חוק שנת השירות בישראל

אין תמונה

מספר חתימות

499
 
25,000  

רעיון החקיקה בנושא שנת שירות בישראל

שנת שירות היא שנת התנדבות בקהילה, המתבצעת ע"י צעירים ישראלים לפני גיוסם לצה"ל. מתנדבי שנת השירות מתנדבים במס' מסגרות כמו – פנימיות שונות בארץ, כפרי נוער, בתי ספר שדה, כמדריכים וככוח עזר חינוכי, כמדריכים בסניפי תנועות הנוער, במועדוניות, בבתי ספר, בחו"ל (מטעם הסוכנות היהודית), בקיבוצים שונים ברחבי הארץ ובשכונות מצוקה בערים.

מתוך כתבה שהתפרסמה באתר צה"ל באינטרנט באפריל 2010, עולה כי 60%  מבוגרי שנת השירות מתגייסים ליחידות הקרביות בצה"ל, לעומת 40% מקרב המלש"בים באוכלוסיה הכללית! פי שניים מהם אף ממשיכים לתפקידי קצונה. כמו כן, 12% מבוגרות שנת השירות מתגייסות ללוחמה, לעומת שני אחוזים בלבד מקרב כלל המתגייסות!

נכון להיום, אין  מעמדם של חברי שנות השירות מעוגן בחוק. לעובדה זו משמעויות רבות ומוחשיות על התנהלות המסגרת של שנת השירות וחייהם של חברי שנת השירות.

היינו רוצים שתהיה הגדרה מוחשית למהי שנת שירות, מיהו חבר בשנת שירות ומה המשימות שמוגדרות במסגרת שנה זו.

בנוסף, מעמדם של חברי שנות השירות בישראל, הוא כמעמדם של שאר בני הנוער אשר דוחים את גיוסם הצבאי מכל סיבה אחרת. ההבדל הוא זמן הדח"ש (דחיית השירות). אנו חושבים שיש להתייחס לטופס הדח"ש של מועמד לשנת שירות לא כאל טופס דח"ש רגיל, ולתת התחייבות לאפשר לכל המעוניין והמתקבל לשנה זו לזכות בדחיית שירות צבאי (כל פנייה כיום, מטופלת, לכאורה, כפניית דח"ש רגילה לכל דבר ועניין ואפשר שתתקבל ואפשר שלא).

אין לחברי שנות השירות תעודה המזהה אותם ככאלו- אנשים הנמצאים בשירות למען החברה הישראלית.

בני שנת השירות משלמים על נסיעותיהם בתחבורה הציבורית סכום לא מבוטל של כסף מדי חודש. אומנם סכום זה מוחזר להם בצרות החזרי נסיעות, אך קיימים מקרים שונים בהם לא כולו מוחזר, או שמוגבל הסכום אותו יש להוציא על נסיעות. אנו רואים בכרטיס שיאפשר נסיעות חינם לחברי שנות השירות, כזה המקביל לכרטיס של החיילים, צורך חיוני שיחסוך למתנדבי שנות השירות כספים רבים.

אין חוק המחייב פיקוח על מסגרת שנת השירות מבחינת תנאי העבודה של המתנדב לשנת השירות, אופן התבצעות המיונים לשנות שירות השונות, תנאי המחייה, ואופן הטיפול והריכוז של מסגרת שנת שירות באופן כללי.

עקב העובדה שאין גוף מדיני האחראי על שנות השירות, נוצר מצב בו שנות השירות הגדולות שייכות לתנועות הקיבוצים וההתיישבות השונות. תופעה זו מגבילה מאוד את תושבי העיר שרוצים לתרום גם כן, והם אינם יכולים עקב מקום מגוריהם.

בערים הגדולות החשיפה דלה, לטעמנו, ואין הנוער נחשף לאפשרות זו, וכלל התחומים השונים בהם ניתן לתרום חברה הישראלית.

היקף החשיפה לשנת שירות בבתי הספר התיכוניים מתגמד לעומת החשיפה לצה"ל, עידוד הגיוס לצה"ל, והחשיפה למגוון התפקידים השונים.

אנו רואים לנכון לעודד את מוסדות החינוך הפורמאלי התיכוניים לחשוף את התלמידים לשנת שירות.

כמו שקיימים חיזוקים חיוביים לבתי ספר בעלי אחוזי גיוס גבוהים לצה"ל בכלל, ולקרבי בפרט, אנו חושבים שצריכים להיות חיזוקים דומים לבתי ספר בעלי אחוזי יציאה גבוהים של בוגרים למסגרת שנת שירות.

כתוצאה מכך, אנו, חברי גרעין עודד של תנועת הנוער בני המושבים, רואים  במסגרת שנת השירות פרויקט חינוכי חשוב. בשל כך, אנו  מצפים כי המחוקקים בישראל ימצאו לנכון לעגן את מעמד שנת השירות בחוק, תוך התייחסות לכל אחת מהסוגיות הנ"ל, אותן נסכם בשנית בכמה נקודות מרכזיות:

  1. הפרדת טופס הדח"ש (דחיית השירות הצבאי) מטופס דח"ש רגיל של בן נוער אשר דוחה את שירותו הצבאי מסיבות כאלה ואחרות.
  2. מתן תעודה מזהה לחבר שנת שירות, אשר אף יזכה בנסיעה חינם בתחבורה הציבורית.
  3. פיקוח וסטנדרטיזציה על מסגרות המיון והניהול של שנת שירות.
  4. הגדרת משימות מרכזיות ליציאה לשנת שירות. אילו משימות נחשבות כמשימות של חבר שנת שירות, והאם ישנן משימות שלא נחשבות ככאלו
  5. העלאת המודעות והחשיפה לשנות שירות בבתי הספר התיכוניים בערים.

אפשר לומר כי בעיקר היינו רוצים קביעת מעמד חבר שנת שירות המעוגן בחוק, תוך הגדרת מיהו חבר שנת שירות והפרדה עקרונית בין מסגרת זו ומסגרת דחיית שירות אחרת או מסגרת שירות לאומי.

  ברור לנו כי מהלך כזה ותמיכה ממלכתית במסגרת שנת  השירות, תביא לעליית המודעות והנכונות של הנוער הישראלי לתרום שנה  זו למען החברה, המדינה והעם. התייחסות לסוגיות  אלה תשפר באופן ניכר את התנהלות  המסגרת הנ"ל, וכך תאפשר למתנדבים להקדיש עצמם אף יותר לעשייה חינוכית  וערכית.

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו

ציר הזמן של העצומה

20/02/2011
העצומה השיגה 100 חתימות!
17/02/2011
העצומה נפתחה