תיקון חוק התקנת מצלמות במעונות יום לפעוטות
מספר חתימות
עד כה נאספו: 12 חתימות.
|
שלום רב, אנו תלמידות כיתה י"ב בבית ספר "קריית החינוך ע"ש דוד בן גוריון בעמק חפר". במסגרת לימודי האזרחות אנו מבצעות מטלת ביצוע. עבודתנו עוסקת בהתעללות המופנית כלפי ילדים ופעוטות בגני ילדים ציבוריים, פרטיים ובשאר המסגרות לגיל הרך.
בשנים האחרונות עלתה בעיה זו לסדר היום הציבורי פעמים רבות ואנו עדים לעליה ניכרת במספר מקרי ההתעללות שנחשפים. מדובר בתופעה קשה ומטלטלת שראשית פוגעת ומצלקת ילדים ופעוטות חסרי ישע אשר הופכים לקורבנות התעללות, ופוגעת בזכותם לחיים ולביטחון, ושנית מעסיקה המוני הורים במדינה שמתקשים לסמוך על המערכת וחוששים לשלוח את ילדיהם למסגרות.
בעיית ההתעללויות בגני הילדים היא תופעה ידוע ומוכרת לכן כבר עלתה פעמים רבות לדיון בוועדות רלוונטיות, וכן המדינה נוקטת בפעולות שונות שמטרתן למגר תופעה זו, אך האם מספיק?
כחלק ממאמציה של המדינה למגר את בעית ההתעללויות בגני הילדים בשנת 2018 חוקק "חוק התקנת מצלמות לשם הגנה על פעוטות במעונות יום לפעוטות". הוראות החוק נכנסו לתוקפן ב- 1.9.2020. החוק מחייב את מעונות היום לפעוטות מגלאי לידע עד שלוש בהתקנת מצלמות מעקב בשטחם תוך קביעת מגבלות שונות ביחס לאופן השימוש במצלמות.
במסגרת עבודתנו כפתרון שיעזור למגר את בעיית ההתעללויות הצענו להעביר תיקון לחוק.
החוק הקיים חל על מעונות יום לפעוטות מגילאי לידה עד שלוש בלבד, אנחנו מציעות להעביר תיקון לחוק שיכיל אותו לא רק על מסגרות אלו אלא על כל המסגרות החינוכיות לילדים מתחת לגיל בית ספר. זאת במטרה להרחיב את הטיפול בבעיית ההתעללויות.
בנוסף, החוק הקיים מגביל את הצפייה בסרטוני המעקב. רק באמצעות צו בית משפט המשטרה יכולה לצפות בתיעוד, משטרת ישראל תאפשר להורה של פעוט לצפות בצילומים שבהם מתועדת פגיעה באותו פעוט ככל שאין בכך כדי להביא לידי שיבוש הליכי חקירה או משפט. חל בחוק איסור על שימוש במצלמות המותקנות במעון לצפייה מרחוק זמן אמת על הנעשה בו. איסור זה חל ביחס למתן אפשרות להורים לצפות בנעשה במעון באמצעות מכשיר טלפון נייד.
אנחנו מציעות לתקן את החוק כך שתותר צפיה בצילומים להורי הילדים הנמצאים במסגרת, ללא כל התנייה או הגבלה, ואף בזמן אמת. זאת להבטחת שלומם של הילדים, למניעת מקרי התעללות בזמן אמת ולצירת הרתעה.
לאחר חקר מעמיק בנושא ההתעללויות בגני ילדים הבנו כי דבר המקשה מאוד על המאמץ למיגור הבעייה הוא הבעייתיות בתפיסת והוכחת התעללות. הילדים קטנים מידי מכדי להתלונן בפני הוריהם (או בפני מבוגר אחר) או מכדי להעיד בחקירה ולכן יש קושי בתפיסת התעללויות והמשטרה והפרקליטות לא יכולות לגבש תשתית ראייתית ולהרשיע (84% מתיקי ההתעללות שנסגרים ללא הרשעה נסגרים בשל חוסר בראיות)
תיקון החוק והרחבת השימוש במצלמות מעקב בגני ילדים יוכל לסייע עם הבעייתיות בתחום הענישה והמשפט וכך יוכלו להשיג הרשעה צודקת ביותר תיקים. החוק יאפשר להורים בעצם להיות קול בשביל ילדיהם במקרים בהם נחשפת התעללות. במצב הנתון יש חוסר אונים מסוים כי הילדים לא יכולים לתאר את מה שעשו להם אבל אם בידי ההורים נמצאות ראיות ברורות יהיה להם קל יותר להגן על ילדיהם ולהביא לכך שמי שפגע בהם ייענש.
בעצומה זו נבקש לקבל את תמיכת הציבור בתיקון החוק כפי שהצגנו אותו לעיל על מנת לקדם את תהליך הטיפול והמיגור בבעיית ההתללויות.