אומרים לא לציר צבאי בשמורת יער ברעם
מספר חתימות
922 |
|
1,000 | |
שומרים על הטבע - שומרים על המדינה - לא לפריצת ציר בנחל צבעון
רקע
א. כחלק מתוכנית "אלף ציר" של צה"ל, נפרצים ברחבי הצפון צירים ביטחוניים רבים. עד כה, רוב התוכניות שהוצגו מבוססות על הרחבה והכשרת דרכים קיימות שאינן פוגעות בסביבה.
ב. כיוון שמדובר בתוכניות צבאיות, תוואי הצירים המפורטים הם מידע מסווג שצה"ל אינו מפיץ אותו. הדיון באישור הצירים מתקיים בולמ"ב: הועדה למתקנים בטחוניים- ועדת משנה של הועדה המחוזית לתכנון ובניה צפון. דיוני הולמ"ב והפרוטוקולים אינם חשופים לציבור וגם לא לשאר חברי הועדה המחוזית.
ג. עד כה, שתי תוכניות זכו להתנגדויות ציבוריות וחוץ ממסדיות - תוכנית באזור קיבוץ חניתה ותוכנית בנחל כזיב. לאחר דיונים, הושגה הסכמה לתוכנית חלופית בקיבוץ חניתה והקפאת התוכנית בנחל כזיב.
ג. אחד הצירים הפוגעניים המקודמים כיום הוא "ציר נחל צבעון", המתוכנן לעבור בשמורת "יער ברעם" מצפון לקיבוץ צבעון וממזרח לכביש 899 .
נחל צבעון - שמורת יער ברעם:
א. בשמורת יער ברעם המשתרעת על שטח של אלף דונמים ושביל ישראל עובר בה, השתמר יער עשיר בסוגי עצים מיוחדים כמו אלוני תולע, שזיף הדב, אגס סורי וליבנה רפואי.
ב. בעל חשיבות אקולוגית גדולה.
ג. בית למיני צמחים נדירים ואהובים כגון סחלבן לבן ושאר מיני סחלבים ובעלי חיים ייחודיים - כגון יחמורים, זאבים, ציפורי טרף נדירות כמו אואחים וחיוויאים בנוסף לשועלים, דורבנים ועוד
ד. נחל צבעון הוא אחד מהמקטעים המיוחדים והנחשבים כיפים בשביל ישראל, בעלי חשיבות תיירותית גבוהה לכל עם ישראל.
ה. בעבר, שונו תוכניות תשתית על מנת לא לפגוע בערכים אלה (בשנת 2005 תוכננה חפירת קו ביוב בנחל אך לאור רגישות המקום ומעורבות הציבור התוכנית שונתה והונח קו ביוב עילי ללא פגיעה בנחל)
סיכ
סיכסיכום
א. לתפיסתינו, ציר בתוך שמורת טבע אינו עונה להגדרת "מתקן ביטחוני" בחוק. המשמעות היא שיש לדון בתכנית כזו בועדה המחוזית בהליך תכנון פומבי על כל המשתמע, ולא בועדה למתקנים בטחוניים שהיא חסויה.
ב. לא ייתכן כי תוכנית, גם אם צבאית ורגישה, תהיה חסויה לציבור בכלל, לשביליסטים, למטיילים ולתושבי האזור בפרט. לא יתכן שתוכנית כה רגישה תקודם ללא התייחסות ותגובה מהציבור המושפע ממנה. אחד מאבני היסוד התכנוניים הינה מעורבות ציבורית שבמקרה כזה לא ניתן לוותר עליה.
ג. הצורך הביטחוני ברור ואנו לא חולקים על שיקולי אנשי הביטחון והצבא, אך מעורבות ציבורית תוביל למציאת חלופות שמחד לא יפגעו באזור כה רגיש ומאידך יתנו מענה הולם לצרכי הביטחון והצבא.
ד. חשיבות הנחל הביאה לגיבוש כלל יישובי האזור ולתמיכה של גופים ממסדיים כמועצה האזורית גליל עליון וגופים חוץ ממסדיים משמעותיים כחברה להגנת הטבע.
ה. אנו קוראים לרשויות הצבא לעצור כל תכנון ועבודות המתוכננות בשטח ולנהל דיון פתוח תוך הקפדה על אי חשיפת מידע רגיש, מול נציגי הציבור, על מנת למצוא חלופות הולמות לציר צבעון ולצירים בעייתיים אחרים!
ציר הזמן של העצומה
- 26/07/2020
- העצומה השיגה 500 חתימות!
- 26/07/2020
- העצומה נפתחה