מה אכפת ליזם אם העץ הוא ירוק?!
מספר חתימות
עד כה נאספו: 169 חתימות.
|
אתם בעד תמ"א? אתם נגד תמ"א? אתם בעלי דירה או "רק" שוכרים? זה לא משנה. אתם בטח נגד הרס בלתי הפיך של השכונה שלכם והיעלמות הקהילה. אתם בטח בעד הצלת הירוק ונגד כריתת עצים מאסיבית. בואו לדרוש מהעירייה להפסיק להפקיר את המרחב העירוני ליזמי נדל"ן ובואו לדרוש תכנון שפוי בשיתוף אמיתי של תושבי השכונות שימנע את המדבר המקומי והיעלמות של מה שעושה את תל אביב לתל אביב.
הירוק אינו שלנו! אמנם אנחנו בעלי הדירות אבל הדבר אינו מקנה לנו את הזכות להשמיד אותו בכדי להגדיל את שטח הדירה הפרטית שלנו. הירוק שייך לכל השכנים, לשכונה, לילדינו, לדורות הבאים, לכל מי שחי כאן במהלך הבנייה ואחריה.
המדינה מעוניינת להתכונן ליום פקודה למגן את הבתים בפני טילים ולהגן עלינו מפני רעידות אדמה ואילו העירייה צריכה להתמודד עם הגידול הצפוי באוכלוסייה במרכזי ערים. שתיהן לא רוצות לשלוח יד לכיס.
בעלי הדירות רוצים לישון בשקט להוסיף כמה מטרים לשטח דירתם ולהעלות את מחיר הנכס שלהם .
והיזמים? היזמים רוצים להרוויח כמה שיותר. הם לא באו להשאיר חותם או לעצב עתיד טוב יותר למישהו.
כידוע אין ארוחות חינם. מי משלם? מהיכן הרווח? הרווח על חשבון המרחב הציבורי והעירוני של כולנו, ועל חשבון העתיד. לא רק העץ עומד פה "להשמדה" כל אורח החיים של מה שתל אביבי נרמס ומחייב רגע עצירה וחשיבה מחודשת.
כשמפקירים כל בניין לחוד ל"יזמים" (שם מכובס של מתווכי נדל"ן), כשמפעילים לחץ, מסכסכים בין שכנים ומבטיחים רווחים גדולים, קשה מאוד לצפות מבעלי דירות שלא להכנע ולהתפתות. העירייה לא יכולה להפקיר את המיקוח והתכנון בין יזמים לבין בעלי נכסים שאינם מבינים דבר בתכנון עירוני, ולאפשר למלחמה הזו להתנהל בניין-בניין, עץ-עץ, ללא תפיסה כוללת ועם עידוד לא הוגן לבחור רק בחלופה של הרס על פני חלופות אחרות של חיזוק.
בחסות החוק המפחית את ההסכמה ל 66% הפכה כעת הקלות הבלתי נסבלת של ההרס לקלה יותר: שני אנשים מספיקים בכדי לעקור את השלישי מביתו. אלו שאינם רוצים להיעקר מביתם, מכונים "סרבנים".
תוכנית הרבעים גסה מידי. התכנון שהעירייה מציעה מתייחס לרובע כולו ולא לשכונות האורגניות, שלכל אחת מהן האופי שלה. תל אביב היא לא רק "העיר הלבנה". כל שכונה היא חלק בפאזל של מה שהופך את תל אביב לתל אביבי. אם תהרסו את השכונה - תהרסו את הקהילה, תהרסו את תל אביב כפי שכולנו מכירים ואוהבים.
אנחנו מבינים את הצורך למגן ולצופף אך דורשים שתנתן הדעת לערכים נוספים שמשקלם חשוב לא פחות והפגיעה בהם בלתי הפיכה:
- שמירה על האקלים –התמ"א מביאה עימה מדבור; גדרות חיות מושמדות ומוחלפות בחומות אבן, דשא בחצץ ואבני טוף. עצים בוגרים נכרתים ומוחלפים ב"עציצי-עצים" חסרי יכולת צמיחה בעלי כושר אפסי בניקוי האויר ובספיגת הפחמן. בכל שכונה, העקירה הביאה עימה "איי-חום" שהטמפרטורה בהם גבוהה ב 2-5 מעלות.
- שמירה על הד.נ.א התל אביבי – אי אפשר להתייחס לשימור רק ברמת הבניין הבודד. הדבר דומה לצחצוח שן אחת בפה מלא עששת. לפני שהורסים ובונים מבנים מנופחים חסרי ייחוד יש לתת את הדעת על האופי הארכיטקטוני של המבנים הקיימים; מהו ערכם בתרבות המשותפת של השכונה ומהו תפקידם בעיצוב חיי הקהילה.
- שמירה על עירוניות שפויה –לא ברור אם השירותים עירוניים והתשתיות שבשכונות יכולים לשאת גידול כה משמעותי באוכלוסיה. לדוגמא, תוספת של מאות חניות תקרע את המדרכות, תסכן את הולכי הרגל ותגביר את הפקקים ברחובות הצרים. רחוב צריך להיות מקום שנעים ללכת בו ולא רק לחלוף בו כמה שיותר מהר. זהו היבט אחד מתוך עשרות הקשורים לתשתיות ושירותים עירוניים שיש לתת עליהם את הדעת
- שמירה על אוכלוסיה מגוונת - המהלך של "התחדשות עירונית" מתרחש במהירות ומשנה את התמהיל העירוני; הוא מבריח החוצה סטודנטים ומשפחות צעירות, מהקשישים נמנעת הזכות להזדקן בביתם ובחיק הקהילה המוכרת. אנשי מעמד הביניים הם מהראשונים להיפגע;. בחלק לא מבוטל של השכונות מחצית מהדיירים הם שוכרים המתגוררים בדירותיהם שנים ארוכות, הם נדחקים החוצה ואין להם קול במהלך. על העקירה וההרס מחליטים בעלי נכס שאינם מתגוררים בדירות ולא צריכים להתמודד עם השלכותיה. כבר היום מתמודדת תל אביב עם מחסור אקוטי בכוח אדם במערכת החינוך – אין גננות, מורים, סייעות. חלקם לא יכולים להרשות לעצמם לגור בעיר. ובעתיד, הם לא יוכלו לחזור לדירות החדשות שיהיו יקרות יותר בצורה משמעותית בשל עליית הארנונה התלולה ובשל דמי הניהול החודשיים הדרושים לתחזוק מערכות מתוחכמות שקודם לכן לא היו.
אז מה אנחנו מבקשים?
עצירה ומחשבה כללית מחודשת. זה נעשה בערים מסביב. אנחנו דורשים שהעירייה העומד בראשה וחברי המועצה יקחו על עצמם את התפקיד שבשלו הם נבחרו: תכנון כולל שרואה את התושב מול עיניו ובתושב אנחנו מתכוונים לכל מי שגר בעיר גם אם הוא לא בעל נכס. אנחנו דורשים שהתכנון הזה יהיה לא רק "שקוף" אלא יערב באופן פעיל את הדיירים ומומחים בעיצוב סביבות אורבניות. היינו רוצים לראות פתרונות יצירתיים כמו חניונים משותפים, חפירת חניונים עמוקה שתותיר את העצים במקומם, גגות וקירות ירוקים, הגבלת ההריסה ועידוד חיזוק מבנים קיימים, ניוד אחוזי בנייה. אנחנו דורשים את מיטב היצירתיות והכוונות הטובות והמחשבה על עתיד לנו וילדינו בעיר הזאת.
ציר הזמן של העצומה
- 03/10/2023
- העצומה השיגה 100 חתימות!
- 02/10/2023
- העצומה השיגה 50 חתימות!
- 02/10/2023
- העצומה נפתחה