דרישה לשיוויון אזרחי עבור ישראלים ממוצא אתיופי

אין תמונה

מספר חתימות

2,505
 
10,000  

בתקופה האחרונה אנו עדים להחרפה של גילויי גזענות ואפליה כלפי ישראלים ממוצא אתיופי בכל רחבי הארץ. הסכם מאורגן למניעת השכרה וקניית דירות ע"י אזרחים ממוצא אתיופי בקריית מלאכי, הפרדות בבתי ספר בפתח תקווה ובנתניה על בסיס צבע וביטויי גזענות כלפי תלמידות בית ספר במבשרת ציון. מקרים אלו ועוד הרבה אחרים שלא פורסמו גרמו לנו לצאת לרחובות ולצעוק די לגזענות!. המחאה רק החלה, הצד הבריא של החברה חייב לפעול להדרה והשתקה של הצד הנגוע והבעייתי שמזיק והורס אותנו מבפנים. העבודה רבה והיא באחריותו של כל אזרח שרוצה חברה שפויה, שיוויונית והוגנת. העשייה לקידום השינוי המיוחל מתחילה במיגור האפליה הממוסדת שמתנהלת מתחת לאפם של הגופים האמונים על שמירה על זכויותנו הבסיסיים כאזרחים.  אנו מזמינים אתכם לחתום על העצומה ולהיצטרף לדרישה לשיוויון אזרחי עבור ישראלים ממוצא אתיופי שהופנתה לראש הממשלה בנימין נתניהו עם עותקים לשרים הרלוונטיים:

אנו, פעילים חברתיים ואזרחים מודאגים, מגנים את המציאות הקלוקלת והלא שיוויונית הקיימת במדינת ישראל, בה רווחות תופעות של גזענות ואפליה כלפי ישראלים ממוצא אתיופי. המערכת המדינית בישראל שתפקידה להגן ולשמור על זכויותיהם ושיוויונם של אזרחיה, נכשלה בתפקידה ונושאת באחריות על מציאות זו. לא בכדי עלו והקצינו רמות הפשיעה, העוני ומקרי האובדנות של אזרחים וחיילים ממוצא אתיופי בשנים האחרונות. חלק ארי מתופעות אלו צומח ומשגשג במוסדות המדינה המאפשרים מציאות נפשעת שאין לה מקום במדינה שחרטה על דגלה את ערכי כבוד האדם והשוויון. ההתנהלות המפלה והגזענית קיימת ומכרסמת בכלל תחומי חיינו:

  1. אפליה בחינוך –  מערכת החינוך מאפשרת ומתחזקת מציאות של אפליה וגזענות בדרכים שונות. בישראל של שנת 2012 קיימת הפרדה בין תלמידים שחורים ללבנים במספר בתי ספר וגנים. בעוד שנושא זה עולה וצף זה מספר שנים, משרד החינוך והרשויות המקומיות לא נקטו צעדים ממשיים למיגור ההפרדות על רקע של מוצא או צבע עור. תעודת עניות נוספת של משרד החינוך היא ייצוגה המועט והמעוות של מורשת קהילת ביתא ישראל בתכנית הלימודים. המידע הנלמד כיום אינו חושף את מורשתה של קהילת ביתא ישראל ואת הסיפור המדוייק של עלייתנו ארצה, אלא מציג ומתאר עלייה חלשה נזקקת ותלותית. מערכת החינוך היא גורם משפיע ומעצב זהות בקרב תלמידים במדינת ישראל. ככזו היא נדרשת למגר את תופעות האפליה וההפרדה מקרבה ולקדם רב תרבותיות, פתיחות וקבלת השונה.
  2. אפליה בתעסוקה – האפליה בתחום זה אינה פוסחת על מלומדים ומשכילים. אקדמאים ואנשי מקצוע רבים סובלים מדחייה וסירוב חוזרים ונשנים כאשר מעסיקים מגלים כי מוצאם הינו אתיופי. ולראיה אחוז יוצאי אתיופיה המועסקים במקצועות אקדמים ומקצועות חופשיים נמוך משמעותית בהשוואה לכלל האוכלוסייה (10% לעומת 40%). מאידך, אחוז יוצאי אתיופיה המועסקים בעבודות בלתי מקצועיות ע"י כח אדם הינו גבוה משמעותית בהשוואה לכלל האוכלוסייה (37% לעומת 7%). בשל כך, סובלים אותם אזרחים משכר ותנאי העסקה ירודים אשר אינם הולמים את כישוריהם. למרות מודעותם למצב, משרד התמ"ת ומשרד המשפטים אינם נוקטים עמדה נחרצת וברורה  בכדי ליצור מציאות שתפתח בפני אזרחים אלו הזדמנויות שוות להשתכרות והגשמה עצמית  כמו כל אקדמאי ואיש מקצוע אחר.
  3. אלימות משטרתית– כיום מתנהלת מדיניות של שיטור יתר, הפרת זכויות ואלימות משטרתית ברוטלית כלפי אזרחים ממוצא אתיופי. שוטרים רואים בצעירים יוצאי אתיופיה פושעים בפוטנציה ונוטים לעצור אותם בהסתמך על צבע עורם. דבר זה מעלה את אחוז המעצרים של צעירים בני הקהילה האתיופית ,את אחוז התיקים המיותרים שנפתחים נגדם וכמו כן, גורם להכתמת עברם של רבים מקהילתנו.
  4. אפליה בדיור – כיום, דחייה של שוכרים וקונים פוטנציאליים ממוצא אתיופי היא תופעה רווחת בכל הארץ שלא קיבלה שום התייחסות או טיפול מצד משרדי הממשלה, למעט הצהרות עלומות ולא קונקרטיות. תופעה זו הולכת ומחריפה. עדות לכך היא החוזה עליו חתמו קבוצת דיירים בשכונת בר יהודה בקריית מלאכי בו התחייבו  כי לא ישכירו או ימכרו דירה לישראלי ממוצא אתיופי. בנוסף למגמה בעייתית זו, משרד הקליטה תורם ומוסיף להיווצרותן של שכונות מופרדות ע"י הפנייה ועידוד עולים להשתכן באזורים ספציפיים . למרות פניות חוזרות ונשנות לשנות זאת, רשימת הרחובות אליהם  מופנים עולים חדשים לקנות דירה עומדת בעינה ושונתה רק באופן חלקי. אנו מוחים על הישנותם של טעויות העבר שהיום אנו, הוותיקים, מתמודדים איתם.
  5. אפליה במשרד הדתות -  אזרחים ממוצא אתיופי סובלים כיום מתהליכים משפילים ומסורבלים בבואם לפתוח תיק נישואין או לבצע הליכים אחרים ברבנות. אזרח ממוצא אתיופי המעוניין בשירות הרבנות נידרש לקבל אישור על יהדותו, תהליך בירור המתחיל עם פנייתו לרבנות. היות ואין ארכיון מסודר תהליך זה ארוך יתר על המידה.  המענה הניתן כיום לסוגיה זו לוקה בחסר ומזלזל בקהילה שלמה. בנוסף לכך, אי ההכרה במעמדם של הקייסים, ההנהגה הדתית לאורך ההיסטוריה של יהדות אתיופיה, ונטילת סמכותם לקיים את כלל הטקסים היהודיים למען הקהילה, מסרסת ופוגעת ביכולתם לתרום ולקדם השתלבות טובה יותר של הקהילה. יתרה על כך, מצב זה יוצר משבר זהות וקרע קשה לגישור בין הדור המבוגר  לבין הדור הצעיר.
  6. תהליך קליטת עולים חדשים -  לאור האמור לעיל ובהיעדר למידה של משרד הקליטה מנסיונות העבר, יש לבחון בדחיפות את יעילות תהליך הקליטה של עולים חדשים מאתיופיה.
 

בפנייה זו אנו דורשים שוויון זכויות והזדמנויות אמיתי עבור אזרחים ממוצא אתיופי במדינת ישראל. אנו קוראים לך, ראש הממשלה, להשליט סדר במשרדי השרים המכותבים לעיל והאמונים על זכויותיהם  ורווחתם של  אזרחי מדינת ישראל ולפעול לנקיטת צעדים ברורים ונחרצים למיגור תופעות האפליה והגזענות. אנו דורשים שקיפות מלאה בכל הנוגע לתוכניות ופרויקטים המיועדים לקהילתנו ומעורבות בתהליך כחלק מהבוחנים והמוציאים לפועל של תוכניות אלו. בנוסף לכך, אנו דורשים לממש לאלתר החלטות ממשלה ישנות הנוגעות לקהילה, כגון החלטה מס' 3116 של הממשלה מיום 10/02/2008 בדבר "תכנית חומש לשיפור קליטת בני העדה האתיופית"  והחלטת הממשלה  מתאריך 28/12/2010 בדבר הרחבת הייצוג ההולם של אזרחים ממוצא אתיופי בשירות הציבורי והקצאת 30 משרות ציבוריות למטרה זו. לא ננוח ולא נשקוט עד אשר יחולו שינויים והטבה בחיינו כך שיתאפשר לנו לחיות כאזרחים שווים בתוך חברה שיוויונית. אנו רואים בצעדים שמתפקידך לנקוט בעניין זה חלק הכרחי ואינטגראלי בשינוי ומניעת הדרדרותה של המציאות המפלה והבעייתית הרווחת כיום במדינת ישראל.

בברכה,

פעילים חברתיים במחאה למיגור הגזענות והאפליה במדינת ישראל:"אדיס זמן קריית מלאכי""אתיופים מאוחדים""פורום צעירים יוצאי אתיופיה""מאהל הנחמדים""איגוד הסטודנטים יוצאי אתיופיה" 

הוסיפו את חתימתכם

שולח חתימה, אנא המתינו

ציר הזמן של העצומה

20/09/2016
העצומה השיגה 2,500 חתימות!
21/02/2012
העצומה השיגה 1,000 חתימות!
20/02/2012
העצומה השיגה 500 חתימות!
20/02/2012
העצומה נפתחה