברים מתהוות כמעט בכל מצב ים מערבולות חזקות ומסוכנות ביותר. מתרחצים לא מעטים, ואפילו שחיינים טובים איבדו שם את חייהם.
- סיכון המתרחץ בקצה ה'טומבולו' [אותו גוף חולי דמוי משולש או טרפז, שנבנה באופן טבעי (או מלאכותי ע"י הזנת חול) מהחוף ועד לשובר הגלים]. המתרחץ, באזור הסמוך לשובר עצמו, שעה שנכנס לים מגיע בהפתעה, לעומקי מים של שניים ושלושה מטרים במרחק הליכה קצר ביותר, ואז במקרים רבים מתבלבל ועלול לטבוע. מספר לא קטן של טביעות-למוות קרה גם באזור הנראה לכאורה תמים ובטוח – "הרי אני מוגן ע"י השובר!".
מאחר שהכוונה הינה להקים באותו חוף שרשרת של 4 או 5 שוברי-גלים דמויי זה הראשון שהקמתו הסתיימה, ועוד טרם שנבדקה משך מספר עונות התנהגות והשפעת השובר על הסביבה החולית בים וביבשה, על עורף החוף המצוקי (אשר לשמו נבנה), על סיכון המתרחצים, ועוד, זוהי לדעתי אווילות וחוסר אחריות, גם כלפי החוף, גם כלפי המשתמשים בו, ואפילו כלפי אוצר המדינה. באירופה ובצפון אמריקה מחפשים ומשתמשים באמצעים חדשים ופחות פוגעניים כיד הדמיון הפורה והמתחדש. אנחנו עדיין מצויים לצערי בשנות השישים של המאה העשרים (וגם בכך איני בטוח) עת הגנוס הישראלי המציא כביכול את שוברי-הגלים המנותקים בהנאה מרובה על ה'מקוריות' חסרת ההבנה והאחריות.
המסקנה: מדינת ישראל חייבת להפסיק מיידית את ההקמה של השובר השני המוקם כיום עד אשר יצטבר מידע ויופקו לקחים מקצועיים. עליה להתחדש בשיטות ההגנה, וכפי שכותב חוות הדעת מציע כבר שנים, בין היתר לערוך ניסוי - פיזור חצץ גירני בגדלים שונים בחוף - חצץ שמשך מספר שנים לא רב הופך לחלוקי חוף מעודנים, כמות חלוקי הכורכר השומרים במידה רבה על עורף החוף בחורף, ומתכסים בחול בקיץ, אבל זוהי שיטה זולה ובאם יעשה בה שימוש, כיצד 'ידידי' הקבלן ירוויח, והמשרדים הממשלתיים 'יראו פעילות'?
נסיוני רב השנים מראה ומוכיח כי לדאבוני צדקתי בנושא ים וחופים בכל נבואותיי השחורות. הלוואי והייתי שוגה בכולן!
רחובות, 21/8/2018 ד"ר יעקב ניר
ציר הזמן של העצומה
- 19/09/2019
- העצומה השיגה 500 חתימות!
- 28/08/2018
- העצומה השיגה 100 חתימות!
- 27/08/2018
- העצומה השיגה 50 חתימות!
- 24/08/2018
- העצומה נפתחה